Lapangan terbang tempatan harus guna pakai inovasi teknologi kreatif – Tun M

1000x-1.jpgPerdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berharap agar semua lapangan terbang di Malaysia dapat mengguna pakai inovasi teknologi kreatif, sejajar dengan Revolusi Perindustrian Keempat (Industri 4.0) untuk meningkatkan keselesaan pelanggan.

Beliau berkata meskipun potensi pertumbuhan adalah besar, ia semuanya bergantung kepada penggunaan pengetahuan.

“Justeru, perniagaan bukan sahaja perlu melengkapkan diri mereka dengan pengetahuan baharu tetapi mereka juga perlu mengambil risiko untuk mengguna pakai pengetahuan yang baru dipelajari mereka untuk mencipta produk dan perkhidmatan baharu, dan proses baharu bagi meningkatkan produktiviti dan kecekapan,” katanya kepada pemberita bersempena dengan lawatan rasmi beliau ke ibu pejabat AirAsia, RedQ, di sini, hari ini.

Dr Mahathir berkata beliau gembira melihat AirAsia sentiasa menyahut cabaran untuk menyesuaikan diri dan menguasai teknologi baharu dalam usahanya untuk terus berinovasi dan menambah baik prestasi.

“AirAsia adalah satu kisah kejayaan cemerlang Malaysia, yang berasaskan inovasi. Ia adalah syarikat penerbangan pertama di Asia yang menjual tiket penerbangan dalam talian ketika pemain lain dalam industri masih lagi menggunakan khidmat ejen pelancongan.

“AirAsia juga merupakan syarikat penerbangan pertama di Asia yang mempunyai aplikasi mudah alih dan terlibat aktif dalam media sosial bersama pelanggannya,” katanya.

Dr Mahathir berkata ini adalah sejajar dengan Industri 4.0 di mana kesalinghubungan dan automasi yang dipertingkatkan telah membawa kepada penciptaan sistem pintar dan autonomi yang didorong oleh data dan pembelajaran mesin yang lebih efisien dan kurang membazir.

BERNAMA