Langgar SOP : Annuar Musa perlu mohon maaf dan terima hukuman – MP Kepong

Langgar SOP : Annuar Musa perlu mohon maaf dan terima hukuman – MP Kepong

Menteri Wilayah Persekutuan Tan Sri Annuar Musa digesa untuk memohon maaf dan menerima hukuman atas tindakannya yang didakwa melanggar prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) susulan pandemik COVID-19.

Ahli Parlimen Kepong, Lim Lip Eng berkata tindakan terhadap Annuar akan membuktikan bahawa tiada penguatkuasaan “dua darjat” melibatkan rakyat biasa dan juga ahli politik.

“Mengapa Annuar Musa, yang melanggar SOP secara terang-terangan tidak dikenakan tindakan? Apakah alasan beliau tidak dikenakan undang-undang?

“Adakah para menteri individu berstatus maksum sehingga apa sahaja yang mereka lakukan dibiarkan terlepas begitu sahaja?” soal Lim dalam satu kenyataan hari ini.

Gesaan itu dibuat selepas gambar Annuar bersama enam yang lain duduk di dua meja jamuan tersebar dalam talian.

Berdasarkan SOP PKP semasa, makan bersama dibenarkan, tetapi terhad kepada dua orang bagi setiap meja.

Tambah Lip Eng, Annuar mempunyai tempoh 24 jam untuk mohon maaf dan menerima tindakan undang-undang tegas sama seperti orang lain.

“Sekiranya tiada respons dari beliau atas perihal ini, akan saya laporkan kes ini kepada pihak polis dan saya akan mendesak tindakan yang sewajarnya dikenakan ke atasnya,” katanya lagi.

Astro AWANI telah menghubungi Annuar dan pegawainya untuk mendapatkan maklum balas.

Berita penuh : https://www.astroawani.com/berita-malaysia/dakwa-annuar-musa-langgar-sop-mohon-maaf-atau-saya-buat-laporan-polis-mp-kepong-282848