Kluster Menteri : Mahkamah Syariah 6 negeri tutup

Kluster Menteri : Mahkamah Syariah 6 negeri tutup

Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM) telah menangguhkan perkhidmatan dan operasinya di beberapa negeri, termasuk perbicaraan dan sebutan kes, dari hari ini hingga Jumaat.

Negeri-negeri yang terlibat adalah Wilayah Persekutuan, Negeri Sembilan, Selangor, Pulau Pinang, Terengganu dan Sarawak, kecuali Mahkamah Tinggi Syariah Sarawak dan Mahkamah Syariah Daerah Sibu.

Ketua Pengarah JKSM Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar berkata tindakan ini diambil berdasarkan faktor hubungan rapat yang melibatkan beberapa pegawai Syariah yang telah menghadiri Persidangan Perundangan dan Kehakiman Syariah Nusantara (PKPSN 2020) pada 29 dan 30 September.

Perkhidmatan dan operasi Mahkamah Syariah Pahang, Kedah, Perlis, Johor, Kelantan dan Melaka akan berjalan seperti biasa, katanya dalam satu kenyataan hari ini.

“JKSM telah menggunakan berbagai pendekatan secara berhati-hati sebelum dan selama PKPSN 2020, dengan menekankan prosedur operasi standard yang ditetapkan (SOP),” tambahnya.

PKPSN 2020 dihadiri oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Seri Zulkifli Mohamad Al-Bakri, yang kemudiannya positif untuk Covid-19.

Mohd Na’im, yang merupakan Ketua Hakim Syariah, mengatakan pengurusan kes rayuan yang dikendalikan olehnya juga ditangguhkan sehingga keputusan ujian Covid-19nya keluar.

Sejajar dengan larangan perjalanan antara negeri di Sabah, kes rayuan di negeri yang melibatkan panel rayuan JKSM juga ditangguhkan mulai 12 Oktober, tambahnya.

Berita penuh : https://www.malaymail.com/news/malaysia/2020/10/07/shariah-judiciary-services-in-kl-selangor-penang-negri-terengganu-and-saraw/1910384

COMMENTS