K’jaan tidak perlu bayar untuk ambil alih konsesi tol

Kerajaan tidak perlu membayar untuk mengambil alih empat syarikat pemegang konsesi lebuh raya memandangkan pertimbangan pembelian sejumlah RM6.2 bilion akan dibiayai sepenuhnya menerusi pengumpulan fi kesesakan yang dicadangkan, kata setiausaha politik kepada Menteri Kewangan, Tony Pua.

Beliau berkata pengambilalihan itu, yang ditentang oleh beberapa pengkritik, juga tidak akan meningkatkan beban hutang kerajaan kerana jentera tujuan khas yang ditetapkan akan mengumpul kos RM6.2 bilion untuk membiayai pembelian syarikat konsesi itu – Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP) Sistem Penyuraian Trafik KL Barat (SPRINT), Lebuhraya Shah Alam (KESAS) dan Terowong Jalan dan Pengurusan Air Banjir (SMART).

“Perlu ada perbezaan antara hutang yang harus dibiayai oleh kerajaan, berbanding hutang yang akan dibiayai sendiri. Dalam kes ini, RM6.2 bilion akan dibiayai sepenuhnya melalui pengumpulan caj kesesakan yang dicadangkan,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Beliau berkata Kementerian Kewangan (MoF) telah mengeluarkan dua kenyataan bagi menjelaskan manfaat dan rasional cadangan pengambilalihan itu.

“Tawaran itu dibuat pada 21 Jun 2019 dan sejak itu telah memperoleh persetujuan daripada Lembaga Pengarah Gamuda Bhd dan syarikat konsesi tol masing-masing. Proses ini sedang menunggu kelulusan pemegang saham konsesi, serta kelulusan akhir kabinet,” katanya, sambil menambah masih terdapat pengkritik dari beberapa pihak yang menentang proses itu berdasarkan logik dan hujah yang tidak betul.

Menjawab kritikan itu,  Pua berkata cadangan pengambilalihan empat syarikat konsesi tol itu, sebaliknya akan menyelamatkan berbilion ringgit wang pembayar cukai dan pengguna lebuh raya, dan pada masa yang sama memberi pemegang saham syarikat konsesi tol keuntungan yang terhad tetapi berpatutan ke atas pelaburan mereka untuk memastikan kestabilan pasaran kewangan yang rapuh.

Beliau berkata ada yang berpendapat bahawa membayar pampasan kepada syarikat konsesi untuk membekukan kenaikan kadar tol adalah lebih murah berbanding mengambil alihnya.

MoF menganggar tanpa pengambilalihan, kerajaan perlu membayar ganti rugi kepada syarikat konsesi antara RM5.3 bilion dan RM6.5 bilion bagi membekukan kadar tol sehingga akhir tempoh konsesi masing-masing. Menerusi pengambilalihan yang dibiayai sendiri, kerajaan akan menjimatkan wang pampasan sebanyak RM5.3 bilion hingga RM6.5 bilion.

“Oleh itu, matematik mudah ini menunjukkan bahawa ia jauh lebih murah bagi kerajaan untuk mengambil alih lebuh raya daripada membayar pampasan, memandangkan kos pemerolehan sebanyak RM6.2 bilion dibiayai sendiri. Sebaliknya, jika kenaikan kadar tol hanya dibekukan, syarikat konsesi ini akan mengumpulkan sekurang-kurangnya RM5.3 bilion pampasan daripada kerajaan

“Berbanding hujah pengkritik bahawa jika kerajaan membayar ganti rugi kepada pemegang konsesi untuk membekukan kenaikan kadar tol, ia hanya akan menguntungkan pemegang konsesi dan mengurangkan beban pengguna jalan raya bandar sahaja.

“Namun dengan mengambil alih lebuh raya, RM5.3 bilion yang dijimatkan boleh dibelanjakan untuk kebajikan dan pembangunan rakyat Malaysia di seluruh negara, dan pengguna lebuh raya dapat menjimatkan lebih banyak daripada sebelumnya,” katanya,

Mengenai hujah bahawa kerajaan sepatutnya tidak mengambil alih lebuh raya tertentu yang akan tamat tempoh konsesi ‘tidak lama lagi’, Pua berkata pengkritik ini mungkin lupa bahawa walaupun untuk lebuh raya ‘yang tamat’ – khususnya merujuk kepada KESAS. yang akan tamat pada 2028, kerajaan masih perlu terus membayar konsesi setiap tahun untuk membekukan kenaikan kadar tol.

“Kerajaan membuat tawaran untuk memperoleh KESAS dengan bayaran RM1.377 bilion sedangkan bayaran ganti rugi kepada syarikat konsesi itu adalah antara RM1.08 bilion dan RM1.19 bilion, bergantung kepada jumlah trafik sehingga habis tempoh konsesi.

“Oleh itu, hujah yang sama berlaku – jika kerajaan boleh memperoleh KESAS dengan RM1.377 bilion melalui mekanisme pembiayaan sendiri yang tidak memerlukan peruntukan kewangan kerajaan, pembayar cukai Malaysia akan menjimatkan antara RM1.08 bilion dan RM1.19 bilion pembayaran pampasan kepada syarikat konsesi selama sembilan tahun akan datang,” katanya.

Pua berkata ada pihak yang berpendapat bahawa tawaran itu merupakan penyelamat bagi lebuh raya yang  ‘rugi’, seperti SPRINT dan SMART.

“Bagi SPRINT, lebuh raya itu kini ‘rugi’. Namun pengkritik perlu sedar bahawa pendapatan dan keuntungannya lebih tinggi pada akhir konsesi. Ini terutama kerana hutangnya akan dibayar secara berperingkat dan kadar tol bagi ketiga-tiga lebuh raya di bawah konsesi ini perlu dinaikan pada masa hadapan seperti yang diperuntukkan dalam perjanjian konsesi sedia ada.

“Bagi tempoh berbaki konsesi itu, SPRINT dijangka menjana kira-kira RM1.5 bilion keuntungan selepas cukai bagi para pemegang saham selepas menyelesaikan semua hutang yang belum dijelaskan. Untuk perbandingan, kerajaan menawarkan RM1.984 bilion untuk memperoleh konsesi, dengan hanya kira-kira RM870 juta kepada pemegang saham. Baki RM1.114 bilion digunakan untuk membayar balik pegangan hutang lebuh raya.

“Di samping itu, jika kerajaan membekukan kenaikan kadar tol dan membayar pampasan, jumlah ganti rugi SPRINT kira-kira antara RM1.57 bilion dan RM2.04 bilion, bergantung kepada jumlah trafik,” katanya.

Bagi SMART, Pua mengakui bahawa konsesi lebuh raya itu berakhir pada  2042 dijangka mencatat kerugian untuk tempoh yang lama, dan menjelaskan mengapa kerajaan memperolehnya pada nilai buku bersih sebanyak RM369 juta.

Jika konsesi itu diteruskan, “kerajaan sebaliknya perlu membayar pampasan antara RM671 juta dan RM1.028 bilion bagi tempoh berbaki konsesi tersebut.

Kesimpulannya, beliau berkata ini jauh lebih murah.

“Akhirnya, pengkritik juga mendakwa tawaran kerajaan itu membolehkan Gamuda meraih semua keuntungannya, bukannya bagi tempoh konsesi. Hujah ini sekali lagi, mengelirukan.

“Pengambilalihan yang dicadangkan itu sememangnya akan membolehkan Gamuda dan pemegang saham membuat beberapa keuntungan masa depan pada hari ini. Jika tidak, apa insentif apa yang mereka dapat untuk ‘sanggup menjual’?

“Bagaimanapun, melalui pengambilalihan ini, ‘keuntungan masa depan’ akan dikongsi antara pemegang saham konsesi, kerajaan – melalui penghapusan pembayaran ganti rugi – dan pengguna lebuh raya, melalui pengurangan caj kesesakan,” kata Pua.

Kerajaan akan menjimatkan sekurang-kurangnya RM5.3 bilion, dan pengguna lebuh raya akan dapat menjimatkan sehingga RM180 juta setahun daripada caj kesesakan yang dikurangkan, atau kira-kira RM2 bilion bagi tempoh konsesi masing-masing .

“Sebab kedua-dua pihak kerajaan dan pengguna lebuh raya akan meraih manfaat adalah kerana ‘keuntungan masa depan’ lebuh raya ini dikongsi.

Ringkasnya, tawaran pengambilalihan itu boleh dianggap adil dan munasabah memandangkan ia membolehkan kerajaan dan pengguna lebuh raya meraih lebih daripada RM7.3 bilion penjimatan pada masa hadapan dan pada masa yang sama memastikan kestabilan pasaran,”katanya.