Kita selalu kenal parti politik yang terkenal je? Ini 5 parti yang hilang ditelan zaman, yang tak pernah dengar pun ada sekali

Kita selalu kenal parti politik yang terkenal je? Ini 5 parti yang hilang ditelan zaman, yang tak pernah dengar pun ada sekali.

Ketika semua orang sibuk bercakap tentang pemenang PRU15 dan Anwar menjadi #PM10, mudah untuk melupakan ‘kalah’.

Anda tahu, mereka yang semua orang fikir sekurang-kurangnya akan beraksi separuh baik, tetapi hancur sepenuhnya dalam keputusan.

Kita selalu kenal parti politik yang terkenal je? Ini 5 parti yang hilang ditelan zaman, yang tak pernah dengar pun ada sekali

Walaupun kemungkinan besar parti-parti ini masih boleh kembali, sejarah telah memberikan kita banyak kisah tentang parti-parti politik Malaysia yang kini tidak berfungsi lagi yang gagal pulih daripada bencana yang menimpa mereka (sama ada dengan tangan mereka sendiri, atau sebaliknya). Bermula dengan…

1) Hizbul Muslimin (1948-1948)

Bendera Hizbul Muslimin dan ketuanya, Ustaz Abu Bakar al-Baqir. Gambar daripada: Orang Perak

Notable Leader(s): Ustaz Abu Bakar al-Baqir

Matlamat: Mewakili masyarakat Melayu-Islam yang menentang UMNO

Sebab kematian: Diharamkan oleh British, berkembang menjadi PAS

Fakta menarik: Ayah pemimpin PAS Abdul Hadi Awang berkhidmat sebagai aktivis politik di bawah parti ini di Terengganu.

Ditubuhkan pada 1948, parti yang berumur pendek ini adalah hasil daripada perselisihan faham antara dua puak Melayu-Islam iaitu United Malays National Organisation (UMNO), dan Majlis Ugama Tertinggi Malaya (MATA). Walaupun UMNO percaya MATA terlalu revolusioner dan militan, MATA merasakan UMNO tidak cukup berusaha untuk menyelesaikan isu Melayu-Islam pada masa itu. Ini membawa kepada pembentukan Hizbul Muslimin, parti politik Islam pertama Malaya.

Bagaimanapun, Hizbul Muslimin kemudiannya diharamkan oleh British kerana, ironinya, didakwa berpihak kepada komunis.

Pemimpin utamanya telah ditangkap semasa Darurat Malaya, dan ramai ahlinya melarikan diri ke UMNO untuk mengelakkan penganiayaan. Blok agama Hizbul Muslimin ini membentuk Jabatan Agama dan Pendidikan UMNO, tetapi berikutan lebih banyak perselisihan faham dengan UMNO (terutama penubuhan pusat perjudian loteri untuk membiayai parti), mereka berpecah untuk menubuhkan parti mereka sendiri pada tahun 1952, dinamakan Parti Agama Se- Malaya (PAS).

Selebihnya, seperti yang mereka katakan, adalah sejarah.

2) Parti Komunis Malaya (1930-1989)

Notable Leader(s): Chin Peng, Abdul Rashid bin Maidin, Abdullah CD, Shamsiah Fakeh

Matlamat: Untuk mendapatkan kemerdekaan daripada pemerintahan British dan menubuhkan “kerajaan rakyat Malaya”

Sebab kematian: Diharamkan oleh semua orang, kehilangan sokongan, ideologi pupus

Perkara yang mereka lakukan: Mungkin tidak memerlukan pengenalan. Pengganti Parti Komunis Laut Selatan (SSCP) yang berpangkalan di Singapura, MCP telah ditubuhkan sebagai parti komunis anti-imperialis untuk menendang keluar British, yang telah melarang mereka sejak awal selepas pembentukan mereka, walaupun mereka kemudiannya berundur dari keputusan ini dan mengambil keputusan untuk bekerjasama untuk memerangi Jepun. MCP kemudiannya membentuk Tentera Anti-Jepun Rakyat Malaya (MPAJA), yang dilatih dan dipersenjatai oleh British untuk tujuan ini.

 

Walau bagaimanapun, selepas Jepun menyerah kalah, ideologi anti-imperialis MCP berterusan, menyebabkan mereka juga menentang British .

Pada masa yang sama, mereka masih marah tentang kekejaman Jepun semasa Perang Dunia Kedua, dan mula menyasarkan sesiapa yang disyaki sebagai simpatisan Jepun semasa Pendudukan. Konflik yang terhasil akan menjangkau sebahagian besar abad ke-20, menyebabkan beribu-ribu orang mati dan rasa pahit di mulut rakyat Malaysia sehingga hari ini. Malah, mereka ini adalah sebab utama Malaysia diwujudkan sebagai sebuah negara pada tahun 1963.

Akhirnya taktik keganasan parti itu mula mengasingkan ramai rakyat Malaysia daripada perjuangan mereka, dan komunisme sebagai ideologi hilang semangat pada akhir 80-an. Parti itu akhirnya meletakkan senjata pada tahun 1989, menandatangani Perjanjian Keamanan Hat Yai yang menamatkan permusuhan dengan Malaysia.

3) Parti Negara (1954-1962)

Pemimpin terkenal: Dato’ Onn Jaafar

Matlamat: Mewakili dan menyatupadukan rakyat Malaya yang berbilang kaum

Sebab kematian: Meninggal dunia secara ‘natural’ apabila Dato’ Onn Jaafar meninggal dunia

Hizbul Muslimin bukanlah satu-satunya parti yang ditubuhkan oleh bekas ahli UMNO. Malah, pengasas dan pemimpin UMNO sendiri Dato’ Onn Jaafar sendiri semakin kecewa dengan keahlian dan dasar UMNO yang berasaskan kaum, dan berpecah daripada kumpulan itu untuk membentuk Parti Negara. Di atas segalanya, Dato’ Onn Jaafar adalah seorang nasionalis yang berminat untuk menyatukan orang Malaya tanpa mengira kaum di bawah satu panji. Ideologinya mungkin boleh disimpulkan dengan baik oleh petikan beliau dari 1949:

“Adalah penting bagi orang Melayu untuk mendapatkan hubungan yang lebih erat dengan orang lain di negara ini. Sudah tiba masanya untuk kita melihat pemandangan lebih luas daripada pemandangan kampung. Saya bertanya kepada anda, yang manakah anda akan pilih? Keamanan atau kekacauan, persahabatan atau permusuhan?” – Dato’ Onn Jaafar

Dato’ Onn Jaafar, pengasas dan ketua Parti Negara. Imej daripada: Twitter Hishammuddin Hussein

Namun pendekatan inklusif ini gagal mendapat sokongan masyarakat Melayu. Walaupun Onn menguatkuasakan sekatan keahlian untuk bukan Melayu untuk mencuba dan memenangi orang Melayu, Parti Negara hanya pernah memenangi satu kerusi (dimenangi oleh Onn sendiri pada 1959), tetapi jelas kesan yang mereka tinggalkan dapat dirasai oleh semua. Lawan Onn yang menang Tunku Abdul Rahman (ketua Parti Perikatan, kini Barisan Nasional) sebenarnya mengamalkan ideologi berbilang kaum Onn, dan Onn sendiri mengakui Perikatan ‘telah mencapai apa yang dicita-citakannya’.

Parti Negara pudar selepas Dato’ Onn meninggal dunia pada 1962, dan satu-satunya kerusi mereka dimenangi semula oleh Perikatan.

NAH, BACA:
Adakah BN benar-benar menggunakan robot untuk tweet sokongan terhadap rang undang-undang Diktator Najib?
4) Parti Progresif Rakyat (1953-2019(?))

Pemimpin Terkenal: Kanagaratnam Pillai, Maglin Dennis D’Cruz, M. Kayveas

Matlamat: Asalnya dicipta untuk menentang Perikatan, kini bertindak sebagai ‘semak dan imbang kepada sistem sedia ada’

Sebab kematian: Isu kepimpinan

Ayuh, bagaimana anda boleh membenci parti bernama myPPP?

Ok, kami sebenarnya tidak pasti sama ada parti ini dikira sebagai ‘mati’, tetapi kami akan membenarkan anda membuat keputusan. Pada mulanya ditubuhkan pada 1954 untuk menentang Parti Perikatan Tunku Abdul Rahman, mereka kemudiannya menyertai Perikatan, meninggalkan, dan kemudian menjadi salah seorang ahli pengasas Barisan Nasional. Mereka popular di kalangan masyarakat Cina dan India , tetapi tidak lama kemudian kehilangan keyakinan itu dan mengalami kekalahan berturut-turut, berakhir dengan kehilangan kerusi terakhir mereka pada tahun 1978.

Pada tahun 1993, M. Kayveas mengambil alih sebagai Presiden dan memperbaharui parti, meningkatkan keahliannya kepada lebih 500,000. Mereka bergabung dengan Parti Gerakan Rakyat BN pada tahun 2006, tetapi mendapat hak sama sekali dalam Pilihan Raya Umum 2008, dan sekali lagi pada 2018. Akibatnya parti itu mahu berpecah daripada BN , yang kemudiannya menyebabkan perebutan kuasa seperti Brexit antara M. Kayveas ( Cuti) dan Maglin Dennis D’Cruz (Kekal). Kayveas menang, menjadikannya Presiden, dan myPPP meninggalkan BN. Walau bagaimanapun, Maglin tidak pergi, dan kedua-dua Kayveas dan Maglin telah membuat tuntutan untuk jawatan Presiden. Akhirnya, Pendaftar Pertubuhan (RoS)bosan dengan pertelingkahan dan membatalkan pendaftaran parti, walaupun mereka kemudiannya mengubah keputusan mereka.

 

Jadi apa status parti sekarang? Baiklah, kami menyemak status mereka pada pangkalan data RoS, dan nampaknya mereka masih dibatalkan pendaftarannya pada masa penulisan. Walaupun begitu, Kayveas nampaknya masih setia kepada perjuangan; malah beliau bertanding dalam PRU15 sebagai calon bebas , berkata beliau ‘tidak akan meninggalkan myPPP’.

Walau apa pun, terdapat begitu banyak drama selama bertahun-tahun mengelilingi myPPP sehingga ia memerlukan artikel sendiri, yang boleh anda baca di sini.

5) Parti Melayu Semangat 46 (1988-1996)

Notable Leader(s): Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li), Ibrahim Ali, Rais Yatim

Matlamat: Untuk menentang UMNO Dr Mahathir

Sebab kematian: Kurang sokongan, terlalu mahal untuk diselenggara

Satu lagi parti serpihan UMNO. Kami mula merasakan corak di sini. Bersiap sedia, ini panjang.

Persaingan sengit untuk menguasai di tengah-tengah kemelesetan ekonomi 1985-86 menyebabkan perpecahan dalam UMNO antara dua kem, iaitu, Pasukan A (diketuai oleh Dr. Mahathir dan Ghafar Baba) , dan Pasukan B (diketuai oleh Tengku Razaleigh Hamzah dan Musa Hitam) . Menteri Pendidikan ketika itu Musa Hitam telah menjadi kecewa dengan usaha nyata Dr. M untuk memeriksa kuasanya, dan meletak jawatan daripada kerajaan. Dalam pelbagai peristiwa, dia kemudian memutuskan untuk bekerjasama dengan saingan Ku Li untuk mencuba dan menjatuhkan Dr. M. Dalam pemilihan parti UMNO yang terhasil, Dr. M dan Ghafar Baba menang dengan majoriti tipis (yang kebanyakannya percaya adalah hasil campur tangan saat akhir daripada Najib Razak tertentu.), dan Dr. M merombak Kabinet, membersihkan semua barisan hadapan Pasukan B dalam proses itu.

Bossku menyelamatkan hari ini. Gambar daripada: Utusan

Bagaimanapun, UMNO secara keseluruhannya tidak lama kemudian menghadapi sekatan jalan raya, kerana Mahkamah Tinggi telah mengisytiharkannya sebagai parti haram kerana beberapa penyelewengan pilihan raya. Ini membawa kepada persaingan antara kedua-dua Pasukan A (UMNO Baru) dan Pasukan B (UMNO Malaysia) untuk membentuk parti pengganti, yang mana Pasukan A menang secara teknikal. Seperti yang diterangkan oleh Wong Chin Huat dalam The Sun:

“Sebagai pengadil perlawanan, Mahathir memenangi pusingan pertama.” – Wong Chin Huat

Dr. M kemudiannya memenangi Pusingan 2 juga apabila Mahkamah Agung mengekalkan keputusan ini, dan Musa Hitam menyertai semula kem Dr. M. Oleh itu, Ku Li memutuskan untuk menubuhkan parti Melayu berpusat baru (bernama Semangat 46 selepas tahun UMNO ditubuhkan) untuk mencabar UMNO Baru dalam pilihan raya umum, bekerjasama dengan PAS dan DAP di bawah dua gabungan yang berbeza (maklumlah, PAS agak tidak suka DAP).

Bagaimanapun, beberapa hari sebelum Pilihan Raya Umum Ke-8 pada tahun 1990, gambar Ku Li kelahiran Kelantan memakai tengkolok Kadazan dengan salib terpampang di atasnya telah diterbitkan oleh media yang dikawal Dr. M, mendakwa bahawa Ku Li cuba untuk ‘Kristian. ‘ Malaysia. Taktik itu nampaknya berjaya, dan Semangat 46 dihancurkan dalam pilihan raya, hanya memenangi 8 kerusi:

“Pada pendapat saya, Dr. Mahathir akan kehilangan jawatan Perdana Menteri sekiranya tidak kerana gambar Tengku Razaleigh Hamzah memakai tengkolok Kadazan dengan salib.” – Tan Sri Zainuddin Maidin, Saya Bukan Menteri (2016) (terjemahan daripada BM oleh Cilisos

Pada tahun 1996, dengan begitu sedikit ahli dan pengaruh yang tinggal sedikit, Razaleigh tidak mampu lagi untuk menjaga parti. Dia membubarkannya dan menyertai semula UMNO. Untuk bersikap adil kepadanya, pilihan raya 1990 boleh dikatakan cabaran terbesar kepada kerajaan BN dalam sejarah sebelum 2000-an.

Zaman berubah, dan parti ‘lama’ seperti BN perlu menyesuaikan diri untuk terus hidup
Rakyat telah mengundi, dan dengan Pakatan Harapan memenangi bahagian terbesar undi, BN mendapat peluang untuk menebusnya selepas mereka dijemput membentuk kerajaan bersama PH. Walaupun mereka bernasib baik kali ini kerana keadaan membenarkan perkara seperti itu berlaku, sejarah telah mengajar kita bahawa mereka yang gagal menyesuaikan diri dengan zaman akan diketepikan dan menjadi tidak relevan. Ironinya, contoh baik parti yang berjaya menyesuaikan diri sebenarnya datang dari senarai ini: Hizbul Muslimin, yang muncul semula sebagai PAS selepas ‘kematian’ mereka. Dan kita semua tahu betapa baiknya PAS dalam pilihan raya baru-baru ini…

Tidak syak lagi akan ada perubahan yang dibawa kepada parti yang kalah, dan mungkin politik Malaysia secara keseluruhan. Sama ada perubahan itu lebih baik atau lebih buruk, kita hanya perlu tunggu dan lihat.

BACA:

“18 Tahun anak aku dijaga Family angkat, baru sebulan jumpa bapa kandung dah berani buat ‘projek’ sampai pregnant!”

“Aku ni tengah struggle berpantang sibuk nak cek anak kuning, sana sini bengkak rupanya laki aku bengkakkan hati aku pulak!