Kini Malaysia Airlines beri kelonggaran kepada penumpang, boleh bawa makanan sendiri

Penumpang Malaysia Airlines boleh membawa makanan mereka sendiri di atas kapal

Untuk laluan yang terjejas semasa peralihannya kepada penyedia perkhidmatan katering baharu.

Tetapi makanan yang perlu dipanaskan dan tidak halal adalah dilarang sama sekali, kata Malaysia Airlines Bhd (MAB).

Kini Malaysia Airlines beri kelonggaran kepada penumpang, boleh bawa makanan sendiri

Dalam Soalan Lazim (Soalan Lazim) di https://www.malaysiaairlines.com, syarikat penerbangan itu berkata,

pilihan makanan dan minuman alternatif (F&B) tertakluk kepada keperluan cecair, aerosol dan gel (LAG), yang tidak boleh melebihi 100 mililiter (ml) untuk penumpang antarabangsa yang berlepas dari atau transit di lapangan terbang antarabangsa di Malaysia.

“Bagi mereka yang memesan hidangan istimewa, pilihan itu tidak tersedia buat sementara waktu. Jadi, kita benarkan mereka bawa makanan sendiri. Ini untuk laluan terjejas sahaja,” kata syarikat penerbangan itu ketika dihubungi Bernama.

Malaysia Airlines telah memuktamadkan perkongsian lamanya dengan katering utama Brahim’s Food Services (BFS) dan sedang beralih ke perkhidmatan katering baharu di laluan domestik dan antarabangsa terpilih dalam rangkaian Malaysia Airlines.

Untuk memastikan gangguan minimum kepada keselesaan pelanggan dan pengalaman keseluruhannya, MAB akan menawarkan pilihan F&B alternatif sambil meneroka secara aktif penyedia perkhidmatan baharu yang selaras dengan komitmennya yang tidak berbelah bahagi untuk menyampaikan pengalaman pelanggan premium.

Semasa tempoh peralihan, penumpang masih akan diberikan makanan atau minuman dalam penerbangan mereka, katanya.

Bagaimanapun, penumpang yang terjejas oleh perubahan dalam tawaran makanan termasuk laluan domestik dan antarabangsa terpilih yang dikendalikan oleh Malaysia Airlines, akan menerima tawaran makanan yang disemak semula dan makanan pra-pembungkusan bergantung kepada kelas perjalanan dan tempoh penerbangan, katanya.

Makanan yang dibungkus akan ditawarkan untuk laluan yang lebih pendek bergantung pada kelas perjalanan dan tempoh penerbangan, manakala makanan yang disemak semula akan ditawarkan untuk penerbangan yang lebih lama.

Justeru, MAB menggesa penumpang yang terjejas untuk mengemas kini butiran hubungan mereka melalui ‘Tempahan Saya’ di laman webnya bagi memastikan mereka menerima kemas kini tepat pada masanya melalui e-mel dan khidmat pesanan ringkas (SMS).

Pada 30 Ogos, syarikat induk MAB, Malaysia Aviation Group (MAG) berkata, ia akan mengaktifkan Pelan Kesinambungan Perniagaan (BCP) untuk perkhidmatan makanan dalam penerbangan di laluan terpilih di bawah MAB berkuat kuasa 1 Sept 2023, berikutan tamat sambungan kontrak dengan BFS pada 31 Ogos 2023.

Kumpulan penerbangan itu berkata, pengaktifan BCP menandakan penamatan perkongsian warisan mengenai perkhidmatan katering yang sebelum ini disediakan oleh BFS di laluan domestik dan antarabangsa terpilih dalam rangkaian MAB.

Ia berkata, semasa peralihan itu, MAB akan menyediakan laluan yang terjejas dengan F&B dalam penerbangan alternatif, untuk memastikan operasi lancar sambil meminimumkan sebarang potensi kesan terhadap keselesaan dan pengalaman pelanggan.

“Laluan lain yang tin

BACA: Cikgu sekolah mengadu hanya ada 1 sekolah untuk OKU ambil SPM sekali ini respon Anwar Ibrahim buat cikgu mengalir air mata