Kilang pembuatan tayar Silverstone di Perak umum tamatkan operasi menjelang Jun 2021

Toyo Tire Corp akan menghentikan pengeluarannya di syarikat pembuatan tayar milik penuh Malaysia, Silverstone Bhd di Perak menjelang Jun 2021.

Selepas itu, pihaknya juga berhasrat untuk membubarkan anak syarikat setelah persiapan yang diperlukan selesai.

Dalam satu kenyataan hari ini, pengeluar tayar Jepun tersebut mengatakan dengan mempertimbangkan persekitaran operasinya, kedudukan kilang dalam strategi global kumpulan dan kapasiti pengeluarannya dari perspektif serba menunjukkan kesimpulan untuk penutupan kilang tidak dapat dielakkan.

“Toyo Group juga mengendalikan anak syarikat pembuatan lain di Malaysia, Toyo Tire Malaysia Sdn Bhd (TTM), yang menghasilkan tayar jenama Toyo Tires.

“TTM berfungsi sebagai hab global, membekalkan tayar bukan hanya ke Asia Tenggara, tetapi juga ke pasaran global lain termasuk Amerika Utara, Eropah, dan Jepun.

“Pengeluaran produk jenama Silverstone yang sebelumnya dikeluarkan di SSM (kilang Silverstone) akan dipindahkan ke TTM, dan pengeluaran dan pembekalan akan berterusan,” katanya.

Toyo mengatakan sesuai dengan ketetapan untuk menghentikan produksi dan membubarkan Silverstone, syarikat tersebut telah mencatat kerugian luar biasa berjumlah 6,270 juta yen, dalam hasil kewangan gabungan untuk tahun fiskal yang berakhir pada 31 Disember 2020.

Ini terdiri daripada kerugian rosotnilai sebanyak 5,110 juta yen dan kerugian pembubaran anak syarikat dan sekutu sebanyak 1,159 juta yen.

Berita penuh : https://www.nst.com.my/business/2021/02/666311/toyo-shut-down-manufacturing-plant-perak-june-2021

COMMENTS

Wordpress (0)