Khairy sahkan akan beri vaksin AstraZeneca kepada pemohon sukarela sahaja

Khairy sahkan akan beri vaksin AstraZeneca kepada pemohon sukarela sahaja

Kerajaan akan memulakan pemberian vaksin COVID-19 jenis AstraZeneca kepada pemohon sukarela menerusi Pusat Pemberian Vaksin (PPV) khas.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi merangkap Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin berkata tindakan berkenaan diambil susulan mempertimbangkan kegusaran rakyat mengenai keselamatan vaksin itu.

“Vaksin Astrazenaca hanya akan diberikan kepada pemohon sukarela yang sudah melihat segala fakta mengenai vaksin itu dan penilaian kesihatan ke atas mereka akan dibuat.

“Pemberian vaksin ini tidak dihadkan kepada mereka yang layak untuk menerima vaksin dalam fasa dua PICK, ia dibuka kepada semua. Siapa cepat, dia yang dapat vaksin AstraZeneca,” katanya pada sidang media Mingguan Badan Bertindak Imunisasi COVID-19 (CITF).

Khairy berkata, pemberian vaksin itu akan dimulakan di Selangor dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dalam masa terdekat.

Katanya, ia sebagai langkah mengawal penularan wabak COVID-19 kerana jumlah kes positif jangkitan COVID-19 adalah di Selangor dan Kuala Lumpur adalah sangat tinggi.

“Saya sudah berbincang dengan Menteri Besar Selangor semalam untuk mengenal pasti PPV yang sesuai untuk pemberian vaksin AstraZeneca dan kami juga akan mencari PPV yang sesuai di Kuala Lumpur,” katanya.

Tambahnya, beliau juga menawarkan pemberian vaksin AstraZeneca kepada kerajaan negeri Sarawak memandangkan ia merupakan negeri yang merekodkan kes jangkitan COVID-19 yang tinggi.

“Kerajaan negeri Sarawak ingin menyelesaikan program vaksinasi dalam tempoh tertentu disebabkan terdapat kebimbangan berlakunya Pilihan Raya Negeri,” ujarnya,

Malaysia telah menerima 268,800 dos vaksin COVID-19 AstraZeneca pada minggu lalu.

Berita Penuh :https://www.astroawani.com/berita-malaysia/vaksin-astrazeneca-hanya-akan-diberikan-kepada-pemohon-sukarela-khairy-295475