Khabar angin GPS tarik diri sokong Muhyiddin bertiup kencang

Khabar angin GPS tarik diri sokong Muhyiddin bertiup kencang. Gabungan Parti Sarawak (GPS) akan bekerjasama dengan Perikatan Nasional, Barisan Nasional dan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) untuk membentuk Kerajaan Persekutuan baharu, Tan Sri Abang Johari Openg mengumumkan.

Bagaimanapun, Pengerusi Barisan Nasional Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata gabungan itu tidak pernah membuat keputusan untuk membentuk pakatan.

Perdana Menteri Sarawak itu berkata gabungan negeri itu juga menyokong Pengerusi Perikatan Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk menjadi perdana menteri.

Beliau berkata keputusan GPS dibuat demi kepentingan kestabilan politik dan kepentingan rakyat – tertakluk kepada syarat-syarat yang ditetapkan oleh GPS termasuk menjunjung keluhuran perlembagaan persekutuan dan negeri serta kedaulatan undang-undang seperti yang diperuntukkan dalam Perjanjian Malaysia 1963 ( MA63) dan laporan Jawatankuasa Antara Kerajaan (IGC).

“Kami juga mahu kebebasan beragama dan kepelbagaian budaya di Sarawak dipertahankan seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan, MA63 dan laporan IGC.

Khabar angin GPS tarik diri sokong Muhyiddin bertiup kencang

“Selain itu, kami mahukan autonomi pendidikan dan kesihatan serta isu-isu lain yang berkaitan dengan kepentingan Sarawak,” kata Abang Johari pada sidang media di ibu pejabat PBB di sini semalam.

Beliau telah bertemu Muhyiddin dan Presiden PAS Tan Sri Abdul Hadi Awang di Kuala Lumpur awal semalam untuk membincangkan pembentukan kerajaan baharu.

BACA:

Presiden MCA nafi mesyuarat dengan pemimpin PH di Hotel Seri Pacific KL

SU Agung PN sahkan sudah hantar lebih 112 MP kepada Agong

Salt Bae tunjuk bil RM700K dimakan pelanggannya