Ketua Setiausaha ketuai jawatankuasa khas siasat Touch n Go – Salahuddin

Ketua Setiausaha ketuai jawatankuasa khas siasat Touch n Go – Salahuddin. Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) sedang dalam proses untuk menubuhkan pasukan petugas yang akan menyiasat aduan pengguna berhubung produk dan perkhidmatan Touch ‘n Go.

Menterinya, Salahuddin Ayub berkata, pasukan petugas baharu itu akan diketuai Setiausaha Agung KPDN, Azman Mohd Yusof.

Antara aduan yang telah dibangkitkan oleh orang ramai termasuk isu TNG RFID, kekurangan stok TNG NFC, dan talian khidmat pelanggan yang tidak responsif.

Salahuddin turut menambah, tindakan tegas akan diambil terhadap TNG sekiranya syarikat itu gagal menyelesaikan masalah yang dihadapi pengguna.

Ketua Setiausaha ketuai jawatankuasa khas siasat Touch n Go - Salahuddin

TnG Lebuhraya Malaysia bebas tol

“Jika boleh, bedah siasat menyeluruh akan dilakukan, supaya isu ini tidak berulang pada masa akan datang,” kata menteri itu semasa sidang media di Johor Bharu awal hari ini.

“Memandangkan syarikat ini mempunyai status monopoli, saya akan meneliti sebarang kesulitan dan aduan daripada Rakyat,”.

Sebelum ini, menteri juga telah meminta TNG memberi penjelasan kepada KPDN berhubung kad Visa eWallet TNG yang baru dilancarkan.

Berdasarkan catatan khusus yang disiarkan semalam di laman Facebook Salahuddin , kedua-dua pihak telah mengadakan pertemuan tetapi nampaknya tiada apa-apa yang signifikan yang terhasil daripadanya.

Kad Visa eWallet TNG

Ini selain daripada KPDN meminta TNG menambah baik komunikasinya supaya pengguna lebih sedar tentang perbezaan antara kad TNG tradisional dan kad Visa baharu.

Sekiranya anda sendiri tidak menyedarinya, kad TNG eWallet Visa yang baharu tidak boleh digunakan untuk pembayaran tol dan pengangkutan awam.

Sebaliknya, tujuan utama kad Visa baharu adalah untuk membolehkan pengguna membuat pembayaran TNG eWallet di tempat yang tidak menyokong apl tersebut.

Walaupun TNG Digital pada asalnya merancang untuk memasukkan fungsi TNG tradisional ke dalam kad baharu tetapi ia kemudian mengetahui bahawa cip TNG NFC dan Visa payWave tidak boleh wujud bersama pada kad yang sama kerana gangguan .

BACA:

‘Tak salah belajar tinggi, yang salah bila merendah-rendahkan orang’

Ini sejarah pulau terpencil di Australia yang didiami sepenuhnya oleh orang melayu