Ketua Pemuda Pas ‘sembang’ macam Kelantan juara bertahan Sukma – NKP Amanah Kelantan

Ketua Pemuda Pas ‘sembang’ macam Kelantan juara bertahan Sukma – NKP Amanah Kelantan.

Ariff Bashiruddin Rusli, Naib Ketua Pemuda Amanah Kelantan, telah menyatakan bahawa Ketua Pemuda PAS Ahmad Fadhli Shaari

Beliau harus “melihat cermin baik-baik” sebelum menggesa Kementerian Belia dan Sukan (KBS) memohon maaf di atas prestasi buruk Malaysia dalam Sukan SEA 2023.

Ketua Pemuda Pas 'sembang' macam Kelantan juara bertahan Sukma - NKP Amanah Kelantan

Ariff Bashiruddin menegaskan memandangkan menteri dan timbalan menteri belia dan sukan baru sahaja memikul peranan mereka, mereka tidak boleh bertanggungjawab sepenuhnya terhadap prestasi negara di Kemboja.

Beliau berkata persiapan kontinjen negara sudah lama dijalankan sebelum Hannah Yeoh dan Adam Adli Abd Halim memulakan tugas mereka di KBS.

Ariff Bashiruddin dalam satu kenyataan kepada Malaysiakini menyatakan, “Ahmad Fadhli bercakap seolah-olah Kelantan adalah juara bertahan dalam Sukma dan liga bola sepak negara.

Sebelum mendesak orang lain meminta maaf, kita harus muhasabah diri dan menilai sejauh mana prestasi pasukan kita sendiri dalam arena sukan. Pada Sukma 2022, pasukan Kelantan menamatkan saingan di tempat kedua hingga terakhir.”

Mengaitkan sukan dengan politik

Terdahulu, Ahmad Fadhli dalam catatan Facebook mencadangkan Yeoh dan Adam Adli memohon maaf kepada peminat sukan negara dan melakukan bedah siasat secara menyeluruh terhadap prestasi atlet negara dalam Sukan SEA baru-baru ini.

“Saya tidak mahu menyalahkan menteri dan pasukannya sepenuhnya atas kegagalan ini, tetapi sebagai penggerak di KBS, menteri perlu menjalankan bedah siasat secara menyeluruh dan bukannya menyalahkan atlet Malaysia yang terpaksa bersaing dalam keadaan mencabar kerana kegagalan pelan induk KBS.”

Beliau seterusnya menambah, “Bermula dengan permohonan maaf terbuka kepada semua peminat sukan Malaysia, mengakui prestasi terburuk yang pernah berlaku bahkan lebih teruk daripada Sukan SEA di Hanoi, Vietnam tahun lepas, saya percaya tempoh bulan madu telah berakhir.”

Ahmad Fadhli menyeru menteri dan timbalannya, Adam Adli, mengambil langkah untuk membina semula sukan negara melalui dasar yang menjaga kebajikan atlet, sambil menyedari kegagalan pengurusan di pelbagai peringkat menjadi punca utama sasaran pingat tidak berjaya dalam hal ini. edisi Sukan SEA.

Selain itu, beberapa pemimpin PAS dilihat mempolitikkan situasi kemerosotan pencapaian atlet negara. Antaranya bekas ahli Dewan Ulama PAS Pusat, Ahmad Dusuki Abd Rani yang secara sindir mengucapkan tahniah kepada menteri, timbalan menteri, dan semua penyokong kerajaan Madani.

Bekas calon PAS untuk Pilihan Raya Umum Ke-14 itu menghubungkan prestasi ini dengan pilihan raya negeri (PRN) akan datang. Beliau menyatakan, “Pencapaian ini akan dikenang sebagai peringatan yang berlarutan sehingga pilihan raya negeri.”

Ariff Bashiruddin menyebut bahawa ahli politik harus mempunyai semangat untuk membina rakyat, negara, dan negara, bukannya semata-mata mencari publisiti. Dia menambah, “Sementara mereka terus menunjukkan seluar koyak orang lain, jubah mereka sendiri telah koyak.”

BACA:

Kecoh kes scalper jual tiket Coldplay harga tak masuk akal, individu minta ramai waspada sebab scammer pun buat kerja juga.

Tak sangka! Ramai tak tahu nama asal duit Malaysia sebelum digelar Ringgit Malaysia, ini ceritanya