Kenapa tembok besar China di bina? Sebalik kemegahannya ada 6 fakta seram mengenai tembok ini, no.6 itu meremang bulu roma!

Kenapa tembok besar China di bina? Sebalik kemegahannya ada 6 fakta seram mengenai tembok ini, no.6 itu meremang bulu roma!

Sebut sahaja tembok besar China, minda kita secara automatik akan ingat monumen kemegahan tinggalan sejarah yang terletak di negara China.

Tapi ramai tak antara kita yang tahu akan di sebalik terbinanya Tembok Besar China ni? Nak tahu serba sikit cerita dan mitos yang misteri pasal ‘tembok’ ni? Meh sini..

1. Kenapa tembok perlu dibina?

Menurut kajian sejarahwan dunia, tembok ini dibina semasa zaman pemerintahan Qin Shi Huang (Shi Huang Ti) bagi melindungi tahan jajahannya daripada pihak musuh dan pertama kali mewujudkan pembangunan dinding pertahanan itu menjadi Tembok Besar China sepanjang 2.414 km.

Rancangan tembok ini disempurnakan pada zaman Dinasti Ming dan terjadilah tembok seperti yang korang nampak hari ni.

2. Panjang-Lama-Unik?

Tembok Raksasa China Terancam Hancur Total - Global Liputan6.com

Ramai antara kita yang kurang peka dengan panjang sebenar Tembok besar China ni adalah 5500 Miles (8851.392 km) bukan 3900 Miles (6276.442 km).

Tembok yang hebat ini mengambil masa 10 tahun untuk dibina dengan menggunakan banyak tenaga kerja. Wah! satu masa yang lama tu.

3. Bahan binaan bercampur rangka manusia?

Rangka remaja perempuan prasejarah dijumpai di Gua Chawan, Kelantan | Astro  Awani

Mengikut cerita mitos yang kita selalu dengar, bahan yang digunakan untuk membina tembok besar ini dihasilkan dengan menggunakan rangka manusia, dan ada juga yang percaya masyarakat pada waktu itu menggunakan beras pulut dan putih telur sebagai ejen pelekat (simen) antara bongkah batu.

Sebenarnya semua andaian tersebut tidak boleh disangkal kerana sejarahwan bersetuju, masyarakat pada waktu itu hanya menggunakan bahan ada pada waktu itu.

4. Tembok boleh dilihat dari bulan?

Adakah Tembok Besar China Boleh Dilihat Oleh Mata Manusia ...

Ha! ada juga yang berpendapat, Tembok Besar China ni boleh dilihat dari bulan. Sebenarnya, mustahil untuk melihat dari bulan tetapi imej tembok ini pernah dirakam menerusi setelit.

Kalau dilihat dengan mata kasar, tembok besar ini nampak seperti sehelai rambut yang halus je.

5. Mitos misteri Taotie.

THE Great Wall mengungkap kisah rahsia di sebalik pembinaan tembok yang menjadi benteng bagi melindungi kerajaan China daripada dimasuki makhluk aneh yang menyerang manusia.

Setiap masyarakat mempunyai mitos dan kepercayaan mereka yang tersendiri. Bagi masyarakat pada waktu itu, mereka percaya merupakan Taotei merupakan satu semangat yang melambangkan ketakutan dan sangat berkuasa.

Memiliki wajah yang menakutkan, Taotie dianggap sangat kejam dan ganas oleh masyarakat pada ketika itu. Namun ada yang beranggapan, Taotie ni sebagai satu simbol yang melindungi mereka daripada semangat jahat.

Jadi, jika diamati dan diteliti, sebenarnya kewujudan Taotie masih lagi menjadi satu misteri sehingga ke hari ini.

6. The Great Wall adaptasi cerita sebenar?

Tembok Besar Cina Runtuh akibat Gempa di Qinghai | Lombok Post

Bukan mudah sebenarnya nak buat movie yang berkisarkan sejarah yang unggul tau. Menerusi filem The Great Wall ni, korang boleh saksikan keindahan budaya dan misteri pembinaan Tembok Besar China ni.

Nak tahu bagaimana kesatuan pada ketika itu melindungi tanah jajahan mereka daripada serangan musuh (Taotie), saksikan The Great Wall yang bakal ditayangkan pada 29 Disember 2016 nanti di pawagam berhampiran korang.

BACA: 

Kamal Adli kena balun dengan cota, sekali pengacara Roslan Shah terpaksa buka mulut dedah kisah sebenar

‘Setting’ terbaru whatsapp boleh auto delete group tanpa disedari sesiapa, ini caranya