Kejatuhan pelaburan asing Malaysia perlukan satu reformasi, kata Bank Dunia

Kejatuhan pelaburan asing Malaysia perlukan satu reformasi, kata Bank Dunia

Malaysia berisiko ketinggalan dalam persaingan serantau untuk pelaburan asing kerana isu-isu dasar dan struktur yang telah lama wujud, kerana ia berada dalam “jarak jauh” untuk menjadi negara berpendapatan tinggi, kata Bank Dunia.

Pelaburan langsung asing (FDI) di Malaysia turun 56% menjadi AS $ 3,4 bilion pada tahun 2020, lapor sebuah laporan pemerintah bulan ini, ketika pandemi Covid-19 melanda ekonomi yang bergantung pada perdagangan.

Persidangan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Perdagangan dan Pembangunan dalam laporan Januari mengatakan FDI di Malaysia jatuh 68% tahun lalu, kadar terburuk di Asia Tenggara.

Aliran masuk asing harus tetap lemah kerana Malaysia ketinggalan dalam reformasi dasar yang mendorong ledakan tahun 1970-an hingga 1990-an, kata Richard Record, ekonom utama bank untuk Malaysia.

“Dasar dan alat serta pendekatan yang berfungsi dengan baik pada masa lalu mungkin bukan alat dan pendekatan yang sama yang akan diperlukan di masa depan,” kata Record kepada Reuters menjelang pelancaran laporan utama bank itu hari ini di Malaysia.

Dia mengatakan bahawa terdapat ketidakpastian mengenai visi Malaysia dan apa yang dapat ditawarkan kepada pelabur berbanding dengan rakan sebaya di rantau ini.

Malaysia tahun lalu mengalami prestasi ekonomi terburuk sejak Krisis Kewangan Asia, menyusut 5.6%, sebahagian besarnya disebabkan oleh pandemi Covid-19

Berita Penuh :https://www.theedgemarkets.com/article/malaysias-investment-slump-shows-need-structural-reforms-says-world-bank