Kecoh influencer disekat masuk hotel sebab payment tak cukup! Rupanya wedding planner yang buat hal

Kecoh influencer disekat masuk hotel sebab payment tak cukup! Rupanya wedding planner yang buat hal.

BARU sahaja selesai melangsungkan perkahwinan pada 11 Mei, pasangan ini sudah dilanda musibah.

Shaniena Natasya atau lebih mesra disapa Niena berkongsi kisah sedihnya apabila mendakwa ditipu RM180,000 oleh seorang kenalan iaitu perancang perkahwinan untuk majlis perkahwinannya.

Kecoh influencer disekat masuk hotel sebab payment tak cukup! Rupanya wedding planner yang buat hal

Kekesalan pempengaruh (influencer) yang juga usahawan kosmetik berjaya ini diceritakan semula menerusi laman Instagramnya, menjelaskan dia terpedaya dengan helah individu terbabit.

Niena dan pasangan melangsungkan perkahwinan pada 11 Mei lalu.

“Saya sebenarnya tak nak riuh (kecoh) pun benda negatif macam ni. Saya baru habis majlis perkahwinan nak mood happy-happy je.

“Tapi apabila orang (bridal) pun tak reti kasihankan saya, saya tak ada pilihan. Saya tak nak memilih untuk sebarkan tapi melampau sangat. Ramai saja nasihatkan saya sebelum nak kahwin jangan ambil (pakej) dengan dia tapi saya anggap dia sebagai kawan.

“Masa mula perbincangan dengan dia, bridal cakap RM100,000 (harga pakej). Saya pun bayar jumlah tu sebab kita faham memang harga macam tu dekat hotel bertaraf lima bintang,” ujarnya dalam hantaran yang tular.

Menurut wanita berusia 20 tahun itu, selepas dua minggu bayaran dibuat, lelaki tersebut meminta agar pasangan pengantin ini menambah wang sebanyak RM60,000.

Memahami situasi tersebut, Niena dan suaminya membayar kos tambahan seperti dinyatakan kerana sedar majlis perkahwinan mereka bukanlah biasa-biasa.

Namun, keraguan terhadap bridal ini mula timbul apabila mereka diminta untuk membayar lagi tambahan RM50,000 sehari sebelum majlisnya berlangsung.

Niena kesal dengan sikap bridal yang tidak bertanggungjawab itu.

“Dia minta saya bayar lagi RM50,000. Yang mana saya tercengang dan sudah memang saya kena buat kira-kira. Saya seorang usahawan jadi saya tak bodoh sangat. Jadi suami saya pun anggap ini dah melampau sangat. Kami tak nak bayar dah lagi. Apa sampai RM210,000?

“Keesokan hari masa saya tengah bersolek, suami bisik dekat saya sayang, hotel tak nak release makanan, nak hold (tahan) banyak benda. Saya dah transfer dekat dia 11 Mei lagi RM20,000 maka terjadilah jumlah RM180,000,” katanya.

Kejadian ditipu bridal itu mula diketahuinya apabila lelaki tersebut didakwa cuba melarikan diri apabila Niena tidak lagi mempunyai akses untuk memasuki bilik hotel pada jam 3 pagi selepas majlis perkahwinannya.

“Saya balik pukul 3 pagi lepas keluar bilik dah kena sekat. Kawan-kawan cuba tahan dia ni dan pihak hotel beritahu yang dia ni nak cabut lari. Saya sebagai pengantin perempuan memang tak bersalah dan tak tahu apa.

“Saya memang mengamuk ya. Saya dah bayar semua kenapa bilik kena sekat. Tak kasihan ke kami dah letih nak bergaduh dengan hang pula bilik kena block,” ujar Niena penuh rasa kesal.

Saya dah bayar semua kenapa bilik kena sekat. Tak kasihan ke kami dah letih nak bergaduh dengan hang pula bilik kena block.
SHANIENA NATASYA
Seperti mana dapat dilihat dalam tangkap layar yang dikongsi, bridal ini didakwa bukan sahaja tidak membayar kos hotel tetapi juga jurugambar dan tukang hias.

Malah, lebih mengecewakan apabila lelaki tersebut didakwa menggunakan wang diberikan Niena untuk perbelanjaan peribadinya sendiri.

“Esok hari semuanya terbongkar si k***k ni tak bayar macam-macam sampai mereka tak nak edit dan proses video saya. Tapi bahagian tu saya faham sebab tu kerja mereka.

“Yang bermasalah si P*r tak bertanggungjawab. Rupanya semua duit saya dia bawa pergi sewa kereta Mercedes dan beli barang jenama Balenciaga. Enjoy bawa ‘anak-anak ikan’ dia. Haih hati-hatilah ya,” ujarnya lagi.

Laporan polis dibuat oleh Niena di Balai Polis Batu Feringgi, Pulau Pinang.

Niena telah membuat satu laporan di Balai Polis Batu Feringgi, Pulau Pinang pada 12 Mei lalu susulan kejadian menimpa dirinya

Malah, pihak lain yang mendakwa turut ditipu juga dalam proses membuat laporan polis di balai sama.

BACA:

Air sungai Kuala Muda surut, Sanusi harap kerjasama Pulau Pinang

“Ayah kena strok sampai terlantar kat hospital, bagi aku ayah tak layak dimaafkan”, Rupanya ini ayah buat..