Kazim Elias antara 16 ustaz dilarang ceramah di Pulau Pinang

Kazim Elias antara 16 ustaz dilarang ceramah di Pulau Pinang. Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP) menamakan 16 individu yang dilarang untuk mengadakan ceramah, khutbah atau majlis-majlis ilmu di negeri ini berikutan tidak mempunyai tauliah mengajar daripada MAINPP.

Mereka adalah Datuk Kazim Elias, Shaharudin Ibrahim, Datuk Ahmad Husam Baderudin, Wan Hizam Abdullah Sabil, Yusni Mat Piah, Shahrir Long, Sobri Arshad, Aiman Subri, Ahmad Dusuki Abdul Rani, Afnan Hamimi Taib Azamudden, Profesor Madya Dr Muhamad Rozaimi Ramle, Salman Ali, Maulana Fakhrurrazi, Mohd Rizal Azizan, Halim Hassan dan Dr Abdullah Yassin.

Yang Dipertua MAINPP, Datuk Ahmad Zakiyuddin Abd Rahman berkata, satu pekeliling bertarikh 4 November 2022 telah dikeluarkan dengan menyenaraikan kesemua individu tersebut selepas pihaknya menerima aduan daripada orang awam.

“Kita telah menerima aduan awam dan mendapati, 16 individu ini tiada tauliah mengajar daripada MAINPP.

“Oleh itu, pihak penganjur adalah dilarang daripada menjemput senarai 16 individu tersebut untuk menyampaikan ceramah, khutbah atau majlis-majlis ilmu,” katanya dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Kazim Elias antara 16 ustaz dilarang ceramah di Pulau Pinang

Kata beliau lagi, mana-mana pihak yang tidak mematuhi arahan tersebut, boleh dikenakan denda atau penjara.

“Sekiranya gagal mematuhi arahan yang dikeluarkan MAINPP, implikasinya akan dikenakan kepada kedua-dua pihak iaitu terhadap penceramah dan penganjur. Kedua-duanya akan dikenakan tindakan yang mana, penceramah boleh dikenakan denda tidak melebihi RM5,000 atau penjara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya sekali.

“Ini kerana, mereka telah melanggar Seksyen 11 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah Pulau Pinang (EKJSNPP) 1996 iaitu mengajar agama tanpa tauliah dan Seksyen 119 Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Pulau Pinang (EPAINPP) 2004 kerana mengajar agama Islam atau apa-apa aspek tentang Islam tanpa tauliah,” katanya.

Ahmad Zakiyuddin berkata, bagi penganjur pula, mereka boleh dikenakan denda tidak melebihi RM5,000 atau dipenjara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya sekali kerana melanggar Seksyen 43(penyubahatan) yang dibaca bersama Seksyen 11 EKJSNPP 1996 iaitu bersubahat menganjurkan program melibatkan penceramah tanpa tauliah.

“Tujuan larangan in dikuatkuasakan bertujuan memastikan kesemua penceramah tersebut menghormati dan mematuhi kehendak-kehendak perundangan syariah berhubung pengtauliahan bagi memastikan penceramah yang layak sahaja menyampaikan ilmu-ilmu yang bertujuan menyatupadukan.

“Selain itu, larangan ini juga bagi mengelakkan timbul sebarang kekeliruan dan perselisihan pandangan yang boleh menjejaskan keharmonian antara jemaah masjid dan ahli qariah,” katanya.

BACA:
Netizen persoal penampilan pelik ustaz Kazim Elias, rupanya ini sebab..

Ustaz Kazim derita sihir, kini KKM pula masuk campur

Untung bank makin meningkat dengan kenaikan OPR