”Kau ingat gaji RM10k tu banyak ke?”, Brader ini dedah hakikat sebenar

Kau ingat gaji 10k tu banyak ker? Posting ni berkeliaran sekitar wall saya beberapa kali orang share.

Ini hakikat duduk di bandar. Memang cukup makan jer untuk satu keluarga. Apatah lagi yang rendah dari 5k.

”Kau ingat gaji RM10k tu banyak ke?”, Brader ini dedah hakikat sebenar

Cuma saya nak point out adalah, inilah M40. Bukan T20. M40 memang tak kaya guys. Cukup2 jer. Kita kena sedar hakikat yang kita bukan kaya. Kita just cukup. Selesa untuk hidup. Tapi bukan bermewah.

Biasanya M40 bertaraf executive. Berpendidikan. Sebab itu timbul frustration. Mengapa timbul frustration? Sebab expectation tak meet. Expect hidup mewah tapi tak mewah. Imagine hidup macam dalam tv or insta, tapi cukup makan. Kereta hanya Proton Perodua, bukan BMW Merc. Ingat bolehlah travel sana sini, tapi duit tak cukup.

Jadi post brader ni bagus as wake up call. M40 kena aware. Ukur baju di badan sendiri. Kita mmg ada Netflix dan insta yang buatkan kita terpengaruh, tapi jangan terikut sangat.

Jadi first sekali kita bersyukur, tengok bawah kita ramai lagi susah. Kedua, kita tingkatkan diri kita. Upgrade ilmu dan skill.

Nak upgrade apa? Ilmu as personal improvement, kewangan, pelaburan, bisnes. Tajamkan skill. Persevere.

Insya Allah we will make it together guys.

SUMBER :

BACA JUGA : Pencapaian 100 hari : Menteri Agama puas hati
Panas !!! Militan Sulu siap sedia serang Sabah

Artikel ini disiarkan pada 10/12/2021

COMMENTS

Wordpress (0)