Kapal selam Titan rupanya meletup berhampiran bangkai Titanic, rupanya ini bahan yang buat kapal selam itu meletup!

Kapal selam Titan rupanya meletup berhampiran bangkai Titanic, rupanya ini bahan yang buat kapal selam itu meletup!

lima penumpang kapal selam Titan yang dalam perjalanan untuk meneroka sisa bangkai kapal Titanic, disahkan meninggal dunia, demikian menurut Pengawal Pantai Amerika Syarikat (AS), John Mauger.

Kapal selam berkenaan yang dilaporkan hilang sejak Ahad lalu itu dipercayai meletup berdekatan dengan Titanic.

Kapal selam Titan rupanya meletup berhampiran bangkai Titanic, rupanya ini bahan yang buat kapal selam itu meletup!

Mauger mengesahkan bahawa lima bahagian kapal itu ditemui kira-kira 1600 kaki dari bangkai kapal persiaran mewah berkenaan.

Serpihan yang ditemui adalah konsisten dengan ‘letupan bencana’, katanya dalam sidang akhbar pada Khamis.

Kesemua ahli keluarga mangsa, sudah dimaklumkan mengenai tragedi berkenaan.

Lima penumpang Titan terdiri daripada Ketua Pegawai Eksekutifnya (CEO), Stockton Rush; jutawan British, Hamish Harding, ahli perniagaan dari Pakistan, Shahzada Dawood serta anaknya Suleman Dawood, dan Paul-Henri Nargeolet.

Syarikat yang mengendalikan ‘pengembaraan’ berkenaan, OceanGate, mengenakan bayaran sebanyak AS$250,000 (RM1.16 juta) setiap seorang untuk menyertai ekspedisi selama lapan hari bagi meneroka Titanic, yang terletak pada kedalaman 3,800 meter dan 700 kilometer selatan St John’s, Newfoundland

Pihak berkuasa berkata kapal selam jelajah Titanic yang hilang pada hari Ahad mengalami “letupan dahsyat”, membunuh semua lima orang di atasnya semasa turun untuk meneroka serpihan kapal terkenal itu.

Kapal selam itu, dikenali sebagai “Titan,” memulakan perjalanan selama dua setengah jam pada awal Ahad dan terputus hubungan dengan kapal induknya, Putera Kutub , satu jam 45 minit perjalanan.

Kon ekor dan serpihan lain daripada kapal selam yang hilang ditemui oleh kenderaan yang dikendalikan dari jauh kira-kira 1,600 kaki dari haluan Titanic, yang terletak kira-kira 13,000 kaki dalam di Lautan Atlantik Utara, Pengawal Pantai AS mengumumkan pada Khamis.

Pengendali kapal selam itu , OceanGate Expeditions , mengeluarkan kenyataan Khamis yang menyedihkan lima lelaki di atas kapal itu, termasuk Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas OceanGate, Stockton Rush , ahli perniagaan British Hamish Harding , penyelam Perancis Paul-Henri Nargeolet, jutawan Pakistan Shahzada Dawood dan anaknya Suleman Dawood.

Titan adalah kira-kira saiz sebuah van mini dengan hanya cukup ruang untuk lima orang dewasa. Dalam pelayaran biasa beribu-ribu kaki ke dasar lautan Atlantik Utara , kehidupan di dalam kapal selam boleh berubah dari panas ke sejuk.

Peralatan yang diterbangkan oleh pesawat pengangkut Tentera Udara AS dimuatkan ke kapal luar pesisir Horizon Arctic, sebelum ditempatkan ke kawasan pencarian kapal tenggelam OceanGate Expeditions yang telah membawa lima orang untuk menerokai Titanic yang karam, di pelabuhan St. John’s, Newfoundland, Kanada 20 Jun 2023. REUTERS/David Hiscock TIADA JUALAN SEMULA. TIADA ARKIB

Pencarian sub Titanic yang hilang diteruskan apabila oksigen kehabisan
Tidak seperti kapal selam, kapal selam mempunyai rizab kuasa yang terhad dan memerlukan kapal sokongan di permukaan untuk melancarkan dan memulihkannya. Titan biasanya menghabiskan kira-kira 10 hingga 11 jam semasa setiap perjalanan ke bangkai Titanic, manakala kapal selam boleh berada di bawah air selama berbulan-bulan.

Sesuai dengan namanya, Titan mempunyai berat 23,000 paun dan diperbuat daripada gentian karbon dan titanium, dengan ciri keselamatan untuk memantau integriti struktur kapal, menurut OceanGate.

Titan memulakan setiap perjalanan dengan 96 jam sokongan hayat, yang telah menetapkan sasaran pagi Khamis untuk pasukan penyelamat multinasional berlumba-lumba mencari kapal dan penumpangnya sejak beberapa hari lalu.

Inilah yang kami tahu tentang keadaan di dalam kapal selam.

‘Bukan kapal selam datuk kamu’
Titan adalah jarang di bahagian dalam, menurut wartawan CBS David Pogue, yang melakukan perjalanan di Titan ke bangkai Titanic tahun lepas.

Ia hanya mempunyai satu tandas, dan tiada tempat duduk; maksimum lima penumpang terpaksa duduk bersila di atas lantai. Tiada tingkap kecuali pintu masuk yang dilalui penumpang melihat Titanic.

Rush, Ketua Pegawai Eksekutif OceanGate , memberitahu Pogue semasa temu bual 2022 bahawa adalah “biasa” untuk anak kapal menanggalkan kasut mereka di dalam kapal.

KOMO/FAIL
“Ini bukan kapal selam datuk kamu,” kata Rush. “Kami hanya mempunyai satu butang – itu sahaja. Ia sepatutnya seperti lif; ia tidak sepatutnya memerlukan banyak kemahiran.”

Tanpa GPS di bawah air, Titan berkomunikasi dengan kapal induknya melalui mesej teks, dan kapal selam diperlukan untuk berkomunikasi setiap 15 minit, menurut laman web arkib OceanGate Expeditions. Komunikasi terakhir antara kapal dan Putera Kutub datang pada 11:47 pagi Ahad.

“Semua perkara yang kita biasa lakukan sekarang – GPS, Wi-Fi, pautan radio – tidak berfungsi di bawah lautan,” kata bekas pegawai kapal selam Tentera Laut Kapten J. Van Gurley kepada CNN.

Dikendalikan oleh ‘pengawal permainan’
Sebahagian daripada Titan sememangnya berteknologi rendah.

“Ia dikendalikan … oleh pengawal permainan, yang pada asasnya kelihatan seperti pengawal PlayStation,” kata wartawan CNN Gabe Cohen, yang duduk di Titan pada 2018 semasa melaporkan Ekspedisi OceanGate untuk gabungan CNN KOMO.

Pengawal permainan digunakan untuk kawalan wayarles, menurut Aaron Newman, pelabur di OceanGate yang turun ke Titanic di Titan pada 2021. Jika alat kawalan jauh gagal, kipas boleh dikawal melalui sistem wayar keras dalaman, kata Newman, bercakap. kepada CNN sebelum berita mengenai nasib kapal itu muncul.

Kraf itu beroperasi di bawah arahan ketat untuk menjaga jarak dari serpihan Titanic bagi mengelak daripada terjerat atau terperangkap dalam serpihan, tambahnya.

Titan ‘direka untuk bangkit semula’

Titan ditahan di bawah air oleh pemberat – pemberat berat yang membantu kestabilan kapal – dibina untuk dilepaskan secara automatik selepas 24 jam untuk menghantar kapal selam itu ke permukaan, kata Newman.

“Ia direka untuk muncul semula,” katanya kepada CNN.

Sebelum pelayaran, anak kapal diberitahu mereka boleh melepaskan pemberat dengan menggoyangkan kapal atau menggunakan pam pneumatik untuk mengetuk pemberat bebas, kata Newman. Jika semuanya gagal, katanya, garisan yang menahan pemberat direka bentuk untuk runtuh selepas 24 jam untuk menghantarnya kembali secara automatik ke permukaan lautan.

Pendorong Titan dikuasakan oleh sistem elektrik luaran, manakala sistem dalaman dikuasakan komunikasi dan pemanas, kata Newman. Selepas menaiki Titan, suhu di dalam kapal menjadi panas dengan cepat sebelum menjadi lebih sejuk ketika ia turun ke dasar lautan, katanya.

Suhu di lautan dalam berada di atas paras beku.

Foto fail menunjukkan kapal karam RMS Titanic dari sudut pandang kapal tenggelam OceanGate Expeditions.
Ya, pelancongan Titanic adalah satu perkara, dan ia berbahaya
“Kuarters itu ketat – panas berhampiran permukaan air dan hampir membeku di kedalaman,” kata Newman, sambil menambah bahawa anak kapal boleh duduk di tebing rendah di dalam kapal untuk melihat melalui lubang kapal.

“Terdapat pemanas di (Titan), jadi ia boleh memanaskan sedikit, tetapi jelas ia tidak akan kekal selama-lamanya,” katanya. “Dan jelas sekali, jika ia gelap, itu mungkin sangat sukar pada keadaan mental anda.”

Apabila kapal selam berada di perairan dalam terlalu lama, hipotermia juga boleh menjadi isu, kata David Gallo, penasihat kanan Inisiatif Strategik, RMS Titanic. “Ia seperti lawatan ke planet lain, ia bukan seperti yang orang fikirkan. Ia adalah persekitaran tanpa matahari, sejuk selama-lamanya – tekanan tinggi.”

BACA:

Buang hajat punya hal! Wanita kongsi pengalaman peha terkoyak akibat tandas pecah

Wujud ke berlian dalam filem Titanic yang dipakai oleh Kate Winslet, tak masuk akal! Rupanya ini nilai sebenar..