Kantoi !! suami isteri cabut tag kuarantin COVID-19 untuk keluar beli belah ditahan

Kantoi !! suami isteri cabut tag kuarantin COVID-19 untuk keluar beli belah ditahan

Sepasang suami isteri yang cuba menyembunyikan gelang merah jambu (tag kuarantin Covid-19) dengan menanggalkannya dan keluar dari kawasan perintah kawalan pergerakan bersasar (Tempo) ditahan setelah gagal memberi alasan munasabah.

Ketua Polis Daerah Kangar Wari Kiew berkata, pasangan berusia 54 dan 65 tahun itu ditahan dalam sekatan jalan raya di Jalan Simpang Empat-Kuala Sanglang ketika menaiki motosikal bersama untuk pulang ke rumah mereka di Kampung Kuala Sanglang pada kira-kira 3.30 petang semalam.

“Pasangan itu ditahan polis selepas dilihat dalam keadaan panik dan mencurigakan. Hasil soal siasat, mereka mengaku menanggalkan gelang kuarantin atas alasan mengalami alahan pada kulit dan bolos melalui jalan tikus menaiki motosikal untuk membeli barang,” katanya semalam.

Beliau berkata, kesalahan itu boleh dihukum mengikut Seksyen 270 Kanun Keseksaan serta Seksyen 22(b) Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988.

Katanya mereka dibebaskan dengan jaminan polis.

Berita penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2020/08/13/suami-isteri-tanggal-gelang-kuarantin-untuk-keluar-beli-belah-ditahan/