“Kalau nak faham laporan Tabung Haji tu dengan bahasa mudah, macam ni ceritanya…”

“Kalau nak faham laporan Tabung Haji tu dengan bahasa mudah, macam ni ceritanya…” Kekecohan pasal clean report TH 2019 sekarang ni berakar umbi dari clean report with ‘Emphasis of Matters’ oleh TH tahun 2018. Kenapa isu repot bersih dengan ‘Emphasis of Matters’ 2018 tidak berlarutan ke tahun 2019, sedangkan isu2 dalam ‘Emphasis of Matters’ menurut sesetengah pihak, by default still embedded in TH untuk tahun 2019 dan tahun2 mendatang…. So, adakah Audit Negara menipu bila keluarkan audit report ni??

Posting sebelum ni aku ada tulis jenis-jenis audit report, basically clean report ni ada 2 jenis, aku yang memandai cakap 3 jenis: Unqualified report (clean report atau repot tidak bersyarat), Unqualified with modification (clean report jugak/tidak bersyarat tapi ada modifikasi sikitlah macam ‘Emphasis of Matters’).

Dah nama pun ‘Emphasis of Matters’… maksudnya ada tambahan sikit ler dalam report tu, nak highlight something, itu sahaja, BUKAN PASAL ADA KESALAHAN, ok!…. Cuma nak highlight kalau2 ada isu Going Concern seperti kelansungan hidup kompeni tu dalam jangkamasa 12 bulan ATAU PUN isu Contingent Liability, iaitu potential liability untuk menjadi kenyataan.

kalau

BACA JUGA : Terkini !!! Rentas negeri akan dibenarkan pada bulan Oktober

Contohnya, ingat tak ada sorang ni yang masih dalam rayuan kes mahkamah, pergi ke US jumpa Trump dan berjanji nak beli 10 Airbus untuk satu syarikat penerbangan negara (err… basically, syarikat pernerbangan negara ada 2 aje, korang pilihlah mana satu)… tak terkejut CEO syarikat si mat saleh tu sedangkan syarikat tengah sakit, boleh pulak dia ni pergi janji nak beli kapalterbang baru bagi pihak dia!….

Since deal dah buat, walaupun kapal terbang tak siap lagi (nak buat satu mau makan 6-9 bulan), deal ni dah mendatangkan potential liability for the company in the future… So CEO mat saleh tu buat apa? Dia pun cabut dan resign balik Ireland, habis cerita hahahaha… ATAU PUN isu2 kompeni kena saman, so ada liability, contingent to the result in court. SO, benda2 macam ni kena highlight kat audit report. ITU SAHAJA.

Satu lagi Qualified Report (report bersyarat… meaning ada kesalahan dalam akaun tersebut, TETAPI BUKAN KESELURUHAN AKAUN). Contoh macam kita nak kenal satu awek tu, kita pergilah recce kat member2 dia tanya pasal awek tu.

BACA JUGA :  Kereta masuk Kelantan catat kenaikan 20 peratus – Polis

Selalu tak dapat reply macam ni…. Dia tu ok TAPI……. So, macamtulah Qualified Report ni, basically semuanya OK TAPI…….. Dan human nature, kita akan focus selepas perkataan TAPI….. yang benda2 positif sebelum tu dah macam tak wujud hahahahaha…. Senang cakap, aku tak pernah jumpa akaun 100% betul dalam real life. Dalam buku teks adalah.

CHORUS

Posting sebelum ni, in essence, aku banyak tembak laporan audit dari Audit Negara untuk TH tahun 2018 bila Audit Negara kasi TH clean report dengan ‘Emphasis of Matters’, sepatutnya satu dua paragraph dah cukup dah…. Tapi kau pegi karang sampai berjela panjang, lagi panjang dari lagu Metallica ‘Nothing Else Matters’ tu dah kenapa?… Sedangkan point2 tu tak perlu masuk dalam ‘Emphasis of Matters’ pun. Bila tiba akaun 2018 isu2 yang nak di emphasize tu bukan isu pun. It is in the normal course of business, highlight sikit2 dah ok dah.

1. Isu Sukuk tanpa jaminan kerajaan. Isu ni bersandarkan investment TH pada Special Purpose Company, UJSB dalam bentuk Sukuk. Sukuk tu pulak unrated, non-tradable, zero coupon Sukuk. Ditambah pulak keuntungan UJSB tahun pertama hanya RM234m. So macamana UJSB nak bayar redemption amount RM27.6 billion lagi upon maturity (2 series Sukuk: maturity 7 years & 10 years). So, ada yang tanya kau pakai sifir berapa nak darab RM 234m untuk dapat RM27.6 billion?

First, kena faham mekanisme Sukuk, tak sama dengan Bond. Sukuk, in general, cannot be guaranteed. If guaranteed by issuer (kompeni yang issue sukuk tu), dia jadi Shariah non-compliant. Because of it’s not guaranteed, so some Sukuk cannot be rated. Memang ada Sukuk with rating pasal ada pihak lain yang guaranteed kan, tetapi bukan issuer. Bond takde masalah pasal guarantee pasal bond takde pantang larang, so bond can be rated. And even bond pun banyak yang tak guaranteed macam junk bond, and junk bonds are the most sought after by US investors.

BACA JUGA : Kes makin menurun, ucapan ‘Alhamdulillah’ membanjiri ruangan komen FB Noor Hisham

And just because it’s NOT guaranteed in ‘form’, but in ‘substance’… it still comes with some form of protection should the Sukuk defaulted. Maksudnya, hak investors Sukuk tetap akan terpelihara jugak. TH kan Government agency.….

Kenapa mereka yang suka nyanyi lagu isu Sukuk takde jaminan kerajaan tak pakai ‘tone’ yang sama untuk SRC dengan 1Emdeebee yek (pun intended)? [Sekarang rujuk Gambar 1]. Tak ke in substance, government guaranteeing the Sukuk. Salah tak gomen guaranteeing Sukuk ni? Tak Shariah Compliant lah ni?…

Tak salah and it’s Shariah compliant because government in this context is considered 3rd party, thus can guarantee the Sukuk, walaupun masa underwriting Sukuk tu, government was not in the picture. Tu pasal aku cakap Audit Negara atau pihak2 yang pergi besarkan isu Sukuk tanpa jaminan kerajaan, but in essence ia dijaga oleh kerajaan.

BACA JUGA : Keputusan rentas negeri perlu ditangguh hingga kemasukan hospital, katil ICU turun bawah 50%

Sama macam deposit Mudharabah Islamic banks. Islamic banks tak boleh guarantee return on Mudharabah Investment Account. Maksudnya depositor boleh tak dapat apa2 return dari investment account dia ATAU dia mungkin tanggung rugi. Contohnya, letak RM1000, lepas setahun, dapat balik RM800. Dah nama pun investment kan… tapi PIDM kan dah insured duit depositors.. so nak takut apa…. PIDM akan bayar kerugian kita tu. So secara zahir it was not guaranteed TETAPI secara batiniah (wahh.. dah macam geng makrifat pulak aku ni….), it is guaranteed. So, tak salah bila cakap Sukuk tu dijamin gomen.

Unsecured Sukuk maksudnya Sukuk ni takde collateral. Itu finance term, maksud Unsecured Sukuk tu BUKAN Sukuk Merbahaya lah…. 🤣… Punya banyak Bond/Sukuk kat dunia ni Unsecured, kena pada TH jugak yang diorang target… 🤣

2. Sukuk cannot be traded. Of course some Sukuk cannot be traded specifically if the Sukuk is Asset Based. Only Sukuk with Asset-backed can be traded. Sukuk ni ada banyak jenis, ada Sukuk Murabahah/BBA, Ijarah, Mudharabah, Musyarakah, Istisna’, Salam, ada yang hybrid Murabahah + Ijarah, Murabahah + Mudharabah.

BACA JUGA : Mayat lelaki ditemui nelayan terapung di perairan Teluk Kumbar

Sukuk Asset-based macam Murabahah ni melibatkan hutang aka Dayn. Dan dayn atau hutang ni dalam muamalat is considered duit jugak. Contoh, bila kawan kau hutang kau… kau nak dia bayar balik duit kau dengan duit ke atau bayar dengan lembu/kambing/ayam? Of course kau akan dia mintak bayar balik dalam bentuk duit.

So penjualan hutang ni dalam Muamalat tidak dibolehkan kecuali dengan nilai asal. Imam Shafii kata boleh, dengan syarat hutang tu hanya boleh dijual dengan harga asal, tak boleh lebih, tak boleh kurang. Imam Malik pun kata boleh, tapi ada 6 syarat, salah satu syarat sama dengan Shafii. So, mana ada orang nak beli hutang orang lain dengan harga yang sama. Contoh aku hutang dengan Seong Gi Hun RM1000.

Seong Gi Hun nak pakai duit RM1000, so dia jual invoice yang ada hutang aku tu kat Cho Sang Woo dengan harga RM1000… So, sekarang ni aku direct hutang pada Cho Sang Woo pulak. Kau rasa Cho Sang Woo nak ke beli hutang tu dengan harga RM1000 dari Seong Gi Hun? Pasal belum tentu aku dapat bayar RM1000, mungkin RM700 aje, so dia rugilah RM300. Silap2 bila aku sendiri declare diri aku moratorium, langsung Cho Sang Woo tak dapat apa2.. So, basically, takde masalah pun kalau Sukuk ni tak didagangkan /non-tradable pun.. [Sekarang rujuk Gambar 2].

BACA JUGA : Mayat lelaki ditemui nelayan terapung di perairan Teluk Kumbar

3. Zero coupon Sukuk. Maksud zero coupon ni, bukanlah takde return oiii…🤣 maksudnya Sukuk ni dijual pada harga discount. Contoh kalau yield-to-maturity 5.0%, tenure 10 tahun dan par value Sukuk RM1000 seunit, so Sukuk tu dijual pada TH dengan harga RM613.91 seunit. Tapi upon maturity lepas 10 tahun, UJSB akan redeem (atau bayar balik investment TH ni) pada harga RM1000 seunit. So basically, return (atas kertas) bagi TH adalah RM1000 – RM613.91 = 386.09 dalam masa 10 tahun. Secara kasar, kau bahagikan RM386.09/10 years. Dapatlah RM38.6 bagi setiap tahun selama 10 tahun, secara kasar. [Sekarang rujuk Gambar 2 & 3].

BRIDGE

1. Penjualan asset TH kepada UJSB. Ingat tak cerita Barings Bank, the oldest bank in Britain collapsed because of futures trading by one of its employees in Singapore. Mamat tu sempat lari ke Malaysia, kena tangkap kat Pahang. Bank tersebut dijual dengan harga 1 pound (boleh cari movie ‘Rogue Trader’ tahun 1999 lakonan Ewan McGregor). Maksudnya kita semua boleh beli bank tu. Sekarang 1 pound = RM5.40, lagi murah dari rokok John DBlend sekotak. Tapi dengan harga 1 pound tu bila kau beli, kau kena ambik sekali liability dia yang berbillion billion pound.. kau sanggup? 😎

So, siapa boleh buktikan yang aset2 termasuk hotel2 yang dijual oleh TH tu, kalau masukkan balik dalam akaun TH yang sekarang ni, nilai asset TH secara keseluruhan akan lebih besar dari liability? ATAU lepas masukkan balik, liability TH lagi banyak dari asset???? Memang bila TH transfer asset tu ke UJSB, asset tu memang ada value TETAPI liability dia lagi besau dari nilai asset.. boleh faham tak? That’s the reason kenapa aset2 itu dijual /transferred to UJSB.

BACA JUGA : Kematian Covid-19 meningkat kepada 487 kes, 161 mati dirumah

2. Second reason kenapa hotel2 tu dijual ialah pasal return dia secara total 0.008%. Meaning dari setiap RM1 yang dibelanjakan, return from investment tak sampai 1 sen pun. Tak payah buat MBA pun untuk faham yang asset2 ni bawak kerugian. Itu rational nya kenapa investment2 ni dikeluarkan/dijual dari TH. Kalau tanya aku, orang2 yang buat investment2 ni (2017 dan ke bawah) lah perlu disiasat atau di RCI kan…. Kena ingat Rukun Islam ke 5 ialah mengerjakan Haji, bukannya kerjakan Tabung Haji 😅

3. Untung TH 2019 jatuh kalau compare dengan Tahun 2017. Sekejap, kenapa kena compare dengan Tahun 2017?? Selalunya orang compare Tahun 2019 dengan 2018. Bukan langkau setahun terus 2017. Kenapa 2017 consider zaman gemilang TH? Pasal kau tak masukkan rosot nilai (impairment) investment salah satunya FGV.

EPF pun invest dalam FGV jugak, tapi bila diorang tengok performance tak bagus, EPF cepat2 jual share FGV tu, tapi TH buat relax aje… sampai dah jatuh teruk masa 2017, TH masih kekalkan nilai investment dia pada harga asal. Contoh, masa beli share FGV RM5.40…lepas tu harga menurun sampai RM1.40, sepatutnya RM5.40 – RM1.40 = RM4.00 kerugian tu kena direkodkan, tapi TH buat tak tahu aje, still rekod pada harga asal RM5.40.

BACA JUGA : Keluarga Altantunya berjaya dalam rayuan di Mahkamah Rayuan

So, performance operasi TH 2018 & 2019 masih sama, tetapi pengurangan untung tu pasal kena tolak benda2 ni lah, impairment (rosot nilai), fair value adjustments, dan lain2 lagi, yang tidak direkodkan pada 2017.

4. So, ada yang tanya kalau keuntungan UJSB sekarang RM 234m, tanpa jaminan, macamana UJSB nak bayar balik Sukuk redemption RM27.6 billion lagi 9 tahun? Ok, kau tak kira cara nak bayar redemption tu dengan ambik profit company RM234m x 9 tahun…. Kau bukan nak beli company UJSB ni, unless kalau niat kau nak beli UJSB, salah satu cara dia nak dapat base price for negotiation adalah ambik Profit Before Interest & Tax (PBIT) x number of years (contoh 9 tahun). Dan itulah sandaran base-price kau masa nak nego bila nak beli company ni.

Tapi kau cerita pasal kemampuan UJSB nak bayar redemption lagi 9 tahun. RM234m tu baru profit permulaan. So, UJSB ada 9 tahun lagi untuk perform supaya dapat datang dengan capital redemption Sukuk TH ni. Dan macam aku tulis, basically UJSB sukuk ni is guaranteed by government kan, walaupun dalam underwriting contract, it was not guaranteed. Dan boleh rujuk jaminan komitmen ni pada Akta Tatacara Kewangan 1957.

BACA JUGA : 33 lelaki rogol seorang gadis remaja 15 tahun

ENDING

Aku kenal ke dengan Datuk Nik Hasyudeen? Ya, aku kenal. Dia ex boss aku, mentor aku. Pasal tu ke aku dok ampu dia? Aku nak ampu dia aku dapat apa pun…. Aku selalu aje bertekak dengan dia dalam Facebook ni dari dulu lagi… last aku bergaduh (kalau ada yang perasan) pasal isu US capital market, isu GAMESTOP.

Aku sokong investor2 kecil-kecilan gang up beli share GAMESTOP pasal ada investment bank punya gung-ho kata dia nak short kan share ni. Bila bank tu pegi short, US public ramai2 pegi beli share ni sampai harga melonjak (bukan pasal company tu bagus sangat pun). Investment bank tu rugi, now dah declare bankrupt. Datuk tak setuju cara ni pasal tak beretika.

Aku pulak setuju gila2 hahahahaha…😁😁😁 tapi isu TH ni bagi aku clear cut, takde apa nak di was was kan pun. Cuma memang ada golongan (yang confuse between Rukun Islam ke5 Kerjakan Haji Vs Kerjakan Tabung Haji 🤣) ni suka datangkan was was walaupun sebenarnya aku percaya, diorang tahu isu sebenar dan diorang ni tahu baca akaun, tapi diorang ni jugak tahu yang orang awam ramai tak tahu baca akaun, tapi pergi pada sentiment.

Aku kalau boleh nak jugak kenal dengan CEO TH yang baru ni… boleh jugak jamming sama-sama hahahaha… 😁dengan Datuk Nik, karaoke bolehlah kot… tu pun lagu P. Ramlee… apa barang.. hahahaha…🤣 Ok lah, aku tutup dengan kata-kata hikmat Papa Zola: “Kebenaran Tak Pernah Cakap Bye-Bye, Tetapi Hai-Hai”. Chow.

May be an image of text that says "TABUNG HAJI UTAMA KORPORAT FAQ SIMPANAN PELABURAN JAMINA LEH KERAJAAN TERHADAP SUKUK MEDIA ENGLISH BAHASA MALAYSIA MASIH 2. Adakah komitmen jaminan oleh Kerajaan terhadap sukuk UJSB masih diteruskan sekiranya berlaku peralihan Kerajaan di masa akan datang? PDF dijamin sepenuhnya oleh Kerajaan. 台Print JAWAPAN Kerajaan akan terus memberi komitmen jaminan terhadap Sukuk UJSB walaupun berlaku peralihan Kerajaan di datang. Kerajaan Malaysia memenuhi sebarang obligasinya termasuk pinjaman Akta Haji simpanan pendeposit adalah Laporan Tahunan TH 2018 Tabung adalah Akta Penafian: Keganasan Pencegahan 37210000kali hadapsebarang PERHUBUNGAN BANTUAN MEDIA SOSIAL Soalan Maklumbalas Direktori etaLaman f KARIER DI TH"

No photo description available.

May be an image of text that says "Price of Zero Coupon Bonds The price of a zero coupon bond depends on the rate and the time to maturity. Imagine that interest rates are are 5%. Our $1,000 in one year should cost... 3 -P=$1,000/ (1+.05)1 -P=$952.38 Our $1,000 in 10 years should cost -p=$1,00 (1+.05)10 -P=$613.91"

Sumber :

COMMENTS

Wordpress (0)