‘Jam tangan mewah’ Annuar Musa curi tumpuan ketika beliau berucap tentang kemiskinan

Menteri Wilayah Persekutuan, Annuar Musa mungkin terlalu memilih pilihan jam tangannya ketika berucap tentang mengurangkan kemiskinan semasa sidang media semalam.

Semua mata tertuju pada jam tangan emas yang dipakainya di acara itu hingga hari ini, setelah foto menteri diterbitkan, menunjukkan dia duduk di sofa sambil memegang sehelai kertas dan mempamerkan aksesori.

Mungkinkah jenama ‘Richard Mille’, yang harganya sekitar satu juta ringgit? Ia mengundang rasa ingin tahu netizen.

“Sejuta di pergelangan tangan,” kata pengguna Twitter @Karrotgold semalam dengan foto jam tangan mewah Switzerland. Lebih daripada seribu orang berkongsi catatan itu.

Menteri itu berada di sambutan Hari Wilayah Persekutuan 2021 di Kuala Lumpur ketika dia menyampaikan ucapan yang menyatakan bahawa 30,000 keluarga telah hidup di bawah garis kemiskinan di Kuala Lumpur, merujuk kepada isi rumah yang berpendapatan di bawah RM2,280 (AS $ 550) sebulan. Menteri berusia 64 tahun itu terus berbicara tentang kampit beras yang akan beliau sumbangkan kepada setiap keluarga tersebut.

“Di Kuala Lumpur, ada orang yang tidak memiliki keperluan asas seperti makanan, pakaian, dan rumah,” katanya. “Kami berharap dapat mengagihkan sekitar 30,000 beg beras keluarga ini setiap bulan.”

Ada juga yang mengatakan bahawa jam tangannya boleh menjadi jam tangan Spirit of Big Bag Hublot bernilai hampir RM200,000 (sekitar AS $ 50,000).

Walau apa pun, tindakan ahli Parlimen Ketereh itu yang mempamer kekayaan ketika berbicara mengenai kemiskinan di bandar ini telah meninggalkan rasa pahit.

“Tuan, benda di pergelangan tangan anda dapat memberi makan 30,000 keluarga,” tulis @EsterrificK.

“Orang miskin perlu ada sehingga orang kaya dapat memakai jam tangan yang lebih berharga daripada sebuah kereta,” @InjangNation menyapa.

“Pemerintah ini bangun dan berfikir” apa lagi yang dapat kita lakukan untuk menyinggung perasaan rakyat? ” @Kjiswarrior berkata. –CC