Jadi mangsa nahas kapal Titanic, ini kisah pengasas Hotel St Regis yang ada di Kuala Lumpur

Titanic direka untuk menjadi sebuah hotel berbintang yang mampu menyeberangi Lautan Atlantik.

Tidak hairanlah, ramai selebriti dan jutawan dari England dan Amerika Syarikat disenaraikan sebagai penumpang dalam pelayaran sulung malang kapal itu.

Kisah tragis selebriti ini diceritakan semula dalam liputan khas sejarah malang Titanic dari akhbar New York Times, 8 April 2012.

Jadi mangsa nahas kapal Titanic, ini kisah pengasas Hotel St Regis yang ada di Kuala Lumpur

Salah seorang hartawan malang yang paling terkenal ialah John Jacob Astor IV.

Beliau merupakan pengasas Hotel St. Regis yang kita selalu nampak di seluruh dunia termasuklah di Malaysia. Mungkin ramai yang tahu, di Malaysia, Hotel St. Regis dibuka di Kuala Lumpur dan Langkawi.

Ia bermula pada tahun 1904, di mana Astor membina Hotel St. Regis di sudut Fifth Avenue dan 55th Street, di bahagian kediaman paling eksklusif di New York pada masa itu.

Nama Hotel Sempena Tasik

Semasa hotel itu dalam pembinaan, Astor tidak dapat menghasilkan nama untuk hotel baharunya. Semasa lawatan Astor bersama abang iparnya di sebuah tasik yang indah di Adirondacks di bahagian utara New York bernama St. Regis Lake.

Selepas melakukan penyelidikan mengenai nama itu, dia mendapati bahawa tasik itu dinamakan sempena seorang sami Perancis abad ke-17 bernama Francis Regis yang diberi gelaran suci pada abad ke-18.

Difahamkan Francis Regis terkenal dengan layanannya kepada pengembara. Jadi, Astor fikir, nama yang lebih baik untuk hotel baharunya, St. Regis seperti yang kita kenal pada hari ini.

Dibuka dengan harga bilik USD5 semalam pada tahun 1905

Dipetik daripada buku, “Built To Last: 100+ Years of Hotels in New York,” pada tahun 1905, St. Regis ialah hotel tertinggi di New York, setinggi 19 tingkat. Harga semalam ialah USD5 sehari. Apabila hotel dibuka, akhbar menyifatkan St Regis sebagai “hotel paling mewah dan mewah di dunia.”

Pada tahun 1965 St Regis yang asal dinamakan sebagai mercu tanda budaya dan sejarah New York dan setahun kemudian ia dibeli oleh Sheraton dan dinamakan semula sebagai St Regis Sheraton.

Pada tahun 1988 hotel itu ditutup untuk pengubahsuaian lengkap – yang pertama dalam sejarahnya – dengan kos USD100 juta. Ia dibuka semula pada tahun 1991 di bawah nama St Regis dan menjadi jenama hotel ‘Koleksi Mewah’ Sheraton.

Pada tahun 1998 Sheraton sendiri telah diperoleh oleh Starwood Hotels and Resorts, yang melancarkan semula St Regis sebagai salah satu sub-jenamanya. Ini membawa kepada penambahan beberapa hotel St Regis baharu di seluruh dunia, termasuk The St Regis Aspen dan The St Regis Washington, DC.

Kematian Yang Tragis

Sebelum membuat keputusan untuk menaiki Titanic, Astor terlibat dalam skandal. Awal tahun 1912, dia berkahwin dengan seorang gadis yang ljauh lebih muda. Wanita bernama Madeleine Talmadge Force itu kemudiannya hamil.

Astor dan isterinya berbulan madu di Mesir dan Eropah. Apabila dia tiba di England, dia mendengar rancangan untuk pelayaran pertama Titanic ke Bandar New York, Amerika. Isterinya begitu teruja untuk menaiki kapal mewah itu. Astor segera memesan tiket dan mengambil bahagian dalam berlepas dari Pelabuhan Southampton, England.

Pada malam 15 April 1912 Titanic melanggar gunung ais, Astor tidak percaya kapal itu berada dalam bahaya. Tetapi akhirnya apabila penumpang panik, dia mengiringi isterinya ke bot penyelamat. Namun dia tidak ikut bersama. Astor tenggelam bersama 1,514 penumpang lain. Mayatnya hanya ditemui enam hari kemudian.

Watak Astor turut diselitkan dalam filem Titanic yang tayangkan pada tahun 1997. Ia merupakan sebuah filem pemenang Anugerah Akademi 1997 yang dikeluarkan oleh 20th Century Fox dan Paramount Pictures.

BACA: Bendung masalah sosial di Kelantan, Individu ini agih 500 pek kondom percuma