Isytihar darurat? Mana ada rakyat memberontak sekarang, semua patuh undang-undang – Tun M

Isytihar darurat? Mana ada rakyat memberontak sekarang, semua patuh undang-undang – Tun M

Covid-19 telah digunakan untuk membenarkan Parlimen ditangguhkan, dipendekkan dan tidak dibahaskan.

Sekarang untuk membenarkan menyatakan keadaan darurat. Tetapi kuasa dan penguatkuasaan dalam kerajaan saat ini sudah memadai untuk menangani wabak tersebut.

Kita tidak menemui bantahan dari rakyat seperti yang dilihat di AS dan Eropah. Orang-orang kita telah mematuhi sekatan-sekatan seperti PKP.

Apa yang boleh dilakukan oleh darurat untuk menghentikan wabak penyakit daripada yang boleh kita lakukan sekarang? Tidak ada.

Tetapi Darurat akan memberi kuasa tambahan kepada Perdana Menteri. Apa yang telah dilakukannya selama ini tidak dapat mengurangkan masalah politik, ekonomi dan sosial yang mempengaruhi negara.

Dia mempunyai Kabinet besar yang tidak menyumbang apa-apa untuk kesejahteraan rakyat dan negara.

Sebilangan besar perkara yang dilakukan adalah mengenai keadaan politik. Kerajaan ini bukan Kerajaan yang dipilih oleh rakyat. Ia berkuasa dengan cara yang tidak demokratik. Dan sekarang ini hanya berkenaan dengan kekal berkuasa.

Dihadapkan dengan kemungkinan digulingkan, Perdana Menteri mahukan kuasa di bawah keadaan Darurat. Satu-satunya keuntungan akan dikenakan kepada Perdana Menteri, kerana Parlimen akan lumpuh. Dia akan mendakwa bahawa itu adalah kehendak Istana.

Sudah, hanya khabar angin mengenai keadaan darurat yang menyebabkan pasaran saham menjunam.

Sekiranya Darurat diisytiharkan maka pasaran akan runtuh sepenuhnya. Para pelabur tidak percaya Perdana Menteri dapat menguruskan ekonomi.

Dia mengucar kacirkan keadaan Covid-19 dengan cuba merebut Kerajaan Sabah. Lonjakan sekarang disebabkan sepenuhnya oleh pilihan raya Sabah.

Oleh itu, Kerajaan telah diubah. Apa kebaikan yang dibawa ke Sabah.

Negara-negara dengan masalah Covid-19 yang lebih parah belum mengisytiharkan darurat untuk seluruh negara tetapi hanya untuk kawasan yang terjejas.

Itu khusus untuk menangani masalah tempatan. Tetapi tidak ada yang menggantung undang-undang dan Parlimen seperti yang berlaku sekiranya Darurat diisytiharkan di Malaysia.

Tidak ada rusuhan atau keganasan di Malaysia, tidak ada pelanggaran undang-undang dan perintah untuk membenarkan keadaan darurat.

Tetapi ada keperluan untuk beberapa perubahan dilakukan kepada Pemerintah yang merampas kuasa dengan cara yang tidak demokratik.

Sumber :