Ini kisah Larry Sng dan Santhara Kumar….

Ini kisah Larry Sng dan Santhara Kumar….

Kebelakangan ini nama yang cukup popular adalah Edmund Santhara dan Larry Sng.. Edmund Santhara Kumar popular sebagai timbalan Menteri yang popular dengan berta bercuti di New Zealand selama 55 hari.. Manakala Larry Sng adalah mantan Pengerusi PKR Sarawak hat keluar parti join Kerajaan tebuk atap….

Tapi ramai yang tak tahu latar belaakang depa… Mungkin ramai yang terpesona dengan Slogan Reformasi dan Islah..Mengangkat kepentingan Rakyat Marhaen.. Orang PKR selalu popular dengan gelaran Tun parti yang pro Kapitalis dan Kroni..Ada ketika kita gagal melihat pada diri kita sendiri..

Masa pemilihan PKR 2 tahun lepas.. Dikatakan Larry Sng banyak membantu kempen Rafizi.. Katanya undi disana menyelamatkan rafizi..Dikatakan Ds Anwar selalu menggunakan Jet Peribadi dia dalam urusan Politik.. Katanya atas sebab itu dia dilantik sebagai pengerusi PKR.. walhal dia datang dari proses lompat jugak.. mungkin masa tu dikira bermoral.

Masa kempen PKR tu aku ingat lagi.. Depa kata YB Larry Sng anak billionaire Datuk Sng, Orang yang terkenal dengan katanya di Sarawak kerja melanun balak,tu orang kata lah.. dan orang kuat Tun Taib Mahmud..Itu hanya tuduhan lah.. tapi masa tu pemilihan PKR..

ramai hat pertikai lantikan dia sebagai pengerusi PKR Sarawak, antara jadi pertikaian isu tanah Adat.. sampai kempen Azmin kata.. jangan sampai Tauke beli Undi.. tuduh menuduh berlaku dalam kem rafizi dan Azmin.. Itu lantak hangpa lah..Mungkin itu jalan Shortcut nak menang pemilihan..

Lepas tu cerita Edmund Santhara Kumar..Sapa baca latar belakang dia, Dia bekas CEO atau pemegang saham Masterskill.. Masa pemilihan PKR, pun ada geng yang londeh dia ada kekayaan lebih Rm 100 Juta.. Lebih teruk dia dikatakan bekas orang kuat MIC..tetapi MasterSkill itu pernah didedahkan syarikat pro MIC yang banyak dapat manfaat dari Kerajaan…. Kroni jugak lah..

Memang benar memang dia ada kekayaan.. dan ramai pemimpin PKR kaya..DAP pun mcm tu.. yang betul2 Marhen pemimpin Amanah..depa memang hidup zaman susah, Kalau kerja besar pun..last last masuk PAS jadi miskin..

Cerita Tauke dan orang Kaya dalam PKR bukan baru..Dikatakan Pejabat PKR di Tropicana dulu pun dibiayai oleh tauke.. Tak kisah lah.. Mungkin kerja Azmin.. Tapi toksah lah dok tuduh Amanah kononnya depa taknak reform…depa parti org miskin.. Depa bina parti dalam keadaan miskin.. jangan hangpa bunuh depa.. Kurang kurang, Korang ada Negeri Kaya seperti Selangor..

Cerita Tauke dan Kroni dalam PKR ni bukan baru..Kamaruddin Jaffar datang dari dunia Korperat dan UMNO.. Ts Khalid Ibrahim juga dari kalangan korperat dan UMNO.. Akhirnya jadi Mb Selangor..Inilah pemimpin yang bagi aku antara yang terbaik dalam PKR..tapi dibuang PKR pulak..

Dulu, Bekas dikatakan Pengarah Magnum Datuk S Nallakaruppan pun pernah jadi pemimpin terttingi PKR..masuk PKR tahun 2006..Takkan korang nampak Vicent tan jer.. siap dalam keterangan Mahkamah, Dia kata dia kecewa kerana ketika mahu bertanding kerusi Naib Presiden, Ds Anwar minta beri laluan kepada Azmin.. Lepas tu keluar parti..menariknya..Datuk Nalla pun bekas pemimpin MIC..

Aku tak kisah lah cerita Tauke ker.. Kroni ker.. Sapa jadi PM pun..Pasti ada tauke dan Kroni yang pro pada mereka.. tak payah berlakon lah..belum jadi Kerajaan dah penuh dengan tauke..Tapi bila kita kritik..Biarlah kritik dengan Adil.. Jangan gunakan slogan Reform, lepas fitnah orang lain dengan kronisme dan Parti tauke, kononnya korang lah yg bawa agenda Reform dan Islah..

Bagi aku sapa jadi pemimpin pun.. Akan ada tauke dan Kroni yang menghimpit.. Baru baru ini, Masa Ds Anwar agihkan seribu tab percuma di Port dickson.. Ianya tajaan yayasan YTL.. Lepas tu hangpa kut bawah dok mainkan fitnah Dr Maszlee kena pecat sebab pertahan kroni YTL yang pro Tun..fakta pun tak betui..YTL dengan Projek I-Bestari tu zaman Muhydiin bukan Tun..

Apapun.. Korang nak serang Tun tu seranglah..Aku tak marah.. Tapi yang korang gambarkan pemimpin Amanah hat serba miskin sebagai nak jadi Menteri ..sebab ada Kroni tu apehal..

Soal depa mungkin lemah dalam organisasai Politik aku setuju..Nak kata depa ni takda Intergiriti.. Gila jawatan dan kedudukan..Itu akan aku pertahankan.. jangan sebab membenci korang Fitnah..Kalau aku nak main sentimen jahatpun aku boleh buat..Tapi cara tu tak betl..faham tak ?

SUMBER :