Ini hasrat 7 warganegara Malaysia yang bekerja di luar negara selepas PRU-15 ini

Ini hasrat 7 warganegara Malaysia yang bekerja di luar negara selepas PRU-15 ini. Kami menjalankan tinjauan untuk menentukan isu yang paling membimbangkan rakyat Malaysia yang tinggal di luar negara, dan berikut adalah jawapan terbaik.

1. Daisy di Tokyo, Jepun

Japan's work culture gets a needed COVID-19 shock | The Japan Times

Pekerjaan: Pelajar
Alasan meninggalkan Malaysia: Untuk menyambung pelajaran

Ini hasrat 7 warganegara Malaysia yang bekerja di luar negara selepas PRU-15 ini

Mengundi pilihan raya ini: Ya
Tahu parti mana yang hendak diundi: Ya

Apa yang penting bagi anda dalam pilihan raya umum ini dan apakah yang anda mahu kerajaan akan datang untuk menukar atau mencapainya?

Saya hanya berharap untuk kerajaan yang akan meletakkan rakyat di atas keuntungan.

Saya mahu ahli politik yang benar-benar ingin melihat Malaysia maju, yang ingin berkhidmat untuk negara dan meningkatkan kehidupan rakyat Malaysia, sama ada menangani kemiskinan di Malaysia (menangani ketidakamanan makanan, mewujudkan rumah mampu milik, dan meningkatkan peluang pendidikan), infrastruktur (jalan raya). , hospital, dll), peluang sama rata antara kaum, melindungi alam sekitar (mengurangkan pembalakan dan menyelamatkan hutan kita), atau menangani gaji rendah dan jaminan pekerjaan.

Saya tidak mengharapkan kesempurnaan, tetapi saya berharap untuk melihat Malaysia di mana sekurang-kurangnya saya boleh mengatakan masa depan kelihatan cerah.

2. Jane di California, AS

Photographer Carol M. Highsmith and Welcome sign in Mojave Desert, California | Library of Congress

Pekerjaan: Pereka UI
Sebab meninggalkan Malaysia: Untuk menyambung pelajaran; untuk kerja
Mengundi pilihan raya ini: Ya
Tahu parti mana yang hendak diundi: Ya

Apa yang penting kepada anda dalam pilihan raya umum ini dan apakah yang anda inginkan untuk kerajaan akan datang untuk menukar atau mencapainya?

Pergolakan politik di Malaysia akhirnya berakhir dengan pilihan raya diadakan. Untuk lebih baik atau lebih buruk, ia adalah sesuatu yang perlu bagi negara untuk beralih ke bab seterusnya.

Kematangan politik Malaysia telah berkembang begitu banyak sejak tiga tahun lalu. Sungguh mengejutkan apabila melihat kerajaan berbilang gabungan, terutamanya dengan Pembangkang menandatangani memorandum persefahaman (MoU) untuk melihat melalui kelulusan undang-undang anti lompat parti dan ‘Undi 18’.

Dengan Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15), saya amat berminat untuk melihat kembalinya beberapa pemimpin yang dipilih sebagai ahli parlimen (AP) seperti Datuk Seri Johari Abdul Ghani (bekas menteri kewangan kedua kembali bertanding di kerusi Parlimen Titiwangsa. ) dan calon PKR Pandan Rafizi Ramli.

Saya menyaksikan kedua-duanya berbincang secara sihat dan kritikal mengenai ekonomi negara di TV3 sebelum pembentangan Bajet 2023. Kita seharusnya memperkasakan individu-individu ini untuk memegang jawatan penting dalam kerajaan, bukan mereka yang membuat kenyataan yang boleh dipersoalkan dan menjadi bahan ketawa. dunia.

3. Musa di Sydney, Australia

Sydney Sightseeing Bus Tour - Sydney | FREETOUR.com

Pekerjaan: Jurutera Pengujian
Sebab meninggalkan Malaysia: Untuk belajar
Mengundi pilihan raya ini: Ya
Tahu parti mana yang hendak diundi: Ya

Apa yang penting bagi anda dalam pilihan raya umum ini dan apa yang anda inginkan untuk kerajaan akan datang berubah atau capai?

Apa yang penting bagi saya dalam pilihan raya umum kali ini ialah pilihan raya yang adil dan bersih di mana rakyat sebenarnya mempunyai hak untuk bersuara dalam siapa yang harus memimpin negara tanpa sebarang masalah.

Saya berharap kerajaan akan datang secara terbuka memerangi rasuah, bersikap telus, menangani peningkatan kos sara hidup, memperjuangkan kesaksamaan, terutamanya bagi mereka yang terpinggir, dan tidak berat sebelah kepada segelintir yang terpilih hanya kerana status atau hubungan mereka.

4. Chin di New York City, AS

Pekerjaan: Pengurus dana pelaburan
Sebab meninggalkan Malaysia: Untuk mencapai cita-cita/impian saya
Mengundi pilihan raya ini: Ya
Ketahui parti mana yang hendak diundi: Ya

Apa yang penting bagi anda dalam pilihan raya umum ini dan apakah yang anda mahukan untuk kerajaan akan datang berubah atau capai ?

Kesaksamaan dan keadilan untuk semua harus menjadi matlamat utama kerajaan akan datang. Perkara 8 Perlembagaan menjanjikan kesaksamaan untuk semua tetapi ini tidak pernah diamalkan sepenuhnya kerana kerajaan kita sentiasa selektif tentang hak apa yang dilindungi dan apa yang tidak.

Sebahagian besar mengapa saya meninggalkan Malaysia adalah kerana layanan terhadap individu LGBTQ+. Membesar di pinggir bandar KL, tidak jarang diganggu atau dibuli secara lisan oleh rakan sebaya, orang yang tidak dikenali, dan kadang-kadang juga guru. Perkataan “pondan” dan “gay”, dan lain-lain, dilemparkan secara bersahaja sebagai penghinaan, seolah-olah kita ini kurang daripada manusia biasa. Cara membesar sebagai seorang kanak-kanak yang menghina, menyakitkan dan menyedihkan ini bukanlah sesuatu yang perlu dilalui oleh sesiapa pun. Ramai orang di pihak penerima akan mengalami masalah kesihatan mental, yang membawa kepada lonjakan dalam kadar bunuh diri. Mereka boleh dijauhi oleh keluarga mereka sendiri, dibuang rumah, didiskriminasi, atau dipecat di tempat kerja, dan sesetengahnya, kerana kekurangan pilihan, akhirnya akan mengambil kerja seks.

Meninggalkan rumah bukanlah satu keputusan yang mudah, tetapi ia adalah keputusan terbaik yang pernah saya buat. Saya tidak akan pernah berjaya seperti saya jika saya tinggal di rumah dan tinggal tertutup. Setelah menemui keluarga saya yang menyokong dan terpilih di sini di New York City, saya akhirnya dapat hidup sebagai diri saya yang sebenar dan tidak perlu menindas siapa saya sebenarnya untuk mematuhi jangkaan masyarakat tentang siapa kita sepatutnya.

5. Melissa di Ireland

Pekerjaan:
Alasan Profesional untuk meninggalkan Malaysia: Untuk meningkatkan kualiti hidup saya
Mengundi pilihan raya ini: Ya
Tahu parti mana yang hendak diundi: Ya

Apa yang penting bagi anda dalam pilihan raya umum ini dan apakah yang anda inginkan untuk kerajaan akan datang berubah atau capai?

Saya, seperti mana-mana warganegara Malaysia yang lain, mahukan kerajaan yang bersih, tidak rasuah, dan tidak berat sebelah untuk semua rakyat Malaysia, tanpa mengira kaum atau agama. Seorang pemimpin (Perdana Menteri), yang disenangi, profesional, berpendidikan tinggi, berpengalaman dalam tadbir urus, dan sebenarnya boleh menjalankan tugasnya dengan baik.

Dia perlu memimpin pasukannya (apatah lagi mempunyai pasukan yang hebat di sisinya), dan membawa Malaysia dalam kegemilangan dari segi ekonomi dan di mata dunia, supaya saya sekali lagi boleh menggelarkan diri saya sebagai rakyat Malaysia yang bangga. Pergi Malaysia, mengundi dengan bijak! Tamatkan rasuah. Memalukan golongan kleptokrat!

6. Tanpa Nama di Scotland

Pekerjaan: Khidmat pelanggan
Sebab meninggalkan Malaysia: Untuk meningkatkan kualiti hidup saya
Mengundi pilihan raya ini: Ya
Tahu parti mana yang hendak diundi: Ya

Apa yang penting bagi anda dalam pilihan raya umum ini dan apakah yang anda mahukan kerajaan akan datang berubah atau capai?

Saya harus mengakui, saya tidak begitu berhubung dengan situasi politik di Malaysia. Saya berharap untuk mengundi parti yang paling tidak korup dalam pilihan raya ini. Saya mahu kerajaan seterusnya memberi tumpuan untuk memulihkan ekonomi ke landasan dan mengukuhkannya untuk menjadi pesaing sah kepada ekonomi maju yang lain. Saya mahu melihat dasar buruh yang lebih baik dilaksanakan yang mengutamakan keseimbangan kerja-kehidupan dan memerangi pengangguran. Pada asasnya, saya mahu kerajaan yang mengutamakan kebajikan masyarakat untuk perubahan.

7. Adam di Singapura

Pekerjaan: Jualan
Sebab meninggalkan Malaysia: Untuk kerja
Mengundi pilihan raya ini: Tidak
Tahu parti mana yang hendak diundi: Tidak

Apa yang penting kepada anda dalam pilihan raya umum ini dan apakah yang anda mahukan untuk kerajaan akan datang berubah atau capai?

Saya telah kecewa dengan kerajaan Malaysia selama bertahun-tahun, dan apabila negara ini diberi perubahan pada 2018, ia telah diambil tidak lama kemudian.

Saya telah berada di Singapura sejak lima tahun yang lalu. Pada tahun pertama, saya bertegas bahawa saya akan kembali ke Malaysia suatu hari nanti. Sekarang, lima tahun kemudian, saya tidak begitu pasti. Rasanya Malaysia tidak mengalami sebarang kemajuan sejak beberapa tahun kebelakangan ini, terbukti dengan kejatuhan ringgit berbanding USD dan SGD. Kadar inflasi dan kenaikan gaji juga tidak menunjukkan sebarang peningkatan yang drastik.

Malaysia mempunyai pemimpin yang hebat dari kedua-dua belah pihak. Walau bagaimanapun, sesetengah pemimpin entah bagaimana sentiasa diberikan jawatan menteri walaupun mereka jelas tidur di tempat kerja. Khairy Jamaluddin (penyandang menteri kesihatan), Gobind Singh Deo (bekas menteri komunikasi dan multimedia), dan Anthony Loke (bekas menteri pengangkutan) adalah antara yang hebat dalam penggal pilihan raya ini.

Saya mahu menteri yang bijak sebenarnya. Di tempat kerja, kami kadangkala akan bekerja di bawah bos yang tidak cekap, dan seluruh pasukan mengetahuinya, tetapi kami tidak berdaya melawan mereka. Saya tidak mahu itu di Malaysia. Saya tidak mahu bekerja di negara yang ‘bos’nya tidak cekap. Semudah itu.

BACA:

Netizen mengamuk dekat Sharnaaz Ahmad, “mulut kau jaga baik-baik ya!”

Nenek menangis dapat rumah baru, kisah rumah kena hanyut banjir pernah tular tahun lepas

‘Pulangkan atau saya lapor polis!’ – Bengang kad ATM dicuri, pemilik desak wanita bersemuka