Ini cara repair peti ais yang tak sejuk, habis RM5 je!

Ini cara repair peti ais yang tak sejuk, habis RM5 je! Sama juga seperti peti ais, dimana kerosakan pada komponen seperti defrost thermost thermostat atau defrost sensor akan menyebabkan peralatan elektrik ini menjadi kurang sejuk terutama pada bahagian sedangkan pada bahagian sejuk beku semuanya berfungsi seperti biasa.

Ini cara repair peti ais yang tak sejuk, habis RM5 je!

Setiap barangan elektrik pasti ada jangka hayatnya seperti peti ais yang tak sejuk. Jarang sekali peralatan seperti ini akan rosak 100% sebaliknya ia memerlukan basic service untuk kembali ke kondisi asal

Di bawah kami senaraikan tips dan langkah tersebut seperti yang dikongskan oleh Jannatun Naim.

Menerusi Facebook seorang lelaki Jannatun Naim berkongsi kepada orang ramai cara untuk melakukan basic servis bagi menangangi masalah ini.

Selain itu pastikan anda ikuti beberapa langkah keselaman dan sediakan beberapa alatan sebelum memulakan kerja DIY ini.

Tutup suis peti ais ( penting!)

Cable Tie
Screwdriver Phillip
Shrink Tube / Elektrikal Tape
Defrost Thermostat
Hair Dryer (Optional)
Punca tidak sejuk
Kalau bukak cover bahagian atas peti sejuk, macam ni rupa dia, semua dah frozen, sebab tu bawah tak sejuk.

Cairkan ais yang terkumpul

Ini cara repair peti ais yang tak sejuk, habis RM5 je!

Tunggu ais tu mencair sendiri. Saya tak kuasa nak tunggu, jadi guna hair dryer pon boleh nak bagi cepat cair. Tadah bekas. Senang nak buang ais yang cair tu

Cari dan ganti sensor

Ok.. Dah cair perasan x bnda tiub warna pink tu,, haaa tu la sensor tu…, potong cable tie tu.. Tarik keluar sensor tu

Ok ni keadaan sensor tu. Yang bawah tu, baru punya.

Ok macam ni.

Potong wayar pada tiub asal sambung ke sensor baru

Potong wire yang asal tu, pastu sambung pada yang baru, jangan risau tak ada polarity. Bubuh ja ikot suka hampa. Kemaskan guna heat shrink tube (warna hijau tu), kalau takda boleh guna selotip hitam (electrical takpe) pon tak apa.

Artikel Berkaitan Tips Yang Ramai Orang Cari, Cara Nak Cuci Kuali Dengan Senang
Letakkan pada posisi asal, bahagian metal sensor tu hala ke bahagian bawah ye. Guna kable tie, ikat balik kemas-kemas, supaya tak bergerak-gerak. Tutup balik cover. Ha siapla senangkan

P/S : Yang tiub belah bawah tu pulak nama dia thermal fuse, macam fius biasa untuk elakkan coil terlebih panas (fius putus) masa peti sejuk ni auto untuk cairkan ais (defrost heater) yang terjadi masa compressor off.

Berita Lain:

Bisnes Ziela Jalil berdepan krisis kewangan teruk, mahu undur diri seketika

Ini tips simpan bawang tahan lama, confirm tak cepat busuk

Doktor ini kongsi tips elak sakit lepas ambil dos penggalak

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)