Ini bukan kerajaan BN, kena adil kepada rakan parti lain – Annuar Musa

Ini bukan kerajaan BN, kena adil kepada rakan parti lain.Isu nama kerajaan yang dibentuk ketika ini sama ada Perikatan Nasional (PN) atau Barisan Nasional (BN) tidak perlu dipanjangkan, sebaliknya Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa menegaskan perlu berlaku adil kepada rakan parti lain berhubung perkara tersebut.

Annuar berkata yang lebih penting kerajaan yang dibentuk ini adalah kesinambungan daripada yang terdahulu dan negara tidak boleh lagi terjebak dalam kemelut politik yang berpanjangan kerana ia akan merugikan rakyat yang sedang berdepan krisis kesihatan Covid-19.

“Yang pentingnya mengekalkan kesinambungan untuk memastikan adanya kestabilan untuk kita mendahulukan kepentingan rakyat.

“Kalau kita biarkan negara terjebak dalam keadaan politik yang uncertain (tidak stabil) maka rakyat yang rugi atau politiking yang berlarutan juga rakyat yang rugi ataupun kerajaan tidak bertuan rakyat juga rugi,” katanya semasa sidang media pada Malam Kasih Merdeka anjuran Rumah Prihatin malam tadi.

kerajaan BN

Ujarnya lagi, tidak adil jika Perdana Menteri (PM) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengisytiharkan pentadbirannya sekarang adalah dibawah kerajaan BN, ia memandangkan terdapat beberapa parti yang lain menyokong pembentukan kerajaan sedia ada ini.

“BN ada 41 kerusi daripada 114, kita tak boleh nak panggil kerajaan BN. Tapi boleh kata kerajaan pimpinan Barisan Nasional okay.

“Tapi kalau kita nak claim kata ini kerajaan BN sedangkan kita hanya ada 41 sokongan daripada 114 kita tidak berlaku adil pada kawan-kawan kita daripada parti yang lain. Sebab itu saya kata cara yang paling baik adalah tidak dipanjangkan isu nama. Kita tumpukan kepada kerja,” katanya lagi.

Untuk rekod, Ismail Sabri mendapat sokongan 114 MP untuk dilantik menjadi PM, tetapi daripada jumlah itu hanya 41 MP terdiri daripada gabungan UMNO/BN, sementara selebihnya daripada beberapa parti komponen lain yang berada dalam PN, antaranya Bersatu, PAS, GPS dan beberapa sokongan MP Bebas lain.

Ismail Sabri mengangkat sumpah sebagai PM kesembilan pada 21 Ogos.

Terdahulu pada 16 Ogos lalu, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan keputusannya meletakkan jawatan sebagai PM selepas hilang majoriti sokongan dan cadangan kerjasama bipartisan juga tidak mendapat sokongan parti politik.

Berita Penuh : https://www.agendadaily.com/politik/kena-adil-kepada-rakan-parti-ini-bukan-kerajaan-bn-annuar-musa/

BACA: Tayang beli jam RM550 ribu, PA Datuk Seri Vida kena bambu dengan netizen