Ini 5 punca yang buat bil aircond korang ‘bapak’ mahalnya

Ini 5 punca yang buat bil aircond korang ‘bapak’ mahalnya. Sama seperti anda pada malam temu janji, Malaysia juga panas!

Alhamdulillah, aircond ada supaya kita boleh berlindung dari panas khatulistiwa. Tapi sejuk macam mana pun aircond anda, tetap akan berpeluh bila bil elektrik masuk.

Elektrik membebankan saya ketiak dan kaki, kawan. Img oleh Unpaders .

But chill yo, sebab kawan-kawan kami dari Coway Malaysia minta kami bongkarkan misteri di sebalik bil aircond anda yang melangit.

Ini 5 punca yang buat bil aircond korang 'bapak' mahalnya

Coway juga mempunyai penghawa dingin baru yang boleh mengurangkan penggunaan kuasa anda, tetapi petua ini akan digunakan untuk mana-mana aircond.

Kami bercakap dengan Aji Beng, pakar perkhidmatan penghawa dingin dan penghawa dingin paling popular di Malaysia TikTok-er yang menghabiskan 14 tahun lalu merenung ke dalam semua bentuk, bentuk dan kuasa kuda.

Aji Beng (dua dari kanan) dan pasukannya. Img dari laman Facebook Aji Beng .

Jadi, apakah kesilapan biasa yang dilihat oleh seorang lelaki yang mempunyai pengalaman teknikal selama 14 tahun di bawah tali pinggang alatnya setiap hari? Nah….

1. Memilih aircond dengan kuasa kuda yang lebih rendah

Satu kuda mungkin tidak cukup kuasa.

Kami fikir semakin rendah kuasa kuda, semakin kurang elektrik yang akan digunakan. Agak sebaliknya sebenarnya. Menurut Aji Beng, kesilapan biasa ialah memilih aircond yang terlalu lemah untuk ruang yang dimaksudkan untuk menyejukkan. Sebagai contoh, di kawasan yang luas, satu penyaman udara 1.0 kuasa kuda (hp) akan mengambil masa lebih lama daripada 1.5 hp untuk menyejukkan seluruh tempat, menyebabkan penggunaan elektrik yang lebih banyak.

“Jika anda menggunakan penyaman udara 1.0 hp untuk kawasan yang luas, pemampat perlu bekerja lebih keras lagi untuk menyejukkan ruang. Macam lori 1 tan yang membawa muatan 10 tan,” – Aji Beng, ke Cilisos [Diterjemah dari BM].

Sebaliknya, penyaman udara berkuasa yang sesuai akan menyejukkan bilik dengan lebih cekap, dan kurang tenaga elektrik akan digunakan. Jika anda belum membeli aircond lagi, terdapat banyak kalkulator dalam talian untuk membantu anda mengetahui berapa banyak kuasa kuda yang anda perlukan untuk ruang anda, seperti di sini .

Sebenarnya, salah seorang rakan sekerja kami boleh menyokong perkara ini. Biliknya seluas 300+ kaki persegi terlalu besar untuk 1.0 hp aircondnya tetapi, selepas membuat partition DIY hanya dengan tirai tebal, bil bulanannya turun sekitar RM15 sebulan! Dan ini adalah seseorang yang menggunakan aircond berusia 13 tahun hanya beberapa kali seminggu.

Bukan penyelesaian kedap udara, tetapi ia sesuatu.

2. Menggunakan aircond DAN kipas pada masa yang sama untuk menjimatkan elektrik
Anda mungkin pernah mendengar bahawa lebih murah untuk menggunakan kedua-dua kipas dan penghawa dingin anda pada masa yang sama, kerana ia menyejukkan bilik dengan lebih cepat dan menggunakan kurang elektrik dalam prosesnya.

Walaupun ini benar, ia tidak semudah hanya menghidupkan kipas. Dan sebabnya adalah…. fizik.

Menurut Aji Beng, kipas akan mengganggu peredaran udara bilik anda, meniup udara lebih panas ke atas ke arah sensor aircond anda . Sebaliknya, penyaman udara anda akan menganggap ia belum mencapai suhu yang anda inginkan, dan akan bekerja lebih lama dan lebih keras untuk menyejukkan bilik anda. Kami mendapati kajian ini menyokongnya:

Pada asasnya, ini semua tentang mencari titik manis antara penggunaan elektrik dan kesejukan melalui suhu yang dirasakan . Kesejukan yang anda rasa bukan sahaja bergantung pada suhu bilik tetapi juga pergerakan udara, seperti angin di padang yang cerah tiba-tiba membuatkan anda berasa lebih selesa.

Dalam erti kata lain, anda perlu menetapkan suhu lebih tinggi daripada suhu yang anda inginkan. Sebagai contoh, jika anda biasanya menetapkan aircond anda pada 22°C, anda kini boleh menetapkannya kepada 26°C dengan kipas berjalan pada masa yang sama. Anda akan berasa selesa seperti pada suhu 22°C, tetapi penghawa dingin anda tidak berfungsi sekuat mana untuk mencapai KPI yang tinggi.

3. Menggunakan inverter aircond… di dalam bilik yang tidak bertutup
Okey, hanya untuk meletakkan perkara dalam konteks, bilik tertutup ialah bilik tanpa sebarang cara untuk menukar udara dari dalam bilik ke luar – seperti tingkap terbuka atau ventilator.

Dan ya, aircond inverter lebih menjimatkan tenaga berbanding dengan yang bukan inverter. Berbeza dengan rakan sejawatannya yang bukan penyongsang, penyongsang adalah seperti kotak gear kereta – ia dimulakan pada gear 1 dan, apabila ia meningkat kelajuan, ia beralih kepada gear yang lebih tinggi untuk menjimatkan petrol. Ini juga cara penghawa dingin baru Coway yang cekap tenaga mengurangkan penggunaan kuasa anda.

Tetapi semua penjimatan ini benar-benar boleh keluar dari tingkap jika anda mempunyai beberapa lubang di dalam bilik anda . Tetingkap yang tidak boleh ditutup sepenuhnya ialah contoh yang jelas:

Gambar dari Aji Beng. Selain itu, AC adalah terlalu tinggi, dan udara panas bergerak ke atas, memakan lebih banyak kuasa.

Tetapi sesuatu yang kurang jelas mungkin ialah batu pengudaraan (lubang hiasan yang anda lihat di dinding rumah lama), atau juga turbin pengudaraan. Itu adalah masalah sebenar yang dihadapi oleh salah seorang pelanggan Aji Beng. Walaupun dengan aircond yang terlalu kuat di dalam bilik kecilnya, ia tidak pernah menjadi cukup sejuk.

Screengrab daripada video yang dihantar oleh Aji Beng

Apabila terdapat celah yang membenarkan udara sejuk keluar, penyongsang anda tidak berpeluang untuk beralih kepada mod penjimatan kuasa; maka ia menggunakan lebih banyak tenaga elektrik sebagai hasilnya. Ia seperti bagaimana memandu Perodua Bezza yang jimat minyak dari Johor ke Perlis pada gear 1 akan menggunakan jumlah petrol yang gila.

Jadi buat kiraan penyongsangan! Sebagaimana orang bijak pernah berkata:

“Palamkan lubang pada dompet anda dengan memasang lubang di dalam bilik anda. Selepas itu barulah anda boleh memasuki mod penjimatan wang.” – Seorang yang bijak

Dan hei, bercakap tentang memasuki mod…

4. Menggunakan mod yang salah boleh MENGERINGKAN dompet anda atau TURBO wang keluar dari akaun anda
Kami tidak dapat memutuskan permainan kata yang mana untuk digunakan, jadi kami menggunakan kedua-duanya.

Tetapi tidak seperti permainan kata-kata itu, anda hanya boleh memilih SATU mod untuk digunakan. “Cool” ialah mod lalai, tetapi kami telah melihat banyak TikToks mengatakan bahawa menukar kepada mod “Kering” boleh mengurangkan penggunaan elektrik anda. Menurut Aji Beng, ia tidak sepenuhnya benar – dalam sesetengah kes, menggunakan mod “Kering” boleh menjadikan bil anda lebih tinggi. Kebenaran sebenar adalah bahawa ia bergantung pada tempat tinggal anda.

Fungsi mod “Kering” bukan untuk menjimatkan elektrik, tetapi untuk menyahlembapkan udara. Udara lembap atau “basah” boleh membuatkan anda berasa lebih panas dan melekit, jadi semasa musim hujan atau jika rumah anda terletak di kawasan bukit/hutan, menggunakan mod kering boleh membuatkan anda berasa lebih selesa.

Walau bagaimanapun, sama seperti helah kipas + penghawa dingin, kunci untuk menjimatkan wang adalah dengan menggunakan mod “Kering” pada tetapan suhu yang lebih tinggi. Mengikut pengalaman Aji Beng, menggunakan mod “Kering” pada suhu 22°C dan ke atas memang menghasilkan sedikit penjimatan, tetapi menggunakannya pada suhu 16°C tidaklah membawa perbezaan yang besar. Sebaliknya, anda tidak sepatutnya menggunakan mod “Kering” dalam keadaan yang sudah kering, seperti di rumah bertanah di tengah bandar. Ini menyebabkan pemampat anda bekerja lebih keras, meningkatkan penggunaan kuasa anda.

Sebaliknya, mod “Turbo” harus digunakan dengan berhati-hati, seperti apabila anda pulang dari kerja dan rumah anda berasa seperti ketuhar. Balikkannya kepada “Sejukkan” selepas seperti setengah jam (atau apabila ia cukup sejuk) untuk menjimatkan kuasa.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai Penghawa Dingin Coway , anda boleh bertukar kepada ” Mod Eko” yang secara automatik menetapkan operasi untuk menjimatkan tenaga.

5. Hanya servis aircond apabila sudah tidak sejuk lagi


Pernahkah anda mengelap kipas anda yang berdebu dan, tiba-tiba, WHOOOSSHH! – angin sangat kuat!

Ia mudah dengan kipas kerana anda sebenarnya boleh melihat berapa banyak habuk terkumpul pada bilahnya. Tapi dengan aircond, kotoran semua tersorok. Apa yang lebih teruk ialah penghawa dingin bukan sahaja berurusan dengan udara, tetapi juga dengan kelembapan. Dan di mana ada kelembapan, di situ ada bakteria dan acuan. Jadi jika anda tidak servis aircond anda selama bertahun-tahun, ini adalah bagaimana bahagian dalam mungkin kelihatan seperti:

Itulah keseluruhan ekosistem! Zum masuk dan anda akan melihat Ant Man dalam alam kuantum. Gambar dari Aji Beng.

Menurut Aji Beng, habuk dan timbunan “jeli” boleh menyumbat komponen terdalam penyaman udara anda , yang menjadikannya bekerja lebih keras dan menggunakan lebih banyak elektrik.

“Ia juga mengambil masa yang lebih lama untuk menyejukkan bilik anda apabila aircond tersumbat. Peniup tidak cekap… Peredaran udara lebih perlahan…

Penderia kuprum anda akan mengesan bahawa anda belum mencapai suhu yang anda inginkan, jadi pemampat anda akan berjalan lebih masa. Sama macam orang lah, kalau awak sambung kerja je tanpa rehat, awak pun cepat putus asa.” – Aji Beng, ke CILISOS.

Beliau mengesyorkan agar anda menservis aircond anda setiap 6 bulan sekali, yang bukan sahaja membolehkannya berfungsi pada kecekapan puncak, tetapi juga meningkatkan jangka hayatnya.

Walaupun Penghawa Dingin Coway mempunyai “mod Kesihatan ” yang menghidupkan fungsi pembersihan diri yang membawa bakteria keluar dari unit dalaman anda, ia masih memerlukan servis tetap. Tetapi jika ingat untuk servis aircond anda terlalu mafan untuk anda…

Coway akan ingat untuk servis aircond anda tepat pada masanya!

Penghawa Dingin Coway bukan sahaja membersihkan dirinya untuk memberi anda udara yang lebih segar dan bersih, malah melalui Perkhidmatan Penjagaan Penghawa Dingin Coway , juruteknik mereka akan datang setiap 6 bulan untuk menyelenggara penghawa dingin anda (tertakluk kepada terma dan syarat). Keputusan? Penyaman udara yang berfungsi pada kecekapan puncak dalam jangka hayat yang lebih lama.

Lebih baik lagi, Coway menawarkan cara yang menarik untuk anda membeli aircond melalui Pelan Pembayaran Mudah di mana anda boleh menikmati kesejukan tanpa perlu risau tentang bayaran pendahuluan. Ansuran hanya RM100 – RM110 sebulan!

Jika ini bagus untuk anda sekarang, anda harus menyemak ciri-cirinya yang lain di bawah:

Untuk satu, ciri Buaian Auto 4 Halanya memberi anda kebebasan untuk mengawal arah udara tetapi, jika anda berasa lebih sepoi-sepoi, maka ciri Angin Lembut memancarkan tiupan angin lembut yang boleh anda kawal. alat kawalan jauh anda. Penghawa Dingin Coway juga mempunyai penarafan 5 bintang untuk kecekapan tenaga oleh Suruhanjaya Tenaga , yang bermaksud bahawa ia sangat cekap dalam penggunaan elektrik mereka.

Kami telah menyebut fungsi pembersihan diri yang menggunakan pensterilan haba untuk membunuh bakteria dan hama yang tersedut pada gegelungnya, tetapi apa yang tidak kami nyatakan ialah Sistem Penapisan 5 Langkah yang merangkumi ion perak dan penapis HEPA untuk memastikan hanya udara paling bersih dan segar sampai ke lubang hidung anda yang indah.

BACA:

Kerajaan Johor pernah laksana sistem ‘Kongkek’? Sistem apa itu sebenarnya, ini ceritanya

Pulau Pinang beri pengecualian tauliah kepada penceramah terkenal