India: Bagaimana seorang doktor Muslim dipenjara kerana menyatakan pendiriannya

Seorang doktor India yang dipenjara lebih dari tujuh bulan kerana mengkritik undang-undang kewarganegaraan yang kontrovers, dibebaskan pada Selasa malam setelah mahkamah di negara bagian Uttar Pradesh utara menyebut pemenjaraannya “tidak sah”.

Dr Kafeel Khan memberitahu Al Jazeera bahawa dia diseksa secara fizikal ketika dalam tahanan, termasuk dia dilucutkan pakaiannya dan dipukul dan dirampas makanan selama berhari-hari.

“Ini sangat sukar bagi seisi keluarga. Ibu saya yang berusia 65 tahun terpaksa mengunjungi mahkamah semasa puncak wabak koronavirus,” katanya.

Dr Khan ditangkap pada bulan Januari kerana pidato yang dibuat sebulan sebelumnya bahawa pihak berkuasa di Uttar Pradesh (UP), yang diperintah oleh Parti Bharatiya Janata (BJP) Perdana Menteri Narendra Modi, dianggap sebagai pembakar semangat. Dia kemudian didakwa di bawah Akta Keselamatan Nasional (NSA), yang menetapkan bahawa seseorang boleh ditahan tanpa tuduhan selama setahun.

Ucapannya memfokuskan kepada isu-isu utama yang dihadapi negara yang berjumlah 1.4 bilion orang seperti kekurangan zat makanan, kekurangan kemudahan kesihatan dan krisis pengangguran.

Tetapi kritikan Khan terhadap Undang-Undang Pindaan Kewarganegaraan (CAA), yang melarang umat Islam dari negara-negara jiran Asia Selatan untuk mendapatkan kewarganegaraan India, sepertinya telah menyebabkan kerajaan India menjadi marah.

Pengesahan undang-undang pada bulan Disember mencetuskan tunjuk perasaan di seluruh negara yang dipimpin oleh umat Islam – minoriti terbesar di India, berjumlah hampir 200 juta.

‘Disasarkan kerana agamanya’

Yogi Adityanath, yang merupakan ketua menteri UP dan terkenal dengan pernyataan anti-Muslimnya, memerintahkan tindakan keras terhadap tunjuk perasaan anti-CAA di negeri utara. Lebih dari dua puluh umat Islam terbunuh dalam tindakan polis yang dikutuk oleh Amnesty International India.

“Siapa yang akan bersuara dalam kekejaman saat ini, jika kita juga pendiam, siapa yang akan mengangkat suara mereka?” Khan menyebut semasa berucap di hadapan pelajar Universiti Muslim Aligarh, yang terletak sekitar 125km dari ibu kota, New Delhi.

Pengkritik dan ahli keluarga mengatakan bahawa pakar pediatrik berusia 38 tahun itu menjadi sasaran kerana dia memilih untuk bersuara menentang undang-undang, yang digelar PBB sebagai “asasnya diskriminasi”.

Jabatan polis UP dalam aduannya menuduh Dr Khan “menanam benih perselisihan terhadap masyarakat agama lain”.

Tetapi Mahkamah Tinggi Allahabad pada Selasa tidak setuju dengan polis, dengan mengatakan “pembacaan penuh ucapan juga tidak mengancam keamanan dan ketenangan kota Aligarh [terletak di UP]”.

“Ucapan itu menyeru integriti nasional dan perpaduan di antara warga negara. Ucapan itu juga melenyapkan segala bentuk keganasan,” kata penghakiman 42 halaman itu ketika memerintahkan pembebasan segera Khan.

Dr Khan mengatakan bahawa setelah dia ditampar dengan NSA, keluarganya menjadi “tidak tersentuh” ​​ketika orang-orang menghindari hubungan dengan mereka di kota asal mereka, Gorakhpur di UP. “Peguam tidak akan mengambil kes saya,” katanya.

Gerakan aktivisnya itu juga telah menimbulkan masalah kepada keluarganya. Adiknya Adeel Khan mengatakan perniagaannya telah menjadi sasaran sejak Kafeel Khan ditangkap pada tahun 2017. Seorang lagi saudaranya terselamat dari serangan senjata.

Harjit Singh BJP, seorang doktor yang berpusat di New Delhi, telah menjadi salah satu penyokong Khan yang paling lantang. Dia mengatakan bahawa Khan mungkin menjadi sasaran kerana agamanya.

“Dr Khan muncul sebagai wajah Muslim terkemuka di India, yang tidak diinginkan pemerintah … mereka tidak mahu orang Muslim yang berpendidikan mengangkat suaranya, mengenai hak atau persamaan mereka,” kata BJP kepada Al Jazeera.

Artikel penuh : https://www.aljazeera.com/news/2020/08/india-muslim-doctor-incarcerated-raising-voice-200829163202878.html

COMMENTS

Wordpress (0)