I-Sinar : Bukan syarat tapi kriteria sahaja – CEO KWSP

I-Sinar : Bukan syarat tapi kriteria sahaja – CEO KWSP

Satu soalan dari moderator yang menarik perhatian saya. Bunyinya lebih kurang macam ni:

Moderator: Kenapa perlu ada syarat nak keluar akaun 1? Sedangkan duit itu adalah duit ahli yang mencarum?

Jawapan CEO KWSP: Mana ada syarat..Itu 𝗞𝗥𝗜𝗧𝗘𝗥𝗜𝗔 sahaja.Bukan syarat.

Saya pun refer Kamus Dewan secara online.

Mengikut Kamus Dewan : Kriteria bermaksud ukuran untuk menentukan nilai sesuatu.

OK. Boleh hadam sikit. Sebab KWSP perlu juga meletakkan ukuran nak menentukan pendapatan ahli yang terjejas.

Or senang cerita kena ada reference point lah.Kang orang tanya masa audit: “Apa definisi terjejas?” Payah gak nak jawab kalau tak ada reference point

Mengikut Kamus Dewan juga : Syarat bermaksud tuntutan yang 𝗠𝗘𝗦𝗧𝗜 dipenuhi.
.
OK,boleh diterima pada saya bab perbezaan maksud kriteria dan syarat ni. Sekarang boleh kata tak ada requirement yang 𝗠𝗘𝗦𝗧𝗜 kena penuhi.

𝗦𝗼,𝘀𝗲𝗸𝗮𝗿𝗮𝗻𝗴 𝘁𝗶𝗮𝗱𝗮 𝘀𝘆𝗮𝗿𝗮𝘁.𝗛𝗮𝗻𝘆𝗮 𝗸𝗿𝗶𝘁𝗲𝗿𝗶𝗮.

Maka sesiapa nak mohon i-Sinar boleh mohon.Bak kata CEO KWSP tadi.Kalau tak lepas untuk kriteria 1,mohon kriteria 2.Kalau tak lepas juga.Datang KWSP.Mereka akan tengok case by case dan akan bantu sebaik mungkin untuk membantu ahli yang memerlukan bantuan.
.
Ni link video penuh:


.
P/s: Harap2 server KWSP tak jem masa pukul 12am, 21 December 2020 ni

Sumber :