Hudud Tidak Akan Masuk Manifesto Pilihanraya PAS-UMNO

Umno dan PAS tidak akan memasukkan hukum hudud dalam manifesto pilihan raya mereka kerana hukum Islam berada di bawah bidang kuasa kerajaan negeri dan bukan Pusat, kata Datuk Seri Mohamad Hasan.

Bercakap dalam sesi dialog dengan harian melayu Sinar Harian, Pemangku Presiden Umno itu berkata janji itu akan sama seperti menipu orang ramai dan bersumpah bahawa parti itu tidak akan memperkenalkan hudud di peringkat persekutuan.

“Undang-undang Hudud ini adalah bidangkuasa negeri dan bukannya kuasa persekutuan, kerana hal-hal Islam berada di bawah bidang kuasa Sultan dan Raja,” kata mantan Menteri Besar Negeri Sembilan.

“Ia terpulang kepada negeri-negeri. Sekiranya Selangor tidak bersetuju, ia terpulang kepada Selangor. Sekiranya Sultan Selangor tidak bersetuju, terpulang kepada Tuanku.

“Kerana orang yang tertinggi, atau yang cukup kuat di negeri-negeri mengenai perkara agama, adalah Sultan, dan bukannya mereka yang berkuasa di peringkat persekutuan. Jadi hudud tidak akan menjadi manifesto PAS dan Umno di peringkat persekutuan.

“Jika kita lakukan (masukkan juga hudud), ia jelas menunjukkan kita mahu menipu orang jadi kita tidak akan melakukannya. Insyaallah, ” kata Mohamad.

Beliau menjawab soalan yang ditimbulkan oleh seorang penonton yang bertanya sama ada Umno boleh menerima syarat PAS untuk mendapatkan hudud sebagai prasyarat untuk meneruskan kerjasama politik mereka.

Sebagai rekod, Kelantan dan Terengganu telahpun meluluskan Enakmen Jenayah Hudud di Dewan Undangan Negeri masing-masing dan masih belum dilaksanakan hingga ke hari ini.