Hati-hati !!! Malaysia hujan lebat dan banjir kerana ‘ekor’ ribut?

Hati-hati !!!  Jabatan Meteorologi mengeluarkan amaran hujan berterusan buruk membabitkan 12 negeri termasuk Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Selangor dan Putrajaya.

Menurut Facebook jabatan berkenaan, amaran buruk dikeluarkan membabitkan kawasan Gua Musang, Kelantan dan Tanah Tinggi Cameron, Lipis, Jerantut, Maran dan Kuantan di Pahang.

Selain itu, tahap waspada iaitu hujan berterusan dijangka berlaku di beberapa kawasan melibatkan negeri Kedah, Pulau Pinang, Perak, Kelantan, Terengganu, Pahang, Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya, Melaka dan Negeri Sembilan.

Hati-hati !!! Baru 'ekor', 'kepala' ribut masih belum sampai

Sehingga kini, sebanyak 1,766 orang daripada 428 keluarga menjadi mangsa banjir setakat pukul 8 pagi manakala sebanyak 46 pusat pemindahan sementara (PPS) melibatkan 12 daerah telah buka bagi menempatan mangsa banjir.

Sementara itu, hujan yang lebih lebat dan ribut dijangka melanda Malaysia dan Indonesia berdasarkan ramalan pakar meteorologi.

Ini kerana, berdasarkan gambaran stelite yang ada, ribut taufan semalam melanda laut berhadapan Vietnam dan Kemboja manakala Malaysia dan Indonesia baru terkena ‘ekor’ dari ribut tersebut.

BACA JUGA : Terkini !!! Kerajaan umum bantuan khas RM 1000 rumah terlibat banjir
Muhyiddin tegur Umno, jangan berlagak macam ‘abang besar’