Harga Topeng Muka 3 Lapis Dinaikkan – Menteri

Harga Topeng Muka 3 Lapis Dinaikkan – Menteri

Kerajaan telah mengharamkan eksport topeng muka berkuatkuasa 18 Mac, kata Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna.

Menterinya Datuk Alexander Nanta Linggi, yang mengumumkan ini, berkata kerajaan juga membenarkan import produk itu untuk memastikan bekalan yang mencukupi.

Walau bagaimanapun, harga topeng muka tiga lapis akan menelan kos RM2 berbanding 80 sen sekeping.

Linggi berkata harga topeng muka perlu ditingkatkan disebabkan kos pengeluaran bahan yang lebih tinggi.

“Dengan membenarkan topeng muka dijual pada harga RM2, kami berharap dapat menggalakkan pengilang tempatan menghasilkan lebih banyak lagi.

“Bagi pengeksport, harga ini akan membantu menampung kos untuk membawa produk ke pasaran.

“Dengan ini, kami berharap dapat meningkatkan bekalan topeng muka,” katanya selepas mempengerusikan pertemuan dengan Menteri Pertanian dan Industri Makanan, Datul Ronald Kiandee untuk membincangkan dengan pihak berkepentingan dalam industri makanan dan runcit makanan.

Kiandee berkata pengeluar makanan telah menimbulkan beberapa isu yang akan dibangkitkannya dengan Majlis Keselamatan Negara.

Sebagai contoh, katanya, pengeluaran ayam dan telur dianggap penting, petani memerlukan sektor sokongannya untuk menjalankan perniagaan semasa perintah kawalan pergerakan.

“Buat masa ini, pihak berkepentingan mengatakan mereka dapat memenuhi permintaan pasaran, jadi tidak ada keperluan untuk membeli panik,” katanya.

Berita Penuh : https://www.thestar.com.my/news/nation/2020/03/20/govt-bans-face-mask-export-3-ply-price-now-rm2-from-80-sen