Harga barangan makin tak terkawal, kerajaan buat apa?, keluh orang ramai

Para peniaga makanan di negeri ini menggesa kerajaan segera mengambil tindakan yang lebih agresif bagi mengawal kenaikan harga barang yang dikatakan semakin ‘tidak masuk akal’ kebelakangan ini.

Rata-ratanya memberitahu Utusan Malaysia, mereka sudah muak mendengar jaminan demi jaminan oleh kerajaan untuk menyelesaikan masalah itu namun hakikatnya harga bahan mentah terus melambung.

Antaranya, pemilik kedai roti canai dan roti tempayan di Pasir Pekan, Tumpat, Mohd. Faizul Rohban Ahmad, 37, yang berkata, kenaikan harga barang keperluan ketika ini menggambarkan seolah-olah Malaysia ‘tidak ada kerajaan’.

Harga barangan makin tak terkawal, kerajaan buat apa?, keluh orang ramai

MOHD. Faizul Rohban Ahmad (kanan) menyiapkan roti canai untuk pelanggan di kedainya di Pasir Pekan, Tumpat baru-baru ini.

“Bukan setakat harga ayam dan sayur naik, sebenarnya harga barang mentah serba-serbi naik. Contohnya, telur, makanan sejuk beku, susu, rempah-ratus, sos, malah kertas pembalut makanan dan beg plastik pun naik harga sehingga 100 peratus.

“Harga ayam melambung tinggi RM10 sekilogram selain selalu tidak cukup, seolah-olah ada tangan-tangan ghaib yang kawal. Begitu juga daging import yang saban bulan naik sampai RM5 sekilogram.

“Keadaan ini memeningkan saya, sudahlah bahan mentah semakin mahal, bekalan selalu tidak cukup pula. Kami pengusaha kedai makan bukannya boleh menaikkan harga sewenang-wenang,” keluhnya.

Kata Mohd. Faizul, setakat ini, dia masih berusaha menyerap kenaikan harga bahan mentah dengan mengekalkan harga lama, iaitu RM2.50 bagi roti tempayan dan RM1.50 bagi sekeping roti canai kosong.

Peniaga nasi ayam penyet, Rosilawati Abdullah, 37, pula mengakui terbeban dan tertekan dengan kenaikan harga bahan mentah terutama ayam yang semakin tidak munasabah sehingga dia terpaksa menaikkan harga jualan.

“Nasi ayam penyet sebelum ini saya jual RM7, sekarang dengan harga bahan mentah semuanya naik tak turun-turun. Mahu tak mahu terpaksalah harga nasi ayam penyet dinaikkan kepada RM9 sebungkus.

“Pelanggan, terutama pembeli tetap mula merungut apabila harga naik namun apa yang boleh saya lakukan? Akibatnya saya hilang pelanggan,” katanya yang berniaga di Lembah Sireh, Kota Bharu.

Peniaga nasi ala Kak Wok, Norihan Zahari, 32, pula mengakui hairan apabila isu kekurangan bekalan dan kenaikan harga ayam yang melambung tinggi tidak juga selesai-selesai sejak hampir dua bulan lalu.

Dia yang cuba mengekalkan harga jualan nasi RM4 sebungkus dengan cara memotong bahagian ayam menjadi lebih kecil turut melontarkan soalan: “Ketika barang serba-serbi mahal, kerajaan buat apa? Tengok sahaja ke?”

BACA JUGA : Semakin didedah Najib, semakin terbukti tahap integriti Tun M
Senjata ala “Terminator” bakal lenyapkan umat manusia

Artikel ini disiarkan pada 06/12/2021

COMMENTS

Wordpress (0)