Hanya kerana jam tangan, penipuan dua beradik ini terbongkar dalam acara marathon 90km

Hanya kerana jam tangan, penipuan dua beradik ini terbongkar dalam acara marathon 90km

larian jarak jauh yang melelahkan dan tidak masuk akal— Comrades Marathon adalah salah satu yang tertua, dan antara yang paling terkenal.

Meraikan tahun ke-90 pada Mei lalu, perlumbaan ini membawa atlet masokistik ini melalui pesiaran sejauh 90 kilometer

Hanya kerana jam tangan, penipuan dua beradik ini terbongkar dalam acara marathon 90km

(56.1 batu) di sepanjang pantai berceranggah Afrika Selatan, antara Pietermaritzburg ke Durban.

Lebih menakjubkan daripada ultramaraton itu sendiri ialah setiap tahun, 23,000 orang memutuskan adalah idea yang baik untuk menyertai pertandingan itu. Larian biasanya mengambil masa kira-kira 11 atau 12 jam, tetapi lelaki dan wanita terpantas melakukannya dalam masa bawah enam tahun.

Pelari yang tidak dapat menamatkan kursus dalam masa 12 jam “disapu oleh gerabak penyapu,” bermakna mereka secara paksa dimasukkan ke dalam kenderaan penyelamat.

Kebanyakan mereka “lumpuh akibat kekejangan, dan mencakar untuk penamat,” menurut New York Times .

Jadi, mengapa meletakkan diri sendiri melalui keterlaluan fizikal yang menghukum? Kebanyakan peserta melakukan Maraton Komrad untuk amal—hadiah sebenar ialah hak bermegah. Tetapi sesetengah pelari melakukannya kerana mereka sangat memerlukan wang tunai.

The Comrades Marathon meletakkan hadiah wang yang serius. Dalam sistem yang berbelit-belit, pelari boleh dianugerahkan sehingga $10,000 dolar AS bergantung pada kelas umur mereka dan masa mereka sampai ke pusat pemeriksaan tertentu.

Seperti sukan berbasikal yang kompetitif, skandal menipu telah melanda pertandingan maraton selama bertahun-tahun, dan Komrad tidak terkecuali. Tetapi daripada doping, sesetengah pelari telah memutuskan untuk menjadi lebih kreatif dengan strategi penipuan mereka.

Savana tanah tinggi di luar Pietermaritzburg. Bayangkan berlari sejauh 90 kilometer melalui ini. (Foto: Gossipguy/Wiki Commons )

Temui Sergio Motsoeneng. Berasal dari perkampungan Bantustan QwaQwa yang miskin di timur tengah Afrika Selatan, di mana dia merupakan pelari jarak jauh yang sangat baik dalam dirinya sendiri, Sergio mendapat tempat kelapan dalam Maraton Comrades pertamanya pada tahun 1999. Menghadapi kamera televisyen selepas perlumbaan, dia berkata dia akan mendermakan pingat emasnya-ganjaran untuk menamatkan dalam 10 teratas-dan hadiah $1000 kepada bapanya di kampung.

Tetapi ada sesuatu yang tidak kena. Rakan pelari perlumbaan Nick Bester, seorang veteran ultramaraton, mengadu bahawa dia tidak pernah melihat Sergio melepasinya pada peringkat akhir. Dan ini amat luar biasa—Bester, yang menduduki tempat ke-15 pada tahun itu, membuat tabiat khusus mengira pelari.

Menurut The Independent , pegawai perlumbaan pada mulanya membersihkan Sergio daripada salah laku selepas meneliti helaian masa. Iaitu, sehingga seorang wartawan yang berani dengan The Beeld , sebuah akhbar harian Afrikaans, menerbitkan beberapa gambar Sergio yang sangat meragukan.

Semasa perlumbaan, dalam masa yang berlalu antara gambar pertama dan kedua diambil, Sergio nampaknya telah menukar jam tangannya dari pergelangan tangan kiri ke pergelangan tangan kanannya dan menyebabkan parut yang tidak dapat dijelaskan pada tulang kering kirinya. Apabila gambar-gambar itu diketahui, Bester, pemenang tempat ke-15 yang dihina, tahu ada sesuatu yang berlaku.

Ternyata, pesaing Sergio Motsoeneng bukan seorang, tetapi dua orang. Empat puluh lima minit dalam perlumbaan, Sergio menunduk ke dalam porta-potty. Di dalam, abang seirasnya, Fika, sedang menunggu.

Sergio menanggalkan baju, bib, topi, dan juga kasutnya, dan memberikannya kepada abangnya, yang meneruskan perlumbaan. Penganjur perlumbaan menganggap bahawa umpan-dan-suis ini berlaku lebih daripada satu kali sepanjang laluan 90 kilometer itu. Adik-beradik telah mengaturkan relay mereka sendiri.

Apabila penipuan itu disahkan, Sergio dan Fika telah dilucutkan wang hadiah mereka dan dilarang daripada bertanding dalam mana-mana ultramaraton selama lebih lima tahun. Setiap adik beradik menyatakan kemiskinan sebagai punca mereka menipu.

Peguam saudara Motsoeneng, Clem Harrington, seorang pelari Comrades sendiri, dipetik dalam akhbar : “Ini adalah kisah yang agak tragis. Semoga Sergio tidak tewas dalam sukan itu kerana dia seorang pelari yang berbakat tinggi. Jika dia menggunakan tenaga yang dia berikan untuk menipu untuk menjalankan perlumbaan dengan betul, siapa tahu, dia mungkin menamatkan perlumbaan di lima teratas.”

Ramalan ini menjadi kenyataan pada tahun 2010, apabila Sergio kembali ke Maraton Comrades dan menamatkan dengan kukuh di tempat ketiga. Tetapi kemenangan itu tidak bertahan lama—tidak lama selepas itu, Sergio diuji positif untuk “bahan terlarang yang tidak diketahui.”

BACA: Rupanya tahun 1977 pernah ada nahas pesawat di Elmina buat ramai nak tahu, ini kisahnya