Hadi tuduh parti Amanah berorentasikan Islam Liberal-Sekuler, ini jawapannya !

Hadi tuduh parti Amanah berorentasikan Islam Liberal-Sekuler, ini jawapannya !

DS Abdul Hadi mendakwa bahawa Parti Amanah Negara (AMANAH) berorentasikan Islam Liberal-Sekuler dan dibentuk oleh Anwar Ibrahim dan Pimpinan DAP.

Dakwaan AMANAH berorentasikan Islam Liberal-Sekuler adalah tuduhan buruk yang sememangnya menjadi kebiasaan Abdul Hadi sejak tahun 1980-an lagi memberikan gelaran dan hukum yang buruk kepada lawan politiknya dengan memperalatkan agama.

Namun apabila musuh politik itu bersama dengan mereka, maka dakwaan buruk tersebut tidak kedengaran lagi. Inilah yang berlaku kepada UMNO yang dahulunya digelar parti sekuler yang mempertahankan perlembagaan penjajah, tetapi hari ini mereka bekerjasama rapat dengan UMNO. Begitu juga Ketika PAS bekerjasama dengan DAP daripada tahun 1999 hingga 2013, segala tuduhan buruk terhadap DAP akan dibersihkan oleh PAS berbanding Ketika tidak bersama dengan PAS.

Sejarah penubuhan AMANAH mesti dibaca bersekali dengan sejarah perkembangan PAS pasca pilihanraya 2008 sehinggalah 2015. Ketika itu wujud usaha dalaman dikalangan segelintir pimpinan PAS untuk menjalankan kerjasama dengan UMNO dengan memperalatkan idea kerajaan Perpaduan.

Kerjasama ini membelakangkan keputusan Muktamar PAS 2008 di Ipoh yang memutuskan PAS kekal bekerjasama dengan Pakatan Rakyat yang ketika itu disertai oleh PKR dan DAP dan memerintah lima buah negeri iaitu Selangor, Perak, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan. Perkara ini diulang beberapa kali oleh bekas Mursyidul Am PAS Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat yang menentang kelompok yang cuba membawa PAS bekerjasama dengan UMNO. (Rujuk ucapan pergulungan Nik Abdul Aziz Nik Mat dalam Muktamar PAS tahun 2009 di Shah Alam).

Tindakan ini membawa pemecatan dan gantung keahlian terhadap dua pimpinan kanan PAS, Nasharudin Mat Isa (Timbalan Presiden PAS) dan Dr Hasan Mohamad Ali (Bekas Naib Presiden PAS) yang dikaitkan dengan kerjasama tersebut. Namun selepas pemecatan mereka, usaha untuk membawa PAS bekerjasama dengan UMNO terus dijalankan oleh saki baki pimpinan yang ada. Ia membawa penentangan oleh majoriti Ahli Jawatankuasa PAS Pusat kerana tidak pernah wujud perbincangan dan keputusan mesyuarat PAS Pusat untuk bekerjasama dengan UMNO.

Rentetan itu, berlaku tentangan terbuka terhadap pimpinan pimpinan PAS yang mempertahankan keputusan muktamar PAS agar terus bekerjasama dengan Pakatan Rakyat. Mereka digelar dengan pelbagai gelaran gelaran buruk termasuk dihukum munafik oleh sebahagian asatizah PAS yang menolak keputusan Muktamar tersebut. Akibat kempen kotor menggunakan sentimen agama tersebut, kelompok ini dikalahkan dalam pemilihan PAS tahun 2015.

Mengambil sikap untuk terus bekerjasama dengan Pakatan Rakyat dan menolak kerjasama dengan UMNO yang telah melakukan kerosakan dalam negara, 18 orang bekas pimpinan PAS ini telah menubuhkan Parti Amanah Negara (AMANAH) sebagai sebuah parti Islam yang menjadikan Islam Rahmat Untuk Semua sebagai dasar parti dan menyertai pakatan pembangkang yang kemudiannya dinamakan Pakatan Harapan untuk kekal menentang kerajaan UMNO Barisan Nasional.

Penubuhan AMANAH bermula dengan satu mesyuarat khas di Muar Johor yang dihadiri oleh 18 bekas pimpinan PAS Pusat dan ratusan pimpinan PAS diperingkat negeri dan kawasan. Keputusan mesyuarat tersebut memutuskan agar ditubuhkan Parti Islam baru menggantikan PAS yang telah keluar Pakatan Rakyat dan cenderung bekerjasama dengan UMNO. Maka berlakulah beberapa mesyuarat lagi selepas itu di Intekma Shah Alam dan di Hotel Vistana Kuala Lumpur yang dihadiri oleh semua bekas pimpinan PAS tersebut. Dakwaan Abdul Hadi bahawa Anwar dan DAP yang menubuhkan AMANAH adalah satu tuduhan yang tidak benar dan tidak pernah dibuktikan sama sekali sehingga ke hari ini.

Tuduhan Abdul Hadi yang mengaitkan AMANAH dengan faham liberal juga terbukti sebagai fitnah memandangkan Perlembagaan AMANAH sendiri selaku undang-undang tertinggi parti secara terang-terangan meletakkan dasar dan tujuan AMANAH adalah untuk “Memartabat dan menegakkan Islam sebagai dasar perjuangan”.

BIRO POLITIK
Parti Amanah Negara (AMANAH)