Hadi gagal fahami muafakat bertulis PH, suka sebar teori sendiri

Hadi gagal fahami muafakat bertulis PH, suka sebar teori sendiri

DS Abdul Hadi mendakwa wujudnya usaha dalaman untuk mencalonkan Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri dan mengenepikan Tun Dr Mahathir oleh PKR, DAP dan AMANAH. Beliau juga mendakwa perjanjian untuk melantik Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri hanya perjanjian sementara secara lisan sahaja dan tanpa persetujuan Tun Mahathir.

Menamakan Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri kelapan selepas Tun Dr Mahathir Muhamad adalah muafakat bertulis Pakatan Harapan yang ditandatangani oleh lima tokoh iaitu Tun Dr Mahathir Mohamad (Pengerusi Pakatan Harapan), Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail (Presiden PKR), Tan Sri Muhyiddin Yassin (Presiden PPBM), Mohamad Sabu (Presiden AMANAH) dan Tan Kok Wai (Pengerusi DAP) dan diistiharkan oleh Ketua Setiausaha Pakatan Harapan, Dato Saifuddin Abdullah dalam Konvensyen Pakatan Harapan di IDCC Shah Alam pada 6 Januari 2018.

Muafakat bertulis ini bukanlah dokumen rahsia kerana ianya dihebahkan kepada umum dan menjadi antara bahan kempen utama Pakatan Harapan dalam menghadapi Pilihanraya Umum ke 14.

Tun Dr Mahathir juga beberapa kali menyebut bahawa beliau akan menyerahkan kuasa kepada Anwar. Perbincangan tarikh peralihan kuasa kepada Anwar juga dilakukan dalam mesyuarat Pakatan Harapan yang dipengerusikan oleh Tun Dr Mahathir sendiri dan akhirnya semua bersepakat dengan keputusan menyerahkan kepada Tun Mahathir menentukan tarikh peralihan kuasa tersebut.

Aneh apabila Abdul Hadi membuat tuduhan ianya usaha dalaman dan tidak dipersetujui sedangkan majoriti rakyat Malaysia mengetahuinya melalui media media utama negara pada 7 Januari 2018.

BIRO POLITIK
Parti Amanah Negara (AMANAH)