GRS akan kerjasama dengan siapa juga dipilih menerajui Putrajaya, kata Bung

GRS akan kerjasama dengan siapa juga dipilih menerajui Putrajaya, kata Bung

Timbalan ketua menteri Sabah dan ketua Umno negeri Bung Moktar Radin tidak bimbang dengan spekulasi bahawa perubahan dalam pemerintahan di peringkat persekutuan akan segera terjadi.

Bung, yang juga timbalan ketua Gabungan Rakyat Sabah (GRS), mengatakan pemimpin dalam kerajaan negeri gabungan juga merasakan hal yang sama.

“Saya tidak melihat perubahan yang boleh memecah GRS,” katanya kepada FMT.

“Walaupun perubahan sedang dipertimbangkan oleh Yang di-Pertuan Agong, ia mungkin akan menjadi kepentingan terbaik Malaysia dan kami akan bekerjasama dengan mana-mana pihak, pemerintah atau pemimpin yang difikirkan sesuai oleh Raja.”

Ketika ditekan lebih lanjut jika ada perubahan di Putrajaya dapat memberikan dampak serius pada GRS, Bung berkata: “Ya, sebenarnya akan ada (kesan). Tetapi kita harus bijak menguruskan masalah tersebut.

“Tidak kira apa atau siapa Yang di-Pertuan Agong lebih suka. Yang penting ialah ini dapat membangunkan negara dan melindungi hak-hak rakyat. Dan GRS akan sentiasa memberikan kerjasama. ”

Banyak spekulasi telah mengelilingi pertemuan Yang di-Pertuan Agong dengan pemimpin politik utama, yang bermula hari ini.

Ketua pembangkang, Anwar Ibrahim adalah yang pertama tiba di Istana Negara awal pagi ini.

Presiden Amanah Mohamad Sabu memasuki Istana Negara pada jam 3 petang hari ini, sejam selepas Guan Eng masuk.

Sumber yang dekat dengan FMT mengatakan bahawa presiden Warisan Mohd Shafie Apdal dijangka bertemu Raja esok. Sebelumnya, Pejuang juga mengesahkan bahawa Yang di-Pertuan Agong telah memberikan penonton kepada ketuanya, Dr Mahathir Mohamad, esok.

Sementara itu, Presiden Upko Wilfred Madius Tangau mengatakan dia juga telah menerima undangan dari Istana Negara untuk mengadakan pertemuan dengan Raja pada hari Isnin.

Ahli Parlimen Tuaran itu mengatakan bahawa Yang di-Pertuan Agong telah memberikannya khalayak maya pada hari yang sama dengan pemimpin-pemimpin dari Gabungan Parti Sarawak.

Ditanya mengenai apa yang akan dia sampaikan kepada Raja, dia berkata: “Ini mengenai jalan maju untuk negara, seperti bagaimana kita menangani situasi Covid-19.

“Dan juga bahawa Covid-19 tidak boleh menjadi alasan untuk menggantung Parlimen … ini adalah isu-isu yang ingin kita sampaikan kepada Raja.”

Berita Penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2021/06/09/bung-unperturbed-by-talk-of-power-shift-in-putrajaya/