Gempar !!! Sumber lapor SD sedang dikumpul untuk Ismail Sabri dilantik PM

Sumber lapor SD sedang dikumpul untuk Ismail Sabri dilantik PM.

Ini adalah hari minggu yang sibuk bagi pemimpin tertinggi negara, dengan sumber mengatakan SD sedang ditandatangan untuk menyokong Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai perdana menteri dan Datuk Seri Hamzah Zainudin sebagai timbalannya.

Ini semua berlaku di sebuah hotel di sini berikutan perjumpaan Bersatu pagi ini di mana Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dilaporkan memaklumkan bahawa beliau akan menghantar perletakan jawatannya kepada Yang di-Pertuan Agong pagi esok.

Sumber lapor

Dengan kemungkinan keluarnya Muhyiddin, posisi perdana menteri sedia untuk direbut, terutama ketika tidak ada satu pun parti ada majoriti.

Gabungan Umno-Bersatu akan memastikan bahawa parti Muhyiddin selamat dari kejatuhan berikutan peletakan jawatannya.

Perancangan penggantian inilah yang menyebabkan para pemimpin Bersatu tidak dapat bertentang mata .

Untuk menawarkan jawatan tertinggi kepada naib presiden Umno, Ismail Sabri – timbalan perdana menteri dan menteri pertahanan yang ada sekarang – akan bererti kekalahan bagi Bersatu.

Ini, walaupun Setiausaha Agung Bersatu Hamzah mengekalkan portfolio KDN.

Sebelumnya, telah dibahas bahawa Ismail Sabri akan dipaksa setuju untuk memberikan jawatan timbalan perdana menteri untuk Bersatu, dan menawarkan parti itu dengan jawatan menteri penting tertentu.

Ini kerana kebanyakan ahli menentang Umno di pos 1 dan 2 dengan Menteri Luar Datuk Seri Hishammuddin Hussein dilantik sebagai timbalan perdana menteri.

Namun, dengan Bersatu kehilangan tawar-menawar dan pengaruhnya, itu adalah cabaran bagi parti itu untuk bertahan di sebalik pengunduran Muhyiddin.

Berita Penuh : https://www.thevibes.com/articles/news/38338/sds-in-support-of-ismail-sabri-as-pm-being-signed-today-sources

Baca Juga : Ketua Pemuda PN tak tahu pun Muhyiddin akan letak jawatan