Gempar !!! Polis bantuan pejabat PM didapati positif Covid-19

Kluster Seridana muncul selepas beberapa anggota polis bantuan yang bertugas di Pejabat Perdana Menteri (PMO) dikesan positif Covid-19.

Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah berkata seorang daripada mereka sepatutnya menjalankan tugas khas di parlimen dan sesuai dengan prosedur operasi standard (SOP), anggota polis bantuan terbabit disaring tiga hari sebelum Dewan Rakyat bersidang.

“Tiga rakan beliau (anggota polis bantuan terbabit) positif, dan isteri positif… jadi saringan telah dijalankan di PMO (Pejabat Perdana Menteri).

“Ada kluster baru iaitu kluster Seridana yang melibatkan lima kes polis bantuan,” katanya pada sidang media untuk menjelaskan keadaan semasa wabak Covid-19 di Putrajaya hari ini.

Selain anggota polis bantuan itu, kata Noor Hisham, turut disahkan positif Covid-19 ialah seorang penterjemah bahasa isyarat dan seorang pegawai kepada senator Dewan Negara.

Menurut Noor Hisham, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengenal pasti 12 orang kontak rapat kepada kes berkenaan.

Katanya walaupun keputusan ujian saringan menunjukkan mereka negatif, semua yang terlibat masih menjalani kuarantin selama 14 hari.

Mengenai penterjemah bahasa isyarat itu, Noor Hisham berkata, KKM mengenal pasti tujuh kontak rapat dan semuanya sedang menjalani kuarantin.

Justeru Noor Hisham meminta semua orang yang menghadiri sidang parlimen perlu mematuhi semua SOP yang ditetapkan.

Berita penuh : https://www.malaysiakini.com/news/549273

COMMENTS

Wordpress (0)