Gempar !!! Pemimpin Umno dedah ‘syarat baru’ kepada Muhyiddin

Gempar !!! Pemimpin Umno dedah ‘syarat baru’ kepada Muhyiddin

Anggota majlis tertinggi Umno, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman berkata, salah seorang pemimpin partinya harus dijadikan timbalan perdana menteri sebagai pengiktirafan pengaruhnya dalam kerajaan gabungan Perikatan Nasional (PN).

Dalam petunjuk yang paling jelas mengenai “syarat yang lebih baik” bahawa parti itu mengharapkan balasan atas sokongan berterusannya kepada PN, Tajuddin mengatakan seolah-olah pihak lain diberi keutamaan daripada pemimpin Umno, dengan menyebut bekas timbalan presiden PKR Datuk Seri Azmin Ali sebagai contoh .

“Kami menyumbangkan jumlah kerusi tertinggi di Parlimen, jadi mungkin jawatan timbalan perdana menteri harus diberikan kepada kami,” kata Tajuddin seperti dilapor oleh The Star hari ini.

Azmin adalah salah seorang daripada empat “menteri kanan” Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang dilantik sebagai ganti timbalan tradisional dan yang disebut oleh kedua adalah yang pertama di antara yang sama.

Tajuddin, seorang mantan timbalan menteri, mengatakan bahawa adalah tepat bahawa Umno diberi peranan TPM kerana ia adalah parti dengan kerusi terbanyak dalam gabungan itu.

Tajuddin juga mengadu bahawa anggota puak Azmin yang meninggalkan PKR untuk Bersatu Muhyiddin semuanya diberi portfolio yang lebih penting daripada yang dipercayakan kepada pemimpin Umno.

“Bahkan PAS, yang merupakan parti yang lebih kecil daripada Umno, diberi jawatan penting. Ini menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan ahli Umno.

“Umno diberi portfolio yang berkaitan dengan sains, inovasi dan perpaduan di mana kita tidak dapat berbuat banyak. Kita seharusnya diberi portfolio yang berkaitan dengan ekonomi, perdagangan dan pertanian sebagai gantinya, ”katanya dikutip lebih lanjut dalam laporan yang sama.

Namun, dia menolak tanggapan bahawa Umno akan bekerjasama dengan parti DAP yang bersaing untuk membentuk kerajaan baru.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan kepada Yang diPertuan Agong pada hari Selasa bahawa dia telah mendapat sokongan 120 Ahli Parlimen untuk mengambil alih pemerintahan, yang mungkin termasuk beberapa dari Umno.

Hari ini, Tajuddin mengatakan bahawa partinya akan mempertimbangkan pakatan itu hanya jika DAP ditinggalkan.

“Tanpa DAP, kami bersedia bercakap,” kata ketua Prasarana Malaysia itu selepas pemeriksaan pematuhan di stesen LRT Masjid Jamek di sini.

Umno bukan ahli PN tetapi menawarkan sokongan dalam hal penawaran dan keyakinan kepada pemerintah gabungan dan beberapa pemimpinnya juga merupakan anggota Kabinet Muhyiddin.

Selepas hadirin diraja Anwar pada hari Selasa, Umno mengeluarkan kenyataan yang mengatakan akan mempertimbangkan semula sokongannya terhadap PN kecuali parti itu mendapat syarat yang lebih baik tanpa menyatakan.

Pagi ini, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah memberitahu ahli politik Malaysia yang berperang untuk mematuhi Perlembagaan Persekutuan untuk menyelesaikan pertikaian mereka.

Agong memberitahu para pemimpin politik Malaysia untuk bersikap wajar agar tidak menjerumuskan negara ke dalam krisis politik pada masa ketika sudah ada ketidakpastian dan penyakit di negara ini.

Berita penuh : https://www.malaymail.com/news/malaysia/2020/10/16/umno-leader-spells-out-what-party-wants-from-muhyiddin

COMMENTS