Gempar !!! Laporan dedah kebocoran loji nuklear di China boleh jejas kehidupan

Gempar !!! Laporan dedah kebocoran loji nuklear di China boleh jejas kehidupan

Kerajaan AS menghabiskan seminggu terakhir untuk menilai laporan kebocoran di sebuah loji tenaga nuklear China, setelah sebuah syarikat Perancis yang memiliki dan membantu mengoperasikannya memberi amaran mengenai “ancaman radiologi yang akan datang,” menurut pegawai AS dan dokumen yang dikaji oleh CNN .

Amaran itu termasuk dakwaan bahawa pihak berkuasa keselamatan China menaikkan had yang dapat diterima untuk mengesan radiasi di luar Loji Tenaga Nuklear Taishan di daerah Guangdong untuk mengelakkannya daripada ditutup, menurut surat dari syarikat Perancis ke Departemen AS. Tenaga yang diperoleh oleh CNN.

Walaupun terdapat pemberitahuan yang membimbangkan dari Framatome, sebuah syarikat Perancis, pentadbiran Biden percaya bahawa kemudahan itu belum berada di “tahap krisis,” kata salah satu sumber.

Walaupun pegawai AS menganggap keadaan itu tidak menimbulkan ancaman keselamatan yang teruk kepada pekerja di kilang atau orang awam China, tidak biasa syarikat asing secara sepihak menghubungi kerajaan Amerika untuk mendapatkan bantuan ketika rakan kongsi milik negara China itu belum mengakui ada masalah. Senario itu boleh menjadikan AS dalam keadaan rumit sekiranya kebocoran berlanjutan atau menjadi lebih parah tanpa diperbaiki.

Namun, keprihatinan cukup ketara bahawa Majlis Keselamatan Nasional mengadakan beberapa pertemuan minggu lalu ketika mereka memantau keadaan, termasuk dua di peringkat timbalan dan satu lagi pertemuan di peringkat penolong setiausaha pada hari Jumaat, yang dipimpin oleh Pengarah Kanan NSC untuk China Laura Rosenberger dan Pengarah Kanan untuk Arms Control Mallory Stewart, menurut pegawai AS.

Pentadbiran Biden telah membincangkan situasi itu dengan kerajaan Perancis dan pakar mereka sendiri di Jabatan Tenaga, kata sumber. AS juga telah berhubung dengan pemerintah China, kata pegawai AS, walaupun sejauh mana hubungan itu tidak jelas.

Kerajaan AS enggan menjelaskan penilaian itu tetapi para pegawai di NSC, Departemen Luar Negeri dan Jabatan Tenaga menegaskan bahawa jika ada risiko kepada masyarakat China, AS akan diminta untuk memberitahunya berdasarkan perjanjian semasa yang berkaitan dengan kemalangan nuklear.

Framatome telah menghubungi AS untuk mendapatkan pengabaian yang akan membolehkan mereka berkongsi bantuan teknikal Amerika untuk menyelesaikan masalah di kilang China. Hanya ada dua sebab mengapa pengecualian ini akan diberikan, dan satu adalah “ancaman radiologi yang akan datang”, kata yang sama yang digunakan dalam memo 8 Jun.

Memo tersebut mendakwa had China meningkat melebihi standard Perancis, namun masih belum jelas bagaimana perbandingannya dengan had AS.

“Tidak hairanlah bahawa orang Perancis akan hubungi,” menurut Cheryl Rofer, seorang saintis nuklear yang bersara dari Makmal Nasional Los Alamos pada tahun 2001. “Secara umum, perkara seperti ini tidak luar biasa, terutama jika mereka menganggap negara yang mereka menghubungi mempunyai kemampuan khas untuk membantu. ”
“Tetapi China suka bersikap bahawa semuanya baik-baik saja, sepanjang masa,” tambahnya.

AS boleh memberi izin kepada Framatome untuk memberikan bantuan teknikal atau sokongan untuk menyelesaikan masalah tersebut, tetapi adalah keputusan pemerintah China sama ada insiden itu memerlukan penutupan sepenuhnya kilang itu, seperti yang ditunjukkan oleh dokumen yang diperoleh CNN.

Pada akhirnya, permintaan bantuan dari Framatome pada 8 Jun adalah satu-satunya sebab mengapa AS terlibat sama sekali dalam situasi ini, kata banyak sumber kepada CNN.

CNN telah menghubungi pihak berkuasa China di wilayah Beijing dan Guangdong, tempat kilang itu berada, kedutaan besar China di Washington, DC, serta kumpulan tenaga negara yang mengendalikan kilang itu bersama dengan syarikat Perancis. Tidak ada yang memberi respons, walaupun China berada di tengah-tengah cuti kebangsaan tiga hari yang berakhir pada akhir hari Isnin.

Dalam satu kenyataan pada hari Jumaat, beberapa jam setelah CNN pertama kali memberi komen, Framatome mengakui syarikat itu “menyokong penyelesaian masalah prestasi dengan Taishan Nuclear Power Plant di Provinsi Guangdong, China.”

“Menurut data yang ada, kilang ini beroperasi dalam parameter keselamatan. Pasukan kami bekerjasama dengan pakar yang relevan untuk menilai keadaan dan mencadangkan penyelesaian untuk mengatasi kemungkinan masalah,” tambah pernyataan itu.
Framatome tidak akan langsung menyampaikan isi surat kepada Jabatan Tenaga ketika diminta oleh CNN.

Surat itu dikeluarkan ketika ketegangan antara Beijing dan Washington tetap tinggi dan ketika pemimpin G7 bertemu hujung minggu ini di United Kingdom dengan China sebagai topik perbincangan penting. Tidak ada petunjuk bahawa laporan mengenai kebocoran itu dibincangkan pada persidangan pihak yang lebih tinggi.

Berita Penuh :https://edition.cnn.com/2021/06/14/politics/china-nuclear-reactor-leak-us-monitoring