Gempar !!! Iklan aksi bercium sesama jenis pula

Gempar !!! Iklan aksi bercium sesama jenis pula

Seorang pendakwa Rusia meminta iklan Instagram Dolce & Gabbana yang menunjukkan pasangan sesama jenis berciuman dilarang di negara itu berikutan aduan penggubal undang-undang mengenai mereka, kata pejabat pendakwa pada hari Isnin.

Mikhail Romanov, anggota parti pemerintah Rusia Bersatu yang berkuasa di Duma, atau parlimen bawah, mengajukan aduan mengenai iklan yang disiarkan di bawah pegangan @dolcegabbana, kata perkhidmatan akhbar mahkamah St Petersburg.

Kedua-dua video pendek itu adalah sebahagian daripada kempen “Love is Love” global rumah fesyen Itali menjelang Hari Valentine.

Hubungan sesama jenis adalah sah di Rusia, tetapi undang-undang tahun 2013 melarang penyebaran “propaganda mengenai hubungan seksual bukan tradisional” di kalangan orang muda Rusia. Kumpulan hak asasi manusia telah mengutuk undang-undang tersebut, dengan mengatakan ia telah membantu meningkatkan permusuhan sosial terhadap homoseksual.

Dolce & Gabbana enggan mengulas mengenai kes tersebut.

Pada 14 Mei, perkhidmatan akhbar untuk pengadilan St Petersburg mengatakan bahawa pihak pendakwa telah mengajukan tuntutan yang meminta salah satu iklan Instagram Dolce & Gabbana menunjukkan dua gadis yang berciuman dilarang di Rusia.

Dalam satu kenyataan, pejabat akhbar mengatakan bahawa tuntutan tersebut membuktikan bahawa video itu “mengandungi maklumat yang menolak nilai keluarga dan menyebarkan hubungan seksual bukan tradisional”.

Pada hari Isnin, perkhidmatan akhbar mengatakan permintaan larangan pendakwa itu merangkumi gambar Instagram Dolce & Gabbana kedua yang menunjukkan dua pemuda berciuman.

Namun ia mengatakan tuntutan pendakwa belum maju kerana belum memenuhi syarat pentadbiran tertentu, termasuk menyediakan dokumen yang menyokong tuntutan tersebut.

Maklumat mengenai kes itu akan dikemas kini pada 7 Jun, katanya.

Pada tahun 2018, Dolce & Gabbana terpaksa membatalkan pertunjukan tenda di China di tengah reaksi balas terhadap kempen pengiklanan yang disifatkan sebagai perkauman oleh selebriti dan di media sosial dan menyebabkan laman web e-dagang China memboikot produk label.

Berita penuh : https://www.reuters.com/world/russian-prosecutor-seeks-ban-dolce-gabbana-same-sex-kiss-ads-2021-05-24/