Gempar !!! GPS bakal tinggalkan Perikatan Nasional

Beberapa di Gabungan Parti Sarawak (GPS) sedang mempertimbangkan untuk memutuskan hubungan dengan sekutu dalam pentadbiran persekutuan, kata sumber, sambil menambah sakit kepala Perikatan Nasional (PN) di tengah ketidakpastian yang berterusan dan pergeseran hubungan dalam rakan-rakan pakatan itu.

Beberapa sumber dari negeri itu memberitahu Malay Mail secara anonim bahawa berlaku pergeseran antara GPS dan sekutu dalam Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan Umno sewaktu pilihan raya negeri Sabah, baru-baru ini mengenai perjanjian Petronas dan juga Perjanjian Malaysia 1963 ( MA63).

Sumber-sumber itu juga menunjukkan desakan Bersatu dan PAS untuk bertanding kerusi di negeri ini kerana memperburuk pergeseran antara GPS dan PN.

“Kedua masalah itu belum dapat diselesaikan,” kata sumber yang mengaku tidak disebutkan namanya, merujuk kepada Petronas dan MA63.

Berita penuh : https://www.malaymail.com/news/malaysia/2020/09/23/sources-perikatan-faces-storm-in-sarawak-as-gps-mulls-leaving-alliance-amid/1905781

COMMENTS

Wordpress (0)