Gempar !!! Dihalang balik raya, tular video rakyat Indonesia rempuh sekatan jalanraya

Gempar !!! Dihalang balik raya, tular video rakyat Indonesia rempuh sekatan jalanraya

Ada dua video yang di muat naik. Video 19 saat pertama menunjukkan beratus-ratus pemandu kenderaan yang terlepas dari sekatan jalan raya.

“Sekatan jalan raya untuk pulang hari raya hancur !!! .. Ratusan polis dan pegawai keselamatan tidak mampu berbuat apa-apa ketika ribuan motosikal menembusi penghalang ..” tulis akaun itu.

Sementara itu, video kedua menunjukkan beratus-ratus pemandu dilihat menyeberang jalan di dua sisi. Bahkan ada di antara mereka yang nampaknya melawan arus.

“Sekatan oleh polis gagal. Sebilangan pelancong yang membawa kenderaan roda dua juga melawan arus di Laluan Pantura malam tadi. Jumat (7/05/2021).”

“Sekiranya ini terjadi, maafkan pekerja kesihatan yang masih berusaha merawat pesakit Covid. Subsidi kerajaan juga sia-sia. Belum lagi jika kerajaan tempatan harus mencari tanah baru untuk pengebumian bagi mangsa Covid …” tulis akaun.

Sementara itu, Dirlantas Polda Metro Jaya, Sambodo Purnomo Yogo, menyatakan bahawa dia akan melakukan siasatan terlebih dahulu mengenai kesahihan video tersebut.

“Saya akan periksa dulu,” kata Sambodo ketika diminta pengesahan, Sabtu (8/5/2021).

Sambodo juga mengesyaki lokasi di mana video tersebut dirakam tidak ada di daerah Kabupaten Bekasi.

“Saya rasa tidak ada jawatan seperti itu di Bekasi,” katanya.

Berita penuh : https://wartakota.tribunnews.com/2021/05/10/breaking-news-lagi-ribuan-pemudik-jebol-pos-penyekatan-kedungwaringin-perbatasan-bekasi-karawang