Gempar !!! Cubaan kedua Muhyiddin untuk umum darurat?

Gempar !!! Cubaan kedua Muhyiddin untuk umum darurat?

Jika laporan media betul bahawa kerajaan PN telah bersetuju untuk sekali lagi menghadap YDPA untuk meminta darurat dengan alasan mahu melawan Covid maka saya percaya keputusan ini adalah berasaskan politik dan bukan untuk melawan Covid.

Sebab kita maklum bahawa PKP pertama bulan Mac-April dulu adalah amat tegas termasuk mengarahkan anggota tentera untuk mengawal keadaan.

Apa lagi yang tak cukup untuk lawan Covid masa PKP pertama itu?

Seperti dibuktikan pada PKP pertama tahun lepas, undang-undang Malaysia di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 sudah cukup kuat untuk segala kerja mengawal Covid tanpa pengisytiharan darurat dan menggantungkan Parlimen.

Jika ianya benar bahawa permintaan darurat dibuat sekali lagi maka lagi ramai Rakyat yang akan membina persepsi bahawa kerajaan hari hanya sekadar mahu mengekalkan kuasa politik mereka dan bukan atas kepentingan Rakyat.

Perintah darurat mungkin akan segera digunakan untuk mengendalikan lonjakan kes Covid-19 yang membimbangkan.

Beberapa sumber di Putrajaya mengatakan bahawa krisis Covid-19 dan keperluan untuk mengisytiharkan darurat telah dibincangkan dalam mesyuarat khas Kabinet pada pukul 11 pagi pada hari Isnin (11 Jan).

Tidak ada perincian mengenai apa yang diputuskan oleh Kabinet tetapi Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dijadualkan mengadakan pertemuan dengan Yang Di Pertuan Agong pada Isnin petang.

Perdana Menteri diharapkan dapat memberi tahu Raja mengenai apa yang terjadi dalam mesyuarat Kabinet.

Mesyuarat Majlis Keselamatan Negara juga dijangka diadakan pada sebelah petang.

Tanda-tanda nampaknya menunjukkan langkah yang lebih drastik untuk memeriksa penyebaran wabak tersebut.

Ini akan menjadi percubaan kedua oleh pemerintah untuk meminta perintah darurat untuk mengawal wabak tersebut.

Berita penuh : https://www.thestar.com.my/news/nation/2021/01/11/govt-considering-an-emergency-order-to-rein-in-pandemic

COMMENTS