Gempar !!! Anwar sekali lagi utus surat ke Istana

Gempar !!! Anwar sekali lagi utus surat ke Istana

Presiden PKR Anwar Ibrahim berkata, kini terpulang kepada Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah untuk menentukan sama ada dia memiliki sokongan majoriti untuk menjadi perdana menteri atau tidak.

Ketika ditanya jika dia masih yakin mampu mendapat sokongan Umno untuk menjadi perdana menteri, Anwar berkata kini segala-galanya terpulang pada budi bicara Agong.

“Ini proses terus. Saya sudah hantar warkah kepada Yang di-Pertuan Agong. Agong baru habis kuarantin.

“Itu budi bicara Yang di-Pertuang Agong. Jadi saya tak mahu komen lebih daripada itu,” katanya dalam sidang media selepas menghadiri Diskusi Santai Presiden PKR di Hotel Tamu Kuala Lumpur, hari ini.

Sumber yang rapat dengan kepemimpinan PKR yang dihubungi Malaysiakini, memberitahu surat yang dimaksudkan adalah yang dihantar Anwar pada Oktober lalu.

Sultan Abdullah menjalani kuarantin pada 26 Dis setelah pulang dari lawatan ke Abu Dhabi.

Berdasarkan laporan Bernama, Agong, kuarantin itu dijadual berakhir semalam, iaitu setelah tujuh hari.

Terdahulu bulan lalu, terdapat khabar angin bahawa Anwar mendapat 113 akuan bersumpah (SD) ahli Parlimen yang menyokongnya sebagai perdana menteri.

Bagaimanapun, beberapa pemimpn Umno yang dikatakan menandatangani SD itu menafikan dakwaan berkenaan manakala PKR menafikan laporan berkenaan perkara itu.

Berita penuh : https://www.malaysiakini.com/news/557449