4 sukarelawan PPV mega SCCC pula dilapor positif Covid-19

4 sukarelawan PPV mega SCCC pula dilapor positif Covid-19

4 sukarelawan PPV mega SCCC di Shah Alam pula dilapor positif Covid-19. Satu lagi pusat vaksinasi Covid-19 (PPV) mega di Shah Alam, Selangor, telah dijangkiti jangkitan koronavirus, kali ini di Setia City Convention Center (SCCC).

Lebih membimbangkan, sukarelawan SCCC PPV mendakwa pihak pengurusan PPV tidak memaklumkan kakitangan mengenai empat kes Covid-19 yang dikesan di kalangan sukarelawan setakat ini, atau identiti kontak rapat atau kasual.

Tiga sukarelawan diuji positif Covid-19 Isnin lalu, sementara yang lain memberitahu rakan sekerja PPV awal hari ini tentang diagnosisnya.

Pengurusan SCCC PPV didakwa tidak mengarahkan pemeriksaan staf secara besar-besaran dan gagal menghasilkan garis panduan yang menentukan langkah-langkah yang harus diambil oleh pengurusan fasiliti dan kakitangan sekiranya kes Covid-19 positif dikesan di tempat kerja mereka di pusat vaksinasi.

Sebaliknya, dua sukarelawan PPV SCCC memberitahu CodeBlue bahawa mereka mengetahui mengenai tiga kes Covid-19 dari yang terakhir dan bahawa sukarelawan PPV yang kemudiannya melakukan swab secara sendiri.

sukarelawan

Salah seorang daripadanya kemudian diuji positif, menyebabkan sekurang-kurangnya empat jangkitan koronavirus yang disahkan di kalangan kakitangan PPV SCCC setakat hari ini.

Quinn (bukan nama sebenar) mengatakan bahawa pengurusan PPV SCCC hanya memintanya menyerahkan namanya untuk ujian swab, tetapi tidak ada apa-apa tindakan susulan sejak semalam.

“Mereka tidak memberitahu kami siapa yang positif,” kata Quinn, seorang sukarelawan di SCCC PPV, kepada CodeBlue semalam dengan syarat tidak mahu disebutkan namanya.

“Mereka tidak memberitahu saya bahawa saya kontak rapat. Mereka tidak mengambil inisiatif untuk memberikan ujian swab kepada semua orang, jadi saya mengambil inisiatif sendiri untuk melakukan ujian swab, ”tambah Quinn, yang sepenuhnya disuntik dengan vaksin Sinovac yang disediakan oleh SCCC PPV. Dia didapati negatif pada hari Jumaat dan sejak itu dia jalani kuarantin diri.

Quinn mengatakan tiga sukarelawan awal yang positif Covid-19 – dua wanita berusia 20-an dan seorang lelaki berusia 40-an – menghantar mesej kepada kumpulan WhatsApp sukarelawan yang terdiri daripada 203 ahli mengenai hasil ujian positif mereka, selepas itu pihak pengurusan PPV hanya menghantar mesej dalam kumpulan untuk mengikuti prosedur operasi standard (SOP) Covid-19 dan untuk jaga jarak satu meter antara satu sama lain.

“Cuba tetap negatif..tetapi positif jugakk ,” bunyi salah satu mesej dalam kumpulan whatsapp tersebut seperti yang dilihat oleh CodeBlue.

Ketika seseorang kemudian bertanya kepada kumpulan WhatsApp bagaimana kenalan dekat dapat dikenalpasti tanpa pengumuman mengenai siapa yang telah diuji positif, kapan, dan bahagian PPV mega yang mana kes positif itu berfungsi, seorang ketua sukarelawan dari kerajaan menyatakan keprihatinan mengenai kemungkinan panik orang ramai sekiranya semua kakitangan PPV SCCC diberitahu secara rasmi mengenai kes-kes Covid-19.

“Mana-mana kakitangan yang diuji positif akan memberitahu kami dan kami akan bertanya siapa yang berada di dekatnya. Di sana, kami akan menasihati mereka yang berada di sekitarnya untuk disaring, ”salah seorang ketua sukarelawan mengirim mesej kepada kumpulan WhatsApp sukarelawan SCCC semalam, seperti yang dilihat oleh CodeBlue.

“Pengurusan bimbang jika pengumuman dibuat, itu akan menimbulkan rasa panik di kalangan staf dan menyebabkan penyebaran berita palsu dan tidak benar,” katanya dalam pesanan WhatsAppnya kepada kumpulan sukarelawan.

Menurut seorang sukarelawan SCCC yang lain bernama Taylor (bukan nama sebenar), yang bercakap dengan CodeBlue dengan syarat tidak mahu disebutkan namanya, seorang pekerja PPV SCCC keempat, seorang lelaki berusia di atas 40 tahun, memberitahunya awal hari ini mengenai ujian positif untuk Covid-19 setelah mengambil inisiatif sendiri untuk di swab, setelah mendengar secara tidak formal mengenai tiga kes positif awal di kalangan sukarelawan.

SCCC kini merupakan PPV kedua, yang memberi vaksin kepada ribuan orang sehari, untuk mencatat jangkitan Covid-19 di kalangan kakitangan.

Selasa lalu, Menteri Vaksin Khairy Jamaluddin mengatakan 204, hampir separuh daripada 453 kakitangan di Ideal Convention Center (IDCC), juga PPV mega lain di Shah Alam, diuji positif untuk Covid-19 dalam pemeriksaan massa yang dilakukan setelah dua sukarelawan dijangkiti virus itu.

Yang sejak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah mengklasifikasikan wabak itu sebagai satu kluster Jalan Pahat 15.

BERITA PENUH : https://codeblue.galencentre.org/2021/07/18/volunteers-claim-selangor-ppv-hid-covid-19-cases-no-mass-testing-or-sop/

Jika Terlepas:Indonesia laksana vaksinasi remaja 12 hingga 17 tahun