Gempar !!! 2 juta dos vaksin masih dalam simpanan ketika rakyat memerlukan, dedah Anwar

Gempar !!! 2 juta dos vaksin masih dalam simpanan ketika rakyat memerlukan, dedah Anwar

Kerajaan mesti menjelaskan mengapa ia belum memberikan lebih daripada dua juta dos vaksin Covid-19 yang masih dalam simpanan, kata pemimpin pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Anwar menunjukkan data Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi baru-baru ini, yang menunjukkan bahawa negara telah menerima sebanyak 7.575.609 dos vaksin pada 9 Jun.

Beliau berkata, kenyataan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba mendedahkan bahawa sejumlah 4,361,358 dos telah diberikan kepada rakyat sehingga semalam.

“Saya mendapat maklumat bahawa terdapat dua juta vaksin yang masih dalam simpanan dan belum diedarkan,” katanya dalam video yang disiarkan di profil Facebooknya hari ini.

“Apa masalahnya? Orang ramai mati. Saya ulangi, orang mati akibat jangkitan yang berkaitan dengan Covid-19 pada sekitar 500 orang seminggu. Mengapa melambatkan pengedaran vaksin? ”

Dia mengatakan penjelasan diperlukan kerana rakyat dibebani oleh penguncian penuh yang dikenakan di bawah perintah kawalan pergerakan terbaru (MCO).

Mengenai jumlah kematian sekarang, Anwar, yang juga anggota Parlimen Port Dickson, mengatakan angka kematian berada pada “tahap membimbangkan” kerana jumlahnya meningkat beberapa kali ganda dalam beberapa bulan terakhir.

Dia mengatakan pada Januari, negara itu telah mencatat 500 kematian dalam jangka waktu enam minggu, tetapi pada masa ini, negara itu mencatat jumlah kematian yang sama dalam jangka waktu enam hari.

“Ini bertentangan dengan pernyataan para pemimpin dan petugas masing-masing yang optimis terhadap situasi ini, yang seharusnya bertambah baik dan dikendalikan.”

Kadar positif yang ditunjukkan oleh pemerintah juga tidak menggambarkan keadaan sebenarnya, tambahnya.

“Sekiranya kita melakukan lebih sedikit ujian, kadar positifnya akan lebih rendah. Sekiranya kita melakukan lebih banyak ujian, maka jumlahnya akan lebih tinggi. Tetapi belum ada jawapan yang memuaskan.

“Saat ini menunjukkan penurunan besar, tetapi itu hanya untuk menunjukkan bahawa jumlahnya lebih rendah.”

Dia mengatakan ini bermaksud bahawa keadaan darurat sekarang adalah muslihat politik yang tidak memberi kesan.

“Saya memahami ahli politik yang ingin bertahan, tetapi disesalkan bahawa profesional juga bermain dan terlibat dengan memberi alasan yang membosankan dan menjauhkan diri dari data dan sains.”

Tanpa arahan yang jelas dan data yang lengkap, tambahnya, negara akan terus diletakkan di bawah MCO, yang menjadi beban rakyat.

“Ada banyak orang yang berjuang untuk meletakkan makanan di atas meja.”

Berita Penuh :https://www.thevibes.com/articles/news/30922/why-keep-over-2-mil-covid-19-vaccine-doses-in-storage-when-people-are-dying-anwar-asks-govt