Gara-gara member liat nak bayar hutang, wanita ini nekad cetak muka rakan depan buku yassin

Gara-gara member liat nak bayar hutang, wanita ini nekad cetak muka rakan depan buku yassin

Sejak sekian lama masalah hutang tidak terlangsai berlaku dalam masyarakat. Punca utamanya, culas membayar hutang.

Sebahagiannya sengaja melupakan, ada menganggap ia tidak penting, malah ada membuat persepsi sendiri pemiutang sudah melupakannya.

Gara-gara member liat nak bayar hutang, wanita ini nekad cetak muka rakan depan buku yassin

Al-Quran dan hadis memberikan gambaran amat dahsyat kepada penghutang yang culas dan sengaja mencari alasan daripada melunaskan hutang.

Ketika bersetuju memberi hutang dahulu, tentu pemiutang amat berharap penghutang menunaikan semula haknya kerana dia mempunyai keperluan hidup.

Berdepan dengan rakan mahupun orang terdekat yang enggan membayar hutang ini memang menyakitkan hati. Niat kita cuma mahu membantu tapi kita pula dianiaya mereka! Geram bukan? Lebih menyakitkan hati, panggilan telefon tak diangkat dan disekat di Whatsapp.

Letak muka penghutang di muka hadapan buku Yasin

Senjata Makan Tuan, Gara-gara Kirim Kabar Pura-pura Meninggal karena Tak  Mau Bayar Utang ke Temannya, Giliran Keluarga Wanita ini Dibuat Syok karena  Dapat Kiriman Buku Yasin Bersampul Wajahnya - Semua Halaman -

Tular di Indonesia, di mana seorang wanita yang dikenali sebagai Jeanis Dealova menggunakan cara yang agak ‘extreme’ untuk meminta kembali duit yang dipinjam oleh rakannya

Akibat terlalu penat dengan helah si penghutang, dia telah mencetak buku surah Yasin dengan meletakkan gambar penghutang di muka hadapan buku tersebut.

Gambar buku Yasin itu telah dimuat naik di Facebook berserta kapsyen bagi meminta orang ramai yang mengenali penghutang itu untuk mengembalikan wangnya.

Wanita itu juga turut mengirimkan buku Yasin tersebut kepada keluarga si penghutang bagi mendapatkan wangnya kembali.

Namun, penghutang tersebut dipercayai meminjam duit kawannya kerana ingin membayar kos rawatan adiknya.

Walau bagaimanapun, bila tiba waktu yang telah dijanjikan untuk membayar hutang, dia tidak membayar hutang malah menghilangkan diri. Jeanis juga mendakwa penghutang tersebut telah ‘block’ dirinya di semua media sosial.

BACA:

Demi kelangsungan hidup dalam ekonomi yang mencabar, suami tergamak beri izin isteri temani jiran tidur dibayar RM15 gambar asal buh dalam