Gara-gara buat jalan shortcut, pasangan suami isteri nekad pecahkan Tembok Besar China sekali ini yang jadi bila Polis tahu

Dua pekerja binaan telah ditangkap kerana sengaja membuat lubang besar yang boleh anda pandu melalui Tembok Besar China.

Polis China di wilayah Shanxi telah mengesahkan dua pekerja binaan telah merosakkan Tembok Besar China dengan teruk.

Seorang lelaki berusia 38 tahun dan seorang wanita berusia 55 tahun telah ditahan oleh polis

Gara-gara buat jalan shortcut, pasangan suami isteri nekad pecahkan Tembok Besar China sekali ini yang jadi bila Polis tahu

di daerah Youyu kerana disyaki membosankan melalui mercu tanda negara untuk mencipta jalan pintas untuk kerja pembinaan.

Pihak berkuasa di China menahan dua orang kerana melanggar laluan melalui bahagian tembok purba, ikon budaya dan tapak warisan yang dilindungi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Tembok Besar telah menjadi Tapak Warisan UNESCO sejak 1987. Pertama kali dibina di bawah pemerintahan Qin Shi Huang sekitar 220 SM untuk menghalang kemajuan dari wilayah utara (Mongolia dan Rusia moden), Tembok itu telah dibina semula berkali-kali dalam sejarah.

Kebanyakan tembok hampir 22,000 km hari ini dibina semasa Dinasti Ming pada abad ke-17.

Kawasan yang terjejas oleh kerosakan itu dikenali sebagai Tembok Besar ke-32. Kedua-dua mereka dituduh menggali jurang besar dalam rongga sedia ada di antara dua bahagian dinding. Mereka melebarkan jurang untuk mewujudkan jalan melalui perimeter.

Vandalisme budaya: Ketua Uffizi mendesak hukuman berat kerana merosakkan Koridor Vasari

Vandal Colosseum memohon pengampunan selepas merosakkan amfiteater bersejarah

Polis berkata pasangan itu telah menyebabkan “kerosakan yang tidak dapat dipulihkan kepada integriti Tembok Besar Ming dan kepada keselamatan peninggalan budaya.”

“Pada masa ini, kedua-dua suspek telah ditahan secara jenayah mengikut undang-undang, dan kes itu terus disiasat,” lapor CCTV, penyiar rasmi negara.

BACA: “Aku pelik suami selalu sangat balik rumah ayahnya, dalam diam-diam, aku buka wallet suami ada terselit satu gambar, aku mula syak sesuatu..”